Achitare şi diminuare în „dosarul Banaş”

Achitare şi diminuare în „dosarul Banaş”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pedeapsa fostului arhitect şef al Primărie a fost diminuată cu un an, în vreme ce Luminiţa Micuţă, acuzată că a intervenit pe lângă un denunţător ca el să-şi schimbe declaraţiile, a fost achitată Magistraţii Curţii de Apel au decis vineri ca fostul arhitect şef al Primăriei, Ion Banaş, să stea după gratii trei ani şi jumătate pentru cele două acuzaţii de luare de mită şi trafic de influenţă care i-au fost aduse de procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

De asemenea, i-au interzis să fie ales, să ocupe o funcţie în aparatul de stat, inclusiv pe cea de arhitect şef, lăsându-i însă posibilitatea ca după ce va scăpa de rigorile pedepsei să-şi facă meseria de arhitect. Tot potrivit deciziei modificată vineri de Curtea de Apel, Banaş trebuie să le achite celor patru părţi vătămate sumele de bani pe care s-a dovedit că le-a solicitat. Cealaltă inculpată, Luminiţa Micuţă, a fost achitată, după ce magistraţii Curţii i-au schimbat încadrarea juridică din favorizarea infractorului în instigare.

Decizia nu este definitivă, DNA-ul declarând deja recurs, aşa cum o pot face toţi cei care se consideră nedreptăţiţi în acest dosar. După cum se ştie, zilele trecute, această instanţă a judecat apelurile declarate atât de inculpaţi, cât şi de cei de la DNA împotriva sentinţei date de Tribunal. Reamintim că anul trecut în aprilie, Ion Banaş a fost prins în flagrant după ce a luat 5.800 de lei de la un denunţător. El nu a fost arestat, interzicându-i-se doar să părăsească localitatea şi să ia legătura cu martorii.

După ce a încălcat această ultimă interdicţie, Banaş a fost arestat şi apoi trimis în judecată sub acuzaţiile de trafic de influenţă şi luare de mită. Procurorii i-au reproşat că a luat bani, promiţând părţilor vătămate că le va face rost de toate autorizaţiile necesare ridicării unor construcţii. Luminiţa Micuţă a ajuns în toată această poveste după ce DNA-ul a acuzat-o că a încercat să-l determine pe un denunţător să renunţe la declaraţiile date împotriva lui Banaş.

Ea a susţinut tot timpul că în discuţiile pe care le-a avut cu denunţătorul şi-a „exprimat o opinie”, nimic altceva. Tribunalul i-a găsit vinovaţi pe amândoi, Banaş primind patru ani şi jumătate de închisoare, interzicându-i-se unele drepturi, inclusiv pe acela de a-şi face meseria, fiind obligat la achitarea sumelor către cei patru denunţători, alegându-se şi cu sechestru pe casa de la Lepşa, iar Micuţă s-a ales cu un an de puşcărie cu suspendare. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu acest dosar după ce va ajunge la Înalta Curte.

Citit 1594 ori Ultima modificare Vineri, 17 Februarie 2012 19:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.