* Disponibilizările vor avea loc până la sfârşitul acestui an şi sunt parte a planului de reorganizare aprobat de Tribunalul Galaţi * Se intenţionează ştergerea penalităţile asociaţiilor, persoanelor fizice şi societăţilor, dacă acestea nu înregistrează datorii cu titlu de bază
În lunile mai şi noiembrie, 200 de angajaţi ai Apaterm vor părăsi societatea de distribuţie a apei calde şi căldurii. De asemenea, administratorul judiciar va avea multă activitate la instanţă, unde se va judeca atât cu asociaţiile, cât şi cu persoanele fizice şi juridice ale căror datorii nu au fost onorate. Toate acestea, dar şi multe altele reies din planul de reorganizare care a fost modificat şi prelungit cu încă un an, în adunarea generală a creditorilor, ale căror decizii au fost deocamdată confirmate de Tribunal. Următoarea întâlnire în instanţă va fi pe 24 iunie. Până atunci, însă, 100 de angajaţi vor fi părăsit deja unitatea.
În planul de reorganizare este precizat şi faptul că s-au făcut demersuri pentru accesarea Ordonanţei 36, care prevede măsuri de protecţie socială pentru cei disponibilizaţi în perioada 2013-2018, inclusiv posibilitatea acordării unor plăţi compensatorii.
În planul de reorganizare mai sunt prevăzute îmbunătăţirea gradului de recuperare a debitelor, precum şi reabilitarea şi modernizarea unor puncte termice. Principala cale de recuperare a debitelor va rămâne instanţa de judecată. "Principala măsură de recuperare este acţionarea în judecată a asociaţiilor de locatari/proprietari şi punerea în executare a titlurilor, prin solicitarea instanţei de a admite înfiinţarea şi validarea popririi debitorilor cu restanţe la plata cheltuielilor la întreţinere către asociaţie", se arată în planul de reorganizare.
Tot în plan se arată că se intenţionează ştergerea penalităţile asociaţiilor, persoanelor fizice şi societăţilor, dacă acestea nu înregistrează datorii cu titlu de bază. Perioada de aplicare a acestei măsuri va fi de un an, de la 1 aprilie 2014 până la 30 aprilie 2015. După cum se ştie, au fost deja încheiate 2.291 de angajamente de plată cu persoanele fizice şi alte 375 de procese verbale cu asociaţiile de locatari/proprietari, prin care se urmăreşte recuperarea debitelor de bază în vederea ştergerii penalităţilor.
În ceea ce priveşte reabilitarea şi modernizarea unor puncte termice, se vorbeşte despre alocarea unei sume de un milion de lei pentru reţeaua aferentă unui punct termic din Micro 19. Obiectivul societăţii este reducerea pierderilor de energie termică, prin înlocuirea reţelelor, pe care vor fi montate sisteme de monitorizare a pierderilor de agent termic. De asemenea, se mai vorbeşte despre achiziţia de contoare de energie termică pentru branşamentele consumatorilor, pentru care suma alocată în acest an de la bugetul local este de 100.000 de lei. În acelaşi timp, societatea îşi asumă achitarea în parte a datoriilor, care se cifrează acum la 69.150.826,54 de lei.