INFORMAŢII NOTARIALE/ Data deschiderii moştenirii

INFORMAŢII NOTARIALE/ Data deschiderii moştenirii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deschiderea moştenirii este concomitentă cu încetarea din viaţă a celui care lasă moştenirea. Cei care pretind moştenirea sunt nevoiţi să dovedească moartea, data şi ora, a celui pe care doresc să-l moştenească. Această dovadă se face prin certificatul de deces eliberat în urma decesului ca urmare a constatării morţii de către organele abilitate de lege. Există şi situaţii în care actul de deces se eliberează pe baza hotărârii judecătoreşti declarativă de moarte rămasă definitivă (ce cuprinde şi data stabilită de instanţă ca fiind data decesului).

În ambele cazuri, atât în cazul morţii fizice constatate, cât şi în cazul declarării judecătoreşti a morţii, întrucât moartea şi data producerii ei sunt simple fapte materiale, dovada contrară se va putea face prin orice mijloace de probă. Astfel, deoarece menţiunile din actul (certificatul) de deces referitoare la deces şi data lui nu reprezintă constatări ale delegatului de stare civilă, făcute ex propriis sensibus, ele vor face dovadă nu până la înscrierea în fals, ci numai până la proba contrară în cadrul acţiunii în justiţie intentate pentru anularea ori rectificarea actului (certificatului) de stare civilă.

Necesitatea stabilirii datei decesului

De asemenea, în caz de necesitate, ora şi minutul morţii care nu sunt trecute în certificatul de deces, vor putea fi dovedite prin orice mijloace de probă.

Stabilirea exactă a momentului morţii celui care lasă moştenirea prezintă o deosebită importanţă practică din următoarele motive:

- la această dată primesc aplicare normele dreptului la moştenire;

- în cazul unui conflict în timp al unor legi succesorale succesive, în funcţie de această dată, se determină legea aplicabilă. Astfel, determinarea cercului de moştenitori chemaţi să culeagă moştenirea se va efectua conform normelor legale existente la data deschiderii succesiunii, iar actele ulterioare deschiderii succesiunii, cum ar fi, de exemplu, acceptarea sau renunţarea la moştenire, vor fi reglementate de legea în vigoare la data, când aceste acte se săvârşesc, potrivit principiului aplicării imediate a legii noi;

- în funcţie de acest element se determină cercul moştenitorilor legali şi testamentari;

- la această dată se determină compunerea şi valoarea patrimoniului succesoral;

- de la data deschiderii succesiunii începe să curgă termenul de 6 luni de opţiune succesorală;

- data deschiderii succesiunii marchează data până la care retroactivează acceptarea sau renunţarea la moştenire;

- în cazul pluralităţii de moştenitori, data deschiderii succesiunii marchează ziua în care începe starea de indiviziune, şi până la care retroactivează efectul declarativ al împărţelii moştenirii.


CITEŞTE ŞI: Deschiderea succesiunii

Citit 3516 ori Ultima modificare Luni, 02 Martie 2015 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.