Şcoală de Vară la Universitate/ Refugiaţii din România, dincolo de statistici

Şcoală de Vară la Universitate/ Refugiaţii din România, dincolo de statistici
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Care este rolul României în situaţia creată de afluxul refugiaţilor din Siria către Europa? Ce este un refugiat şi ce tip de protecţie îi oferă lui sistemul nostru legal? Câţi oameni cer protecţie, din punct de vedere statistic? Cine oferă protecţie şi care sunt procedurile de solicitare a azilului? Acestea au fost doar câteva dintre întrebările la care şi-au propus să răspundă specialiştii participanţi la Şcoala de Vară organizată de Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice a Universităţii "Dunărea de Jos", împreună cu Centrul de Documentare Europeană şi UNHCR, între 6-8 iulie 2016, eveniment aflat anul acesta la a IV-a ediţie. 

În discuţie s-a aflat protecţia drepturilor refugiaţilor, iar decanul facultăţii organizatoare, prof. dr. univ. Florin Tudor, a subliniat importanţa subiectului, menţionând că problema refugiaţilor este gravă şi, pe lângă misiunea umanitară de a-i proteja, la fel de importantă este misiunea socială a implicării lor într-un sistem de valori.

Carolina Marin, reprezentantul UNHCR (Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi), a explicat ce este UNHCR şi care a fost activitatea agenţiei de la crearea ei, le-a explicat studenţilor ce este un refugiat, a vorbit despre ceea ce ea a descris ca fiind "fractura relaţiei de protecţie între individ şi statul de origine", a dat exemple de cazuri speciale întâlnite pe parcursul anilor de când lucrează la agenţie, făcându-ne să înţelegem că este foarte importantă cunoaşterea cadrului legal, dar la fel de importantă este solidaritatea. 

Dl Bogdan Lupu, ofiţer de decizie în cadrul Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Galaţi, a spus că toată activitatea lor este strâns legată de situaţia din ţara de origine a acestor oameni. Interviul ofiţerului de decizie cu solicitanţii de azil este unul dintre cele mai importante puncte. Dl. Lupu a subliniat faptul că toată lumea azi vine cu o poveste, dar de multe ori se întâmplă să fie o poveste pe care traficanţii l-au pus pe azilant să o repete. Ofiţerul de decizie trebuie să fie prudent şi să acţioneze responsabil, astfel încât omul care a venit în România să caute protecţie să nu rişte să se întoarcă în ţara de origine, în cazul în care există un pericol pentru viaţa lui.

Lorin Dudceac, directorul Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Galaţi, a prezentat o imagine de ansamblu a situaţiei refugiaţilor din Galaţi, a vorbit despre cele şase centre ridicate pe teritoriul românesc şi i-a însoţit pe participanţii la Şcoala de Vară în ziua în care au vizitat centrul din Galaţi.

Vasile Drăgoi şi Ana Maria Guriţă, reprezentanţii JRS (Jesuit Refugee Service) România, au atins aspecte privind integrarea după primirea statutului de refugiat, privind dificultăţile de care s-au lovit în ceea ce priveşte acordarea de asistenţă juridică necesară în procesul integrării. 

Studenţii participanţi au considerat subiectele discutate ca având relevanţă maximă şi, la  sfârşitul şcolii de vară, au acumulat nu doar cunoştinţe în ceea ce priveşte cadrul legal, ci au realizat mult mai mult în ceea ce priveşte refugiaţii, discutând şi ei cu prietenii şi familia pe marginea temelor abordate, pentru a încuraja atitudinea empatică faţă de dificultăţile cu care se confruntă refugiaţii.

Citit 4562 ori Ultima modificare Luni, 11 Iulie 2016 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.