Oameni de seamă. Marcel Chirnoagă, maestru al graficii și gravurii

Oameni de seamă. Marcel Chirnoagă, maestru al graficii și gravurii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Artist plastic complet, Marcel Chirnoagă s-a născut pe 17 august 1930, la Bușteni, județul Prahova. În 1952 a absolvit Facultatea de Matematică-Fizică a Universității București. A urmat simultan studii de artă în particular, devenind în 1953 membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Adevărat maestru al graficii și gravurii românești, cu opere de artă foarte bine conturate și foarte căutate de colecționari, Marcel Chirnoagă s-a impus printr-o amplă expoziție personală vernisată în 1970 la Sala "Dalles", în care ciclul "Apocalipsa" dezvăluia o forță și un curaj rar întâlnite. Lucrările sale sunt accentuate de un dramatism aparte, iar imaginile șochează într-o lume plină de confuzie și ură. "În gravurile și ilustrațiile mele am încercat să traduc Răul - care, neavând chip, nu poate fi înțeles", spunea artistul.

Perioada care a urmat fabuloasei expoziții de la Sala "Dalles" a fost una dintre cele mai fecunde ale artistului, iar din atelierul său au ieșit peste 3.000 de lucrări, în special desene, gravuri, picturi și sculpturi.

Compozițiile lui Marcel Chirnoagă au un impact vizual extrem de puternic asupra publicului, dar s-au bucurat şi de aprecierea unanimă a criticilor de artă.

Desenele sale, cele mai multe de factură fantastică, au ilustrat opere literare importante, precum "Infernul" lui Dante sau "Don Quijote" de Cervantes.

Marcel Chirnoagă este considerat autorul celei mai importante opere românești de la sfârșitul secolului al XX-lea și începutul secolului XXI -  ciclul de gravuri "Apocalipsa".

Artistul a avut expoziții personale în țară și în străinătate, la București, Cluj, Galați, Constanța, Tulcea, Berlin, Iaşi, Stuttgart, Florența, Paris, New York, Bruxelles, Roma, Tokyo, Beijing. A participat, de asemenea, la expoziții colective organizate peste hotare.

De-a lungul timpului, a obținut Premiul Tineretului al Uniunii Artiștilor Plastici, Premiul "Kathe Kollwitz" la Berlin, Premiul al II-lea la Bienala de la Cracovia, Premiul pentru Grafică al Uniunii Artiștilor Plastici, Premiul Academiei Române, Medalia de Aur "Dante" la Ravena. Are lucrări în colecții particulare din România, Italia, Franța, Germania, SUA, Japonia, Belgia, Finlanda, Elveția, precum şi în muzee din ţară (inclusiv la Muzeul de Artă Vizuală din Galați) şi din străinătate.

A decedat pe 23 aprilie 2008, la Bucureşti.

Remember, colecție de articole

Oameni de seamă

 

Citit 455 ori Ultima modificare Vineri, 18 August 2023 12:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.