Oameni de seamă. Lope de Vega, important dramaturg al "secolului de aur"

Oameni de seamă. Lope de Vega, important dramaturg al "secolului de aur"
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Félix Lope de Vega y Carpio, pe numele său complet, s-a născut pe 25 noiembrie 1562, la Madrid, fiind unul dintre cei mai importanți poeți și dramaturgi ai "secolului de aur" al literaturii spaniole şi unul dintre cei mai prolifici autori din literatura universală.

Numit "Monstrul naturii" de Miguel de Cervantes, Lope de Vega a fost creatorul "formulei" teatrului clasic spaniol, operele sale reprezentându-se și astăzi în cadrul festivalurilor de teatru clasic. Este autor a 3.000 de sonete, trei romane, patru nuvele, nouă epopei și sute de comedii, cultivând toate speciile literare.

La vârsta de 5 ani, citea în latină și castiliană, iar la 12 ani schiţa deja comedii, una dintre primele astfel de lucrări fiind "El verdadero amante" ("Amantul adevărat"). A primit o educaţie substanţială, urmând Colegiul iezuit imperial, unde a studiat ştiinţe umaniste, apoi Universitatea din Alcala de Henares, pentru a deveni preot.

A părăsit, însă, universitatea, îndrăgostindu-se de o femeie căsătorită. Acestea au fost şi motivele pentru care nu va putea urma cariera de preot. În 1583, a participat la expediţia spaniolă pentru cucerirea insulelor Azore. Colegiul teologic din Madrid, al cărui membru era, l-a ales preşedinte al instituţiei. Papa Urban al VIII-lea i-a oferit Ordinul Crucea de Malta, titlul de doctor în teologie şi diploma de econom al Camerei apostolice. A făcut parte din Inchiziţie, având un rang înalt.

A  încetat din viață pe 27 august 1635, la Madrid.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 461 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Noiembrie 2023 01:34

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.