Oameni de seamă. Richard Clayderman, creator al unui nou stil muzical

Oameni de seamă. Richard Clayderman, creator al unui nou stil muzical
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Richard Clayderman (pseudonimul artistic al lui Philippe Pagès) s-a născut pe 28 decembrie 1953, la Paris.

A început să cânte la pian din copilărie, tatăl lui fiind profesor de pian. La șase ani, putea citi foarte bine partituri. La 12 ani a fost acceptat la Conservatorul de Muzică, iar la 16 ani a câştigat primul premiu. La scurt timp a început să cânte muzică contemporană.

Dificultățile financiare, precipitate de boala tatălui său, i-au împiedicat cariera promițătoare de pianist. Pentru a-și câștiga existența, și-a găsit de lucru la banca funcționarilor sau ca acompaniator al unor trupe contemporane. Talentul lui a fost remarcat, devenind instrumentistul unor cântăreți francezi cunoscuţi, precum Johnny Hallyday, Thierry Le Luron și Michel Sardou.

Viaţa i s-a schimbat radical în 1976, când a primit un telefon de la producătorul Olivier Toussaint, care împreună cu partenerul său, Paul de Senneville, căuta un pianist care să interpreteze o baladă la pian. Paul de Senneville compusese o baladă pentru fiica lui nou-născută, piesă care avea să devină celebră.

Clayderman avea 23 de ani când a fost selectat pentru a cânta această baladă. Acesta a fost momentul în care a optat pentru numele de scenă Richard Clayderman (Clayderman era numele străbunicii sale). "Baladă pentru Adeline” a fost vândută în peste 22 de milioane de exemplare, în 38 de ţări. A fost începutul unei poveşti de succes şi de atunci stilul distinctiv al lui Clayderman l-a făcut cunoscut în întreaga lume, interpretul devenind un star mondial. De atunci a înregistrat peste 1.200 de melodii.

Richard Clayderman a creat un stil "New Romantic" prin repertoriul său, care combină clasicul cu stilul pop. Recordul de vânzări a atins 150 de milioane de unităţi şi a câştigat 267 de discuri de aur şi 70 de discuri de platină.

"The Prince of Romance", cum l-a numit Nancy Reagan, nu este un simplu artist. El face și rearanjamente de coloane sonore ale filmelor și acorduri ușor de ascultat ale celor mai populare lucrări de muzică clasică. Îi place să cânte live pe scenă, pentru a avea contact direct cu auditoriul. În concerte, alături de muzicienii care îl acompaniază, îi place să amestece tempourile, ritmurile şi stilurile.

Richard Clayderman a vizitat pentru prima oară România în anul 2003, în cadrul unui concert extraordinar de Crăciun. Începând din 2013, celebrul pianist a inclus România în circuitul tuturor turneelor sale mondiale.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 742 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Decembrie 2023 13:01

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Ida
    Vineri, 29 Decembrie 2023 09:23
    86.124.201.***
    Ar mai fi de mentionat ca Richard Clayderman a sustinut un concert la Galati in martie 2017.
    0
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.