Oameni de seamă. Oleg Danovski, întemeietorul şcolii româneşti de balet

Oameni de seamă. Oleg Danovski, întemeietorul şcolii româneşti de balet
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Dansatorul şi coregraful român Oleg Danovski s-a născut pe 9 februarie 1917, la Voznesensk, Ucraina. A fost întemeietorul şcolii româneşti de balet modern, fondatorul şi directorul primului teatru de balet din România, instituţie care astăzi îi poartă numele - Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa.

S-a remarcat de mic prin înclinația sa muzicală, a studiat vioara timp de şapte ani, iar ulterior s-a dedicat dansului. La doar 14 ani, a fugit la București și s-a angajat ca balerin la Teatrul "Cărăbuș", devenind prim-solist, remarcabila sa evoluţie la premieră aducându-i supranumele de "Sfinxul slav".

A apărut pe toate marile scene ale lumii, precum Teatrul Balşoi, Opera din Milano sau Metropolitan New York, iar sub conducerea sa baletul românesc s-a bucurat de succese şi recunoaştere fără precedent în străinătate.

La 17 ani, a devenit cel mai tânăr coregraf din lume, activând o vreme la Teatrul Evreiesc, unde a studiat regia cu Iacob Sternberg. S-a angajat apoi ca solist la Opera din Bucureşti, unde a început să monteze spectacole remarcabile. A avut privilegiul să colaboreze cu mari artişti ai vremii, precum Josephine Backer sau Boris Kneazev - pedagog care-i formase pe iluştrii dansatori ai Operei de la Paris. Celebrul Robert Helpmann l-a invitat să monteze la Londra "Lacul lebedelor" - capodopera sa fiind printre cele mai bune montări cunoscute. Şi-a format un ansamblu de 150 de balerini, iar în 1949 a devenit decanul Academiei de Balet. A militat pentru separarea Baletului de Operă, dar fără succes.

Dintre spectacolele care poartă amprenta geniului coregrafic al lui Oleg Danovski amintim: "Spărgătorul de nuci", "Lacul lebedelor", "Cenuşăreasa", "Giselle", "Rapsodia de Enescu", "Chopiniana" ș.a.

Oleg Danovski a fost răsplătit pentru activitatea sa profesională cu multe premii, printre care: Premiul "B. Bartok", pentru spectacolul "Mandarinul miraculous", pus în scenă la opera din Klagenfurt, Austria; Premiul ATM, 1986, pentru întreaga activitate de creaţie desfăşurată în domeniul artei coregrafice şi valoroasa contribuţie la afirmarea baletului românesc contemporan; Artist emerit; Ordinul Muncii; Meritul Cultural; Cetăţean de onoare al municipiului Constanţa; Premiul Academiei Române "Aristizza Romanescu" pe anul 1997, acordat post-mortem, pentru libretul şi coregrafia spectacolului "Şeherezada" de Rimski-Korsakov etc.

A încetat din viață pe 21 octombrie 1996, la Constanța.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 436 ori Ultima modificare Vineri, 09 Februarie 2024 01:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.