Remember. Petru Bogdan (1873-1944)

Remember. Petru Bogdan (1873-1944)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Chimistul Petru Bogdan s-a născut pe 29 ianuarie 1873, la Cozmești, Iași. A studiat la Liceul Naţional din Iaşi, apoi la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Iaşi, secţia Fizică-Chimie, obţinându-și licenţa în 1893. A fost angajat ca asistent în cadrul laboratorului de chimie minerală condus de profesorul Petru Poni, care l-a recomandat pentru a fi trimis la studii în Germania, unde s-a specializat în chimie fizică, la Leipzig şi Berlin, obţinând doctoratul în 1901. A înfiinţat prima catedră de chimie fizică din România, unde a fost profesor între 1913 şi 1940.

Între 1926 şi 1932 a fost rector al Universităţii din Iaşi. În activitatea de cercetare, a studiat toate domeniile de atunci ale chimiei fizice şi a publicat primul curs românesc de chimie fizică, în patru volume (I. Teoria Cinetică; II. Termodinamica; III. Electrochimia; IV. Radioactivitatea). Ca recunoaştere a meritelor sale ştiinţifice, a fost ales membru titular al Academiei Române, în 1926. A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Nancy. A încetat din viață pe 28 martie 1944, la Mediaș.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 321 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Martie 2024 13:04

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro