Oameni de seamă. Alexandru Philippide, întemeietorul școlii lingvistice ieşene

Oameni de seamă. Alexandru Philippide, întemeietorul școlii lingvistice ieşene
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Lingvistul şi filologul Alexandru Philippide s-a născut pe 1 mai 1859, la Bârlad. Şi-a făcut studiile liceale la Bârlad, apoi pe cele universitare la Facultatea de Litere din Iaşi. Şi-a continuat pregătirea în Germania, la Halle, unde a audiat cursuri de fonetică, filologie clasică şi filologie romanică.

A debutat în 1881 cu lucrarea "Încercări asupra starei sociale a poporului român în trecut". A fost profesor la Liceul Naţional din Iaşi, bibliotecar la Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi (1881-1884), profesor la Catedra de Filologie Română a Universităţii din Iaşi, decan al Facultăţii de Litere şi Filozofie, între 1913 şi 1918. În 1898, a devenit membru corespondent al Academiei Române, pentru ca, în 1900, să fie ales membru titular. A fost colaborator la mai multe publicaţii ale vremii, ''Arhiva'', ''Convorbiri literare'', ''Viaţa românească'' etc.

Este considerat creatorul şcolii filologice din Iaşi. Printre lucrările sale fundamentale se numără ''Istoria limbii române'' şi ''Gramatica limbii române''. A adus contribuţii valoroase în domeniul istoriei limbii române, căreia i-a consacrat cele mai multe lucrări: ''Introducere în istoria limbii şi literaturii române'' (1888), ''Principii de istoria limbii'' (1894), ''Gramatica elementară a limbii române'' (1897). În perioada 1897-1905, Academia Română i-a încredinţat sarcina de a conduce lucrările de elaborare a ''Dicţionarului limbii române'', pentru care a adunat un bogat material documentar, din care a alcătuit, într-o primă formă, literele A-D. Între 1925-1928 a publicat lucrarea ''Originea românilor: I. Ce spun izvoarele istorice; II. Ce spun limbile română şi albaneză'', în care urmăreşte istoria poporului român şi a limbii române din punctul de vedere al locului, epocii şi modului de formare.

În 1927 s-a organizat, pe lângă Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, în urma demersului  său, Institutul de Filologie Română din Iaşi, care îi poartă numele. De asemenea, Asociaţia Culturală "Alexandru Philippide" a fost înfiinţată din iniţiativa unui grup de cercetători de la Institutul de Filologie Română şi din cadre didactice universitare de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

A încetat din viață pe 12 august 1933, la Iaşi.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 350 ori Ultima modificare Marți, 30 Aprilie 2024 13:24

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro