Un mister pentru oamenii de ştiinţă: De ce torc pisicile

Un mister pentru oamenii de ştiinţă: De ce torc pisicile
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Torsul pisicilor este unul dintre cele mai misterioase lucruri care se pot întâmpla animalelor, iar cercetătorii nu au ajuns încă la o concluzie unitară privind acest lucru. Există mai multe teorii, majoritatea bazate pe context. Prima teorie privind torsul pisicii este fericirea. Se spune că pisicile torc atunci când se simt bine, dar nu e tot timpul cazul, potrivit „Wired“. Unele pisici torc şi când le este foame, frică sau sunt lovite.

Capacităţi de regenerare a oaselor

De asemenea, frecvenţele torsului ar avea capacităţi de regenerare a oaselor. Pisicile torc folosind laringele şi diafragma, în timp ce expiră şi inspiră. Veterinarii nu ştiu încă modul exact prin care e declanşat torsul la nivelul sistemului nervos. Majoritatea felinelor pot toarce, mai puţin leii, leoparzii, jaguarul şi tigrul. Deşi torsul este asociat cu situaţii pozitive pentru pisici, cum ar fi atunci când sunt mângâiate sau alintate, nu este întotdeauna cazul. Probabil, spun specialiştii, torsul este pur şi simplu o modalitate de autoconfort în situaţii de stres. E ca şi când oamenii ar plânge, râde sau face orice activitate pentru a trece peste o situaţie dificilă.

Empatie

De asemenea, veterinarii au observat că atunci când o pisică este lovită, altele se adună în jurul ei şi încep să toarcă în grup. Pisicile obişnuite au o frecvenţă de aproximativ 26 de herţi, într-o zonă care e favorabilă regenerării ţesuturilor. În plus, în mediul lor natural, în sălbăticie, pisicile stau foarte mult întinse la soare, aşa că torsul ar putea să fie folosit pentru ca oasele să nu devină slabe sau să se rupă. „Gândim naiv dacă noi credem că pisicile torc dintr-un singur motiv. E ca şi cum ai zice că oamenii râd doar pentru un lucru“, a spus Tony Buffington, un veterinar de la Ohio State University.

Citit 2636 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Mai 2015 12:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.