ATENȚIE la mesele copioase! Indigestia de după Sărbători
Foto: Sursa foto: Internet

ATENȚIE la mesele copioase! Indigestia de după Sărbători
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Febra pregătirilor pentru mesele copioase ce vor urma în timpul Crăciunului şi a Anului Nou a început în multe case. Friptura de porc, sarmalele, salata de boeuf, piftia, cârnaţii, toba şi cozonacul sunt preparate nelipsite de pe masa de Crăciun. Nutriţioniştii avertizează că, dincolo de faptul că aceste feluri de mâncare au multe kilocalorii, ele favorizează şi apariţia indigestiei.

Indigestia şi arsurile stomacului sunt cauzate de creşterea sau descreşterea secreţiei de acid gastric şi a altor enzime cu un rol important în digestie. Simptomele includ arsuri, gaze, greaţă şi senzaţia de balonare. Refluxul esofagian este cauzat de urcarea acidului gastric din stomac spre esofag. Cam aşa sună descrierea ştiinţifică a senzaţiei de disconfort de după o masă grea.

La începutul meselor copioase, este bine să "pregătim" sucurile gastrice cu o salată făcută din fructe sau legume.

Înainte de masă sau în timpul mesei, se recomandă să nu fie consumate prea multe lichide care "diluează" sucurile gastrice. Masa poate fi continuată cu un ou, puţină friptură, la care adăugaţi puţin vin sau tărie de calitate - lichior amar sau coniac.

E bine de ştiut că alimentele foarte grase stagnează prea mult timp în stomac, ceea ce produce congestia stomacului şi a mucoasei gastrice, îngreunând digestia.

Arsurile la stomac apar deoarece unele sucuri gastrice urcă din stomac spre esofag. Când aceşti acizi vin în contact cu esofagul, ard pereţii acestuia, cauzând acele dureri specifice.

Indigestia şi arsurile stomacale sunt în mod obişnuit cauzate de surplusul de alimentaţie, obezitate, alimente grele, ciocolată, băuturi carbogazoase, alcool, consumul de cafea şi ţigări. Indigestia poate să apară dacă mâncaţi atunci când sunteţi nervoşi sau mâncaţi foarte repede, nemestecand bine mâncarea.

Cum puteţi preveni apariţia indigestiei

Încercaţi să mâncaţi puţin, încet, limitaţi consumul de lichide în timpul meselor, evitaţi mâncărurile condimentate şi optaţi pentru carbohidraţi care se găsesc în toate cerealele, pâine, orez brun, paste.

Printre remediile naturale recomandate se numără sucul de morcovi şi sfeclă, băut dimineaţa pe stomacul gol, foarte bun în asemenea afecţiuni.

De asemenea, potrivit culinar.ro, specialiştii recomandă şi ceaiuri faimoase pentru efectele lor - CLICK AICI PENTRU DETALII

CLICK AICI pentru a AFLA mai multe informații din GASTRONOMIE

Citit 2446 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Decembrie 2016 23:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.