Apartamente ANL, la vânzare

Apartamente ANL, la vânzare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primăria se pregăteşte să scoată la vânzare locuinţele ANL * Totuşi, în continuare, sunt circa 70 de apartamente ANL neocupate în cartierul Dimitrie Cantemir, din cauza lipsei reţelelor de gaze, energie electrică, apă şi canalizare *

De când Guvernul a decis că tinerii chiriaşi ai locuinţelor construite de ANL pot achiziţiona aceste case, Primăria municipiului Galaţi a început să facă demersurile pentru a respecta această prevedere.

„În momentul de faţă, angajaţii de la Primărie se ocupă cu calcularea suprafeţelor şi întocmirea actelor cadastrale pentru fiecare apartament în parte. Trebuie calculată nu doar suprafaţa, ci şi cota indiviză…”, a explicat primarul Dumitru Nicolae, spunând că aceste proceduri sunt premergătoare scoaterii la vânzare a locuinţelor ANL.

Pe de altă parte, deocamdată nu există o evidenţă clară a chiriaşilor ANL care doresc să îşi cumpere locuinţele.

În acest sens, Primăria şi-a anunţat chiriaşii că  îşi pot exprima intenţia de a cumpăra, depunând la registratură până pe 25 martie, o cerere în acest sens.

Potrivit site-ului oficial al ANL, la nivelul municipiului Galaţi sunt 865 de apartamente ANL, construite până în 2009, la care se adaugă alte 27 de locuinţe aflate în execuţie, în cartierul Dimitrie Cantemir.

Primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, a confirmat faptul că sunt în continuare în jur de 70 de apartamente ANL nerepartizate în cartierul Dimitrie Cantemir.

Apartamentele stau goale pentru că, deocamdată, nu sunt realizate în zonă nici reţele de gaze naturale, nici de electricitate şi nici de apă şi canalizare.

„La celelalte blocuri ANL, companiile ca Distrigaz sau Electrica au tras reţelele pe banii lor, însă aici încă nu am reuşit să ajungem la acest consens. Avem însă promisiuni că se va rezolva”, a declarat primarul.

Cât priveşte reţelele de apă şi canalizare din cartierul Siret, acestea trebuie redimensionate, o dată cu creşterea numărului de apartamente de acolo.

Lucrările la viitoarea staţie de epurare a apelor uzate – aflată în lunca Siretului – sunt împiedicate, în prezent, de nivelul crescut al râului.

Potrivit OUG 14/2010 pentru modificarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea ANL (Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 142/04.03.2010), cei care pot cumpăra locuinţele ANL sunt tinerii chiriaşi care au locuit cel puţin un an de zile în acele apartamente.

Vânzarea locuinţelor se face la solicitarea chiriaşilor, fără însă ca acest proces să fie condiţionat în vreun fel de vârsta acestora.

Cât priveşte valoarea locuinţelor, „se calculează de autorităţile administraţiei publice locale sau de operatorii economici în a căror administrare se află imobilele respective, potrivit legii, şi reprezintă valoarea de înlocuire diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia”.

„Valoarea de înlocuire a locuinţelor care urmează a fi vândute, precum şi actualizarea anuală se realizează prin Ordin comun al ministrului dezvoltării regionale şi turismului şi al ministrului finanţelor publice”.

„Pentru acoperirea cheltuielilor de evidenţă si vânzare, unităţile prin care se efectuează vânzarea potrivit legii beneficiază de un comision de până la 1% din valoarea de vânzare a locuinţei, comision care se include, împreună cu valoarea de vânzare a locuinţei, în preţul de vânzare al acesteia”.

Citit 3514 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.