Regionalizarea şi soarta Galaţilor

Regionalizarea şi soarta Galaţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Municipiul Galaţi a rămas la marginea judeţului” * Oraşul poate trece… Dunărea! *

Articolul în care încercam să prezentăm o parte dintre tendinţele viitoarei regionalizări administrative a României, precum şi alte împărţiri administrative de care a mai avut parte România modernă, a generat reacţiile unui cititor.

Comentariul la articol, primit de pe mailul dlui Aurel Bostan, ni se pare interesant şi mai aşteptăm şi alte păreri ale gălăţenilor.

„În ceea ce priveşte viitoarea reorganizare teritorial-administrativă a României, se cunosc bine limitele judeţului Galaţi”.

„Se cunoaşte de asemenea foarte bine litigiul intervenit între administraţia judeţului Brăila şi administraţia judeţului Galaţi legat de construirea de locuinţe ANL de către Primăria Galaţi pe teritoriul judeţului Brăila, cu toate că terenul pe care s-au construit blocurile a fost dat de Guvernul României în administrarea Primăriei Galaţi”.

„Municipiul Galaţi a fost grav afectat la ultima reorganizare administrativ teritorială, hotărâtă pe genunchi în anul 1968. În primă variantă propusă, judeţul Galaţi cuprindea şi municipiul Brăila, apoi peste noapte Brăila a devenit capitală de judeţ”.

„Din acel moment, municipiul Galaţi a rămas la marginea judeţului Galaţi, mărginindu-se la cca. 80 de metri de judeţul Brăila (lăţimea fluviului Siret), la cca. 700 m de judeţul Tulcea (lăţimea fluviului Dunărea) şi la cca. 7-8 km. de vecina noastră de peste Prut, Republica Populară Moldova şi Ucraina. La vest mai este amplasat şi marele combinat siderurgic peste limitele căruia nu se mai poate trece”.

Cititorul pune deci o întrebare care îi frământă de multă vreme şi pe edili: unde să se mai dezvolte oraşul?

„În ce direcţie să se mai dezvolte acest oraş, dacă din toate părţile este limitat teritorial? Pentru ca această mare urbe să nu fie condamnată în viitor la o subdezvoltare gravă trebuie ca toţi locuitorii judeţului Galaţi să se implice, inclusiv prin diferite intervenţii, mesaje, manifestări etc.”.

„Se pare ca a venit momentul ca toţi politicienii noştri să se bată cu toată forţa lor pentru a face un lobby pe lângă autorităţile cu putere de decizie pentru o  reîmpărţire teritorial-administrativă care să elimine grava nedreptate făcută municipiului nostru la ultima reorganizare din 1968”. 

Primim astfel şi propuneri concrete, din care reproducem succint câteva:

-    viitoarea regiune să conţină judeţele Galaţi, Tulcea, Brăila şi Vrancea, cu capitala la Galaţi, poziţionată oarecum central pe teritoriul noii entităţi;

-    Dunărea să fie valorificată turistic mai intens în noua regiune;

-    municipiul Galaţi să se extindă pe malul stâng al fluviului, până la gura Siretului, dar şi pe malul drept al Dunării, prin amenajarea unor zone de agrement, „pe malul Dunării şi, în adâncime, până la poalele munţilor Măcinului, inclusiv prin includerea în zona urbană a localităţii Zaclău”.

„Se elimină actualele frecuşuri între administraţiile judeţelor Brăila, Galaţi şi Tulcea privind construirea proiectatului pod peste Dunăre şi a cartierului Siret” (Cantemir).

„Arondarea actualului teritoriu al judeţului Tulcea la regiunea cu capitala la Galaţi a mai fost în perioada de după cel de Al Doilea Război Mondial, când căile de comunicaţie erau mult mai puţin dezvoltate ca în prezent”.

Un lucru dificil dezvoltarea peste, având în vedere că satul cu pricina, de fapt numit Brătianu, e în judeţul Tulcea. Să ţinem însă cont de dorinţa mai multor primari tulceni de a ataşa localităţile lor la Galaţi.

Extinderea peste Dunăre, pe un teren mai stabil şi deci cu construcţii mai ieftine  este propusă şi de unii arhitecţi.

Chiar de curând, ideea a fost vehiculată de arhitectul Mihai Bacalu, la prima întrunire a Comisiei de Urbanism a Primăriei.

Citit 1117 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.