Ori la bal, ori la jurnal…

Ori la bal, ori la jurnal…
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În weekend, fermierii locali au stat la masă cu politicienii de marcă PDL şi PSD din Galaţi * Din meniu: icre de ştiucă pe suport de lămâie, ceafă de porc la grătar, îngheţată cu frişcă, whisky, Campari * „Balul Fermierului” sau socializare la un vin, un spectacol de cabaret şi o tombolă * Balul, masa şi dansul au fost plătite de fiecare participat în parte, nu din bani publici, avertizează directoarea Direcţiei Agricole Galaţi, Violeta Nanu * O acţiune în premieră, fără presă, participanţi de la minister sau anunţuri pe site-ul Direcţiei Agricole *

Ce să caute liderul grupului parlamentar PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, la „Balul Fermierilor”, atât timp cât, vorba aceea, nu a ajuns, încă, primul fermier din stat? Sau colegul său de partid, senatorul Marius Necula? Ori directorul democrat liberal al Electrica, Iulian Aramă?

Şi, ca să schimbăm puţin registrul… politic, preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac (PSD)? Sau şeful Camerei Agricole a Judeţului  Galaţi Floricel Dima (susţinut de PSD)?

Ce au toţi aceşti lideri politici (şi nu numai) în comun cu fermierii din judeţ, dar şi cu alţi funcţionari publici, precum directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, dr. Constantin Săvoiu, directorul sucursalei locale a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare, Aurel Zamfir, primari din judeţ, precum cel din Tuluceşti, Petrică Bratu, sau directoarea Direcţiei Agricole Galaţi, Violeta Nanu?

„Pentru prima dată în judeţul Galaţi, de când există Direcţia Agricolă, s-a organizat Balul Fermierului, pentru că era nevoie ca  fermierii să socializeze între ei şi cu oficialităţile judeţul Galaţi. Nu am ales o zi anume, pentru aşa ceva, pur şi simplu vreau să fac o tradiţie din asta”.

„Bine,  am pierdut din vedere unele lucruri, pentru că nici eu nu sunt de 100 de ani la Direcţie… Am aflat, de pildă, că în această perioadă încă nu s-a terminat semănatul, motiv pentru care unii fermieri nu au ajuns la bal, sâmbătă, de la ora 18.00, pentru că încă erau pe câmp! Au ajuns însă mai târziu…”, ne-a spus directoarea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, Violeta Nanu (FOTO 2), numită în funcţie la sfârşitul lui 2009.

Niciun leu din bani publici!

Deşi spune că a fost ideea dumneaei, Violeta Nanu a ţinut să precizeze că „nu am cheltuit niciun leu din bani publici. Vă daţi seama, pe criza asta, de unde buget  pentru aşa ceva?”

„Fiecare participant la bal şi-a plătit biletul, care a costat 120 de lei… noi, practic, am facilitat această întâlnire. Noi am trimis invitaţii, pe mail, fermierilor şi cine a vrut, a participat”.

„Toată lumea şi-a plătit biletul, indiferent că a fost vorba de fermieri sau de politicieni. Au fost vreo 130 de persoane”.

Violeta Nanu a adăugat că toţi participanţii „au plătit banii direct la domnul Borcea – patronul complexului de agrement Pibunni –” şi a nominalizat participanţii la bal, persoane pe care vi le-am prezentat mai sus, precizând că „nu a fost nimic politic, sau doar pentru PDL; au fost şi oameni de la PSD, precum domnul Chebac sau domnul Dima”. 

Ca la orice început, mici scăpări

Directoarea a mai spus că anul viitor, când va organiza a doua ediţie a Balului Fermierilor, va fi mai atentă la unele detalii. Cum ar fi mediatizarea evenimentului. Pe site-ul Direcţiei Agricole Galaţi, ultimul comunicat de presă datează din mai 2009, iar despre Balul Fermierilor, niciun cuvânt.

Un alt detaliu care nu a fost pus la punct la acest bal: invitaţiile către Ministerul Agriculturii. „Le-am trimis cu întârziere către minister şi dânşii nu au mai putut confirma participarea…”, a spus Violeta Nanu, precizând că a fost foarte ocupată cu altă acţiune: „Până vineri, inclusiv, am fost zilnic în judeţ, pentru mediatizarea măsurii 1.41, pentru micii fermieri, pentru fermele de semisubzistenţă”.

„Cu presa, aş fi vrut să o invit, dar nu am buget la Direcţie şi, logic, nu puteam să vă cer bani pe bilet … şi atunci am spus OK, nu pot invita presa…”, a spus directoarea.

Chiar dacă Direcţia Agricolă nu a mediatizat evenimentul, Balul Fermierului a fost anunţat din timp de către complexul Pibunni, prin afişe – unul din ele fiind amplasat chiar la intrarea în Pădurea Gârboavele – dar şi pe site-ul societăţii comerciale. De unde o fi ştiut câte porţii să pregătească?

Detaliu: pe site-ul Pibunni, se poate „deschide” afişul cu Balul Fermierilor doar dacă dai clik pe afişul cu … Balul Vânătorilor, care a avut loc în 27 martie. Desigur, o mică problemă tehnică. Doar cine ar avea ceva de ascuns?

Aperitiv, peşte, friptură, îngheţată şi ca desert - cabaret

Conform afişului, meniul a fost cam ca la nuntă, cu aperitive, felul I, felul II, desert, băutură şi distracţie – muzică şi, în final, un spectacol de cabaret, plus o tombolă.

Preţul, nu a fost ca la nuntă, pentru că un tacâm, la o cununie, în acest an ajunge la 150-180 de lei, nu 120, cât a costat distracţia de sâmbătă seara, la Gârboavele.

„Ei, nu au fost icre negre!… a fost un ordef, o bucată de peşte şi o friptură cu cartof pai. Scopul balului a fost de a se cunoaşte fermierii, de a se arăta deschiderea Direcţiei către fermieri … a fost o încercare de apropiere”, a spus Violeta Nanu.

Conform afişului Pibunni, la Balul Fermierilor meniul a fost următorul: icre de ştiucă pe suport de lămâie, ruladă de caşcaval şi şuncă presată, piept de pui umplut, opincuţe de ardei kapia cu brânză, pangasius pane cu lămâie şi cartofi natur, ceafă de porc la grătar cu cartofi prăjiţi, ca desert- îngheţată cu fructe, iar ca băuturi: vin, apă minerală, iar la început,  whisky sau campari.

Seara nu s-a redus doar la mâncare, ci şi la un spectacol de cabaret: „A fost superb. Este meritul domnului Borcea, chiar nu mă gândeam să organizăm pentru fermieri cabaret. A fost o chestie inedită, un spectacol care a intrat în preţul biletului, cu artişti de la Teatrul Muzical”, a relatat Violeta Nanu.

Lucrurile nu s-au oprit aici: s-a organizat şi o tombolă, unde, contra unui bilet de zece lei s-a putut câştiga o greblă sau săpăligă, ori premiul cel mare, un cuptor cu microunde, sau premiul II - un DVD.

Şi nu în ultimul rând, aportul Direcţiei de Agricultură, diplome de participare „pentru îndrăzneala de a lucra în agricultură”, pentru „rezistenţă în agricultură” (fostului director al Direcţiei Agricole, Petre Grigore – actual fermier) etc. 

Declaraţii care se contrazic 

Deşi pe afişul de prezentare al Balului Fermierilor nu figurează niciunde numele Direcţiei Agricole, patronul complexului Pibunni, Ionel Borcea, a declarat că „ideea a fost comună; nu vreau să-mi asum paternitatea”. 

Borcea a făcut şi alte precizări cam neconcordante cu cele spuse de doamna Nanu: au participat în jur de 100 de persoane (nu 130), iar preţul spectacolului de cabaret a fost „din partea casei” (nu inclus în preţul biletului). „Este vorba despre trei artiste de la Teatrul Muzical care au interpretat patru numere de cabaret… avem o convenţie de promovare a  lor”, a spus Borcea.

Borcea a care a adăugat că „balul a fost o reuşită; după bal, a şi început să plouă, ceea ce este foarte bine pentru agricultori… aşa că ar trebui să organizăm mai multe baluri”.

Chebac a stat puţin, Toader la fel

Preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac ne-a confirmat participarea la bal, însă nu şi faptul că ar fi plătit biletul de 120 de lei.

„Eu am venit la invitaţia Direcţiei Agricole, nu am plătit. Am stat 15-20 de minute, am adresat un mesaj fermierilor, asigurându-i de sprijinul Camerei Agricole în privinţa accesării de fonduri şi am plecat. Oricum, am venit mai târziu, când domnii Toader şi Necula nu mai erau, plecaseră deja”.

Nici liderul PDL Mircea Toader nu a plătit cei 120 de lei, ne-a spus, precizând că „nu am stat decât foarte puţin, i-am salutat şi am plecat. Nu am plătit biletul. Mi se pare o iniţiativă bună, având în vedere că la masă, limbile se dezleagă şi oamenii îşi spun problemele, fără a fi vorba de o întâlnire cu caracter oficial”.

Ne-am oprit din căutarea de explicaţii din partea altor politicieni, având în vedere afirmaţiile celor doi.

Citit 1720 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.