Investiții gălățene îngropate în hârtii. Timpul trece în așteptarea avizelor
Foto: Anca Melinte

Investiții gălățene îngropate în hârtii. Timpul trece în așteptarea avizelor
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Amenajarea drumului prin curtea Poliției de Frontieră, consolidarea și modernizarea podului de la Filești, renovarea integrată a Palatului "Simion Gheorghiu" sunt câteva dintre investițiile anunțate de autorități și așteptate de gălățeni. Numai că punerea lor în operă nici măcar nu a început! Motivele acestei stări de fapt au fost explicate în plenul ședinței ordinare a Consiliului Local de săptămâna trecută.

"Înainte de a începe o investiție, avem nevoie de foarte multe avize și facem foarte multe hârtii", a declarat city managerul Cezar Bichescu, în plenul ședinței Consiliului Local de joi, 29 iunie 2023. A fost o explicație generală pentru trei investiții punctuale care sunt departe de a începe.

La mâna Ministerului de Interne

Amenajarea drumului prin curtea Poliției de Frontieră este, în opinia multor gălățeni, un exemplu de neputință administrativă. În cinci ani și jumătate în care a avut terenul la dispoziție, Primăria nu a reușit să construiască drumul, ci doar să execute măsurile compensatorii care i-au fost impuse pentru a primi suprafața respectivă. Adică, să-i refacă Poliţiei de Frontieră împrejmuirile, poarta, bariera şi punctul de control acces, reţeaua de drumuri, să repoziţioneze conductele de gaze şi apă, să refacă branşamentele, reţelele de canalizare şi electrice, să amenajeze o staţie mobilă de carburanţi şi o nouă rampă de spălare pentru vehiculele speciale din dotarea Poliţiei. Pentru că termenul de realizare a arterei de acces a expirat, terenul a revenit de drept în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi. Așa cum era prevăzut în Hotărârea Guvernului (HG) nr. 434/2015, prin care ne-a fost transmis acest teren.

După cum v-am informat, în februarie 2021 a fost transmisă Guvernului României o nouă cerere pentru terenul pe care drumul ar urma să-l străbată.

Despre situația drumului prin curtea Poliției de Frontieră a întrebat, la ședința Consiliului Local din 29 iunie 2023, consilierul local USR Daniel Zinica. "S-au făcut, din nou, toate demersurile către Ministerul de Interne. S-au transmis toate solicitările și s-a revenit pe procedură. Aici nu mai ține de administrația locală, ține de cum se mișcă Ministerul de Interne, care va înainta către Secretariatul General al Guvernului propunerea de includere într-o hotărâre de Guvern, pentru darea în administrare", a răspuns city managerul Cezar Bichescu. Altfel spus, autorităților nu le rămâne decât să aștepte, încă o dată, Hotărârea de Guvern.

Podul de la Filești

"La podul de la Filești nu s-a întâmplat nimic și primesc din ce în ce mai multe întrebări, având în vedere traficul greu prin zona respectivă. Când preconizați să se apuce de lucrări echipa care a câștigat acest proiect?", a întrebat consilierul local Daniel Zinica. Întrebarea este cât se poate de îndreptățită, în condițiile în care Primăria a atribuit deja un al doilea contract pentru această lucrare. Spunem asta pentru că, în vara anului 2020, asocierea Servland SRL - Alma Consulting SRL a câștigat contractul pentru consolidarea și modernizarea podului. Numai că proiectantul a constatat o serie de neconcordanțe între documentația de avizare a lucrărilor de intervenție și situația existentă în teren, ca urmare a dezvelirii terasamentului la culeea de pe malul drept. În consecinţă, a sugerat autorităţilor că soluția de realizare a unui pod nou este mai avantajoasă tehnico-economic față de consolidare. Astfel, contractul cu Servland - Alma s-a oprit, după plata documentațiilor realizate.

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, pe 9 martie 2022 a fost atribuit contractul pentru construcția unui nou pod în zona intersecției cu strada Filești. Așa cum relatam la acel moment, contractul a fost câștigat de compania Servland, cu o ofertă de 2.699.179 de lei fără TVA. Durata contractului este de șapte luni, deci în tot acest timp care a trecut investiția ar fi putut fi realizată.

"La podul de la Filești, așteptăm un aviz de la Apele Române din luna martie. Este înaintată toată documentația, așteptăm doar să dea avizul Apele Române. În momentul în care îl primim, continuăm reabilitarea", a declarat city managerul Cezar Bichescu.

Palatul "Simion Gheorghiu"

Față de primele două investiții, care au deja vechime, salvarea de la distrugere a monumentului de patrimoniu de pe strada Domnească nr. 24, Palatul "Simion Gheorghiu", este la început de drum. În ianuarie anul acesta a fost aprobată finanțarea în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență a proiectului "Renovare integrată - Reabilitare imobil str. Domnească nr. 24", cu o valoare de 14.267.424 de lei. Pe 27 februarie 2023, în urma licitației, a fost atribuit contractul de proiectare și execuție a lucrărilor asocierii Rovis Lider SRL - Servland SRL - Atu Consulting SRL. Valoarea contractului este de 17.837.082,00 lei fără TVA, iar durata acestuia este de 24 luni (4 luni pentru proiectare și 20 de luni pentru execuție).

Consilierul local PACT pentru Galați Gregor Teodorescu a întrebat care este motivul pentru care încă nu au început lucrările, ce anume le împiedică și când ar putea începe. Răspunsul pe scurt: lipsa avizelor. "În momentul de față, suntem la obținerea avizelor. Ele sunt cele care încă ne țin în loc. Licitația este făcută, proiectarea este făcută, avem nevoie doar de avize. Tot ceea ce ține de avize de la Cultură, de la Mediu, până și de la SRI, durează. Sunt pașii procedurali pe care-i parcurge un proiect. Tot ceea ce a ținut de noi a fost dus la bun sfârșit. Sperăm cât mai curând posibil să obținem avizele. Suntem obligați să terminăm proiectul până în iunie 2026. Cel târziu în luna noiembrie preconizăm că ar putea începe efectiv lucrările", a răspuns city managerul Cezar Bichescu.

pnl3
Citit 3189 ori Ultima modificare Joi, 06 Iulie 2023 03:42

14 comentarii

  • postat de i
    Joi, 06 Iulie 2023 16:56
    5.13.234.***
    P.S.:

    Mulțumim pentru informare, actualizări, doamna Anca Melinte.

    Așa poate mai aflăm și noi cum își bat joc unii de GALAȚI...ținând proiecte blocate...necesare GALAȚIULUI. Ca apoi tot ei să se smiorcăie, lamenteze de ce nu-i votează gălățenii pe ei, și de ce tot votează gălățenii(și nu numai
    0
    0
  • postat de i
    Joi, 06 Iulie 2023 16:48
    5.13.234.***
    Păi nu-l "avuseseu" voi cumva musafir pe ministrul de interne pe laGALAȚI,zilele acestea...cu ocazia lansării la apă a navelor acelea pentru IGSU,din șantierul Damen GALAȚI...

    De ce "alesurili" au dormit în ghete,în loc să-i ceară propriului lor coleg "NOU" PDL(PNL)-ist,menestru la Menesterul de
    0
    0
  • postat de macarie banu
    Marți, 04 Iulie 2023 17:56
    89.137.225.***
    ati uitat Muzeul cu acel vestit cavou roman din Micro 21.....a devenit o crescatorie de sobolani care,culmea,are si paznic platit.
    0
    0
  • postat de Albert
    Marți, 04 Iulie 2023 15:32
    109.166.137.***
    Chiar nu se înțelege ca suntem înainte de alegeri? Fabrica de baterii auto nu va spune nimic? Europarlam. Nica nu doarme.
    0
    0
  • postat de nici nu trebuie facut. acolo e teritoriu politiei de frontiera.... ca a aruncat un fraier o piatra, asta e.
    Marți, 04 Iulie 2023 15:19
    89.39.81.***
    nu inteleg asa mare problema cu acel drum prin curtea potitiei de frontiera...s-a spus, s-au aruncat vorbe si acum nu se poate...e totusi un spatiu in curtea unei politii de frontiera....si care e problema? acel celebru drum, scurtatura pentru cei ce zic ca ecomisesc 0,2 ml benzina si 5 minute de co
    0
    0
  • postat de Terente ...din Galati
    Marți, 04 Iulie 2023 11:04
    89.137.229.***
    Adaug la @mirel: drumul prin curtea fostei unitati de graniceri de la turn, podul hobanat ce nu-si justifica constructia din spatele Lidl, parcarea din incinta spitalului judetean, ce a ajuns o fata morgana. Lista este deschisa...
    0
    0
  • postat de GIGEL
    Marți, 04 Iulie 2023 10:04
    188.26.125.***
    VA VENI VREMEA CAND NU VOM PUTEA MURI PENTRU CA NU AVEM AVIZE ,DE LA CINE ????? RASPUNSUL: DE LA LIPITORII DE AFISE !!!
    RUSINEEEEEEEE,PODUL VIETII DE LA FILESTI AVEA O MASCOTA IN TRECUT PUSA INAINTE SI DUPA POD DAR CINEVA A FACUT BOTIC SI A PROMIS CA VA FACE IN ACEST MANDAT SI UITE CA TRECE SI ACES
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Marți, 04 Iulie 2023 09:42
    5.13.169.***
    Singurul diagnostic corect aplicat pacientului ROMANIA ar fi un Tzepes actualizat, un Ceausescu luptator asa cum era si un Vadim mai normal!
    Cred ca prima specie care dispare is SPECIALII, LOAZELE DE PE LANGA, CARDIESHII!, si figurantii ce taie frunze la pacanele!
    0
    0
  • postat de eu
    Marți, 04 Iulie 2023 08:33
    86.124.202.***
    Întrebați-i pe ăia pe proprietarii din Mazepe de cuști, cotețe, țarcuri, poiate, covilitire, zăbrele, garduri de lagăr, ziduri, acoperișuri, cârciumi mai mult sau mai puțin improvizate pe spațiul verde al blocurilor / orașului etc., cum de au obținut avize, că pe ei nu-i deranjeză nimeni de 30 de an
    0
    0
  • postat de mirel
    Marți, 04 Iulie 2023 08:06
    136.255.134.***
    ati uitat alte cateva realizari
    1.Centura mica....in curand 3 ani
    2.Muzeul de arte vizuale in curand doi ani fara niciun muncitor
    https://www.viata-libera.ro/politica-administratie/199572-o-noua-licitatie-anulata-muzeul-de-arta-vizuala-tot-in-chinurile-facerii
    3.centura mare ?
    4.port pentru
    0
    0
  • postat de Stefan
    Marți, 04 Iulie 2023 00:20
    5.14.139.***
    Avizele astea sunt exact ca diagnosticul Domnului Lăzărescu. Pana sa i se pună diagnosticul corect , a murit pacientul de atatea drumuri intre spitale.
    0
    0
  • postat de Ionut
    Luni, 03 Iulie 2023 22:37
    86.124.201.***
    Atatea avize si tot haotic se construieste si fara lipsa de responsabilitate.....
    0
    0
  • postat de Nicusor
    Luni, 03 Iulie 2023 22:07
    5.13.158.***
    Acum PSD-ul a venit la guvernare (acum primarul PUCHEANU nu poate sa se scuze si sa acuze ca PNL-ul ii blocheza/amana/saboteaza proiectele).
    Tot traficul auto care vine din Valea Orasului si circula in directiile Braila, Tecuci, Slobozia Conachi, Cuca respectiv Oancea, este nevoit sa circule prin
    0
    0
  • postat de Nicusor
    Luni, 03 Iulie 2023 21:23
    5.13.158.***
    NU a venit timpul lui (a terenului cladirii) sa fie ocupat de cine trebuie.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.