O nouă licitație anulată. Muzeul de Artă Vizuală, tot în chinurile facerii

O nouă licitație anulată. Muzeul de Artă Vizuală, tot în chinurile facerii
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Consiliul Județean (CJ) Galați a anulat din nou licitația organizată pentru finalizarea Muzeului de Artă Vizuală din Parcul Rizer. Conform informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP/SICAP), autoritatea contractantă primește în continuare pentru acest sediu futurist doar oferte inacceptabile și/sau neconforme din partea constructorilor. Ultima licitație electronică a avut loc la un preț estimat de aproximativ 24,8 milioane lei, fără TVA.

La începutul acestui an, președintele CJ, Costel Fotea, declara, în exclusivitate pentru "Viața liberă", că procedurile de achiziție pentru această investiție se apropie de sfârșit. "Sperăm ca lucrările să reînceapă în vara acestui an, astfel încât muzeul să fie gata în 2024. Este vorba despre un rest de executat evaluat la aproximativ 31 de milioane de lei, iar, într-o recentă discuție cu un antreprenor, acesta mi-a explicat că este o mare provocare să torni acei pereți curbați din beton. Mulți constructori au citit doar în cărți despre așa ceva", preciza, în urmă cu aproape două luni, președintele CJ.

Partea bună, dacă putem spune așa, este că acest proiect al CJ nu este condiționat de termene impuse, el nefiind finanțat din fonduri europene nerambursabile, ci din bugetul propriu al instituției. Partea mai puțin bună este că lucrările au fost abandonate de firma bucureșteană Midanne Grup Invest SRL încă din toamna anului 2021, atunci când operatorul economic se afla la un stadiu de execuție de 50-60% din total, după trei ani de contract.

Practic, această investiție a debutat în a doua parte a anului 2018, după un proiect premiat al arhitectului Dan Ujeucă. Conform schițelor, noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală va avea săli de expoziţie, săli pentru restaurarea obiectelor de artă, o bibliotecă, dar și o sală Auditorium cu o capacitate de 180 de persoane. În plus, muzeul din Parcul Rizer ar urma să aibă o suprafață de 4.000 de metri pătrați, cu un patrimoniu cultural impresionant, ce cuprinde peste 7.000 de lucrări de artă.

Deocamdată, acestea stau înghesuite la parterul unui bloc din zona Pieței Centrale, acolo unde se află de aproximativ un deceniu, în urma retrocedării sediului din strada Domnească nr. 141 către proprietarul de drept, Arhiepiscopia "Dunării de Jos". Lucrările inestimabile, semnate de Grigorescu, Toniţa sau Rosenthal, ar trebui să aibă o soartă mai bună, iar, cel mai probabil, Consiliul Județean va relua procedurile pentru desemnarea unui constructor. Din ce s-a văzut până în prezent, nu va fi deloc simplu.

Citit 2794 ori Ultima modificare Joi, 23 Martie 2023 20:13

10 comentarii

 • postat de Mădălina
  Sâmbătă, 25 Martie 2023 13:26
  5.13.158.***
  @ constructor


  Hai că aia a fost bună remarca... L. O. L.

  Dar la noi cine draq să se bage pentru a realuza un lucru bun, trainic...!? La noi firmele sunt pe lucrări făcute de mântuială...

  Dar cum de Lemacons... Alea Alea...de la noi, nici una nu s-a băgat. Sau Arcada...De conatruit ceva trainic, maiestuos, care să dăinuie peste veacuri, aci, la ele în oraș, nu se bagă nu-i așa...!?? Doar dacă cer "parandărătul" care le convine?

  Arcada parcă s-a băgat să construiască, ba prin Buciurești(cu legătura feroviară/pasaj sau ce draq era între Arena Națională și Gară parcă), ba pe unde draq a mai construit... Dar pentru asta, pentru acest edificiu măreț, în/din propriul oraș, nici una, nici draq nu se bagă/înhamă...

  Rușinică...

  Păcat de acest oraș, că-i locuit/popul@t...cu astfel de "Oameni".


  P.S.: Când le convine, la ceea ce le convine se înhamă și vor să fie declarate câștigătoare de licitații ca să câștige contracte babane, pe bani grei...dar la asta...
  0
  0
 • postat de Grigore
  Marți, 21 Martie 2023 19:23
  86.124.200.***
  Oricum Galatiul nu merita un astfel de edificiu. Satenii sunt inebuniti dupa bibelouri, mileuri si artizanat, care e bun doar daca apare la televizor, la emisiunile de larg consum.
  0
  0
 • postat de Andrei
  Marți, 21 Martie 2023 13:28
  92.86.16.***
  chinurile afacerii, nu facerii, va rog sa corectati.
  0
  0
 • postat de Ana
  Marți, 21 Martie 2023 11:19
  89.136.57.***
  Investiția este finanțată din bugetul propriu al instituției și nu este condiționată de termene impuse, dar acest lucru nu elimină dificultatea găsirii unui constructor capabil să execute lucrările necesare pentru finalizarea muzeului. Sa speram ca va fi gata pana in 2024.
  0
  0
 • postat de Cristi
  Marți, 21 Martie 2023 10:07
  86.34.187.***
  Bravo! Felicitari!
  0
  0
 • postat de pro
  Marți, 21 Martie 2023 09:40
  82.208.137.***
  O singura concluzie: valoarea estimata este prea mica! Se va relua licitatia pana estimarea va creste la valoarea corecta.
  Pe parte de betoane este in Galati un constructor cu care stie si poate sa execute lucrari complexe.
  Pe parte de amenajari interioare este in Galati un constructor cu experienta (altul) care stie si poate sa execute aceste tipuri de lucrari.
  0
  0
 • postat de Anvelopare cu fațadă aluminiu
  Marți, 21 Martie 2023 08:19
  109.166.132.***
  Păi se pot monta fațade de aluminiu ventilate, gen cu geam termopan și astfel de anvelopează clădirea. Ori la glumă, iese o clădire tip garaj suspendat pe paliere parcare autoturisme, că tot este la modă în Galați, construire.
  0
  0
 • postat de Ghe
  Marți, 21 Martie 2023 07:22
  5.13.155.***
  Ca la noi, orice edificiu sa dureze minimum 20 ani, ca să fie bine, sa nu fie rau( pentru unii, desigur) :)
  0
  0
 • postat de constructor
  Luni, 20 Martie 2023 22:41
  89.136.7.***
  Daca trimite Umbrarescu 1000 de oameni acolo in 3 luni e gata muzeul !
  0
  0
 • postat de George
  Luni, 20 Martie 2023 22:17
  82.176.202.***
  Atat va duce capul, betoane, fieroaice, compozit pe substrat din beton, ca de pavele pe substrat de piatra si nisip vi se face greata.
  Cu arhitectii lui peste prajit, ati uscat jumatate din copacii de la Spicu, si acum urmeaza sa-i uscati pe cei de la P-uri.
  Daca va trebui sa interveniti la utilitati (apa, canalizare, cabluri electrice sau de telecomunicatii, va trebui sa spargeti betonul cu "piconul", in loc sa scoateti pavelele si sa le montati la loc.
  Unde nu-i cap, vai de buzunare. Dara voua nu va pasa, ca doar nu platiti voi, ci cetatenii orasului.
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.