Lidera Sindicatului Independent din Primărie: „Nu poţi obţine nimic bătând cu pumnul în masă”

Lidera Sindicatului Independent din Primărie: „Nu poţi obţine nimic bătând cu pumnul în masă”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Nu am niciun interes personal!” * „Când nu voi mai fi în stare să fac nimic pentru sindicat, îmi dau singură demisia de onoare” *

În august, când Primăria a trecut cu bine prin reorganizarea impusă de OUG 63, Adriana Enache (FOTO), director executiv adjunct la Direcţia de Impozite şi Taxe, a fost aleasă în fruntea Sindicatului Independent din Primăria Galaţi.

Cei 172 de salariaţi din Primărie, cărora li se adaugă alţi 21 de la Cantina de Ajutor Social şi 109 de angajaţi ai fostului SADP au avut încredere în Adriana Enache pe care o cunoşteau încă din 2000 când, la momentul înfiinţării Sindicatului, era secretar în Biroul Executiv.

Un argument în plus pentru a-şi lăsa destinele în mâinile Adrianei Enache a fost faptul că, datorită ei, în decembrie 2007, şi-au câştigat în instanţă primele de vacanţă restante pe 3 ani.

Iată cum se vede lupta sindicală din perspectiva Adrianei Enache, membru al Biroului Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, la care sindicatul său e afiliat:

- Cum se face că sunteţi şi director şi lider de sindicat. Nu este o incompatibilitate?

-  În 2000, la momentul înfiinţării sindicatului, când eram doar consilier juridic în Primărie, am fost aleasă secretar în Biroul Executiv. În 2004, când am fost numită şef-serviciu, am convocat adunarea generală pentru a modifica Biroul, pentru că la vremea aceea legea prevedea că dacă ai funcţie de conducere nu poţi face parte din biroul executiv al sindicatului. Am părăsit Biroul.

În 2008, legislaţia s-a modificat şi permite funcţionarilor publici cu funcţii de conducere să deţină simultan şi funcţia de conducere în organizaţia sindicală. În ce mă priveşte, nu există nicio incompatibilitate sau conflict de interese. Marea majoritate a membrilor de sindicat a considerat că altfel priveşti lucrurile şi ai uşile deschise în dialogul social cu conducerea Primăriei.

Totul este o negociere. Nu poţi obţine nimic bătând cu pumnul în masă, pe picior de forţă. Apărarea intereselor membrilor de sindicat este primordială pentru mine. Eu separ atribuţiile de lider de cele de director. Faptul că îmi îndeplinesc corect sarcinile de serviciu este un punct în plus. Discuţiile cu domnul primar sunt corecte din ambele puncte de vedere.

Suntem parteneri de discuţie, nu lucrăm pe poziţii de patron-angajat, şef-subaltern.

- Ca fost şi actual sindicalist, care este cea mai mare victorie?

- Cea mai bună realizare a fost când am obţinut în instanţă premierea de vacanţă pentru toate categoriile de salariaţi, mai puţin pentru cei contractuali. Am formulat acţiune pentru toţi, fie că erau sau nu membri în Sindicatul Independent, fie că fuseseră şi părăsiseră rândurile lui.

S-au obţinut sumele restante pe 3 ani, aproximativ 10-30 de milioane de lei vechi de funcţionar. Colegii mei au apreciat. În perioada 2008-2010 mă opreau colegii pe holuri şi mă întrebau: „Nu vreţi să mai fiţi lider, că aţi făcut ceva pentru noi!”.

Una din primele măsuri de când sunt lider a fost reducerea cotizaţiei cu 0,25 la sută. În loc de 1 la sută din salariu, membrii noştri plătesc 0,75 la sută. Chiar dacă ni se diminuează fondul şi va fi mai greu să acordăm ajutoare pentru boală sau deces, o să ne descurcăm cum putem.

- Care este relaţia cu celălalt sindicat?

- Mă străduiesc din răsputeri să am o relaţie bună şi cu folos cu celălalt sindicat, numai că, din anumite puncte de vedere, nu-i împărtăşesc modalităţile de lucru. Niciodată nu am fost de principiul să ne spălăm rufele în faţa instanţei.

Cea mai bună cale este medierea şi înţelegerea în instituţie, cât se poate. Acum o lună două, 80 de salariaţi au plecat din celălalt sindicat şi 60 au venit la noi. Ceilalţi probabil stau în cumpănă să vadă ce activitate avem şi să aleagă ce e mai bun pentru ei.

- Cum trăiesc salariaţii Primăriei după amputarea salariilor?

- Am colege care pleacă acasă cu mai puţin de 500 de lei şi au familii pentru care sunt singuri întreţinători, ori au soţ tot bugetar. Este extrem de greu, nu ştiu ce am putea să facem pentru a schimba situaţia.

Federaţia ne-a sugerat să încercăm să obţinem stimulente pentru categoriile de personal care au activitate directă sau indirectă cu colectarea taxelor şi impozitelor locale. Au rămas în administraţie cei care muncesc cu devotament de ani de zile.

- Ca lider şi director, cum poate fi redusă birocraţia în Primărie?

- Ca să reduci birocraţia trebuie să uşurezi legislaţia, să fie accesibilă şi transparentă. Uitaţi-vă la încrengături de legi, la Codul Fiscal care se modifică din lună în lună. Chiar să vrei, nu poţi să reduci birocraţia pentru că te îngrădesc legile stufoase.

- Ce aţi făcut pentru salariaţii disponibilizaţi din Primărie?

- Când am fost solicitată să avizez noua organigramă a Primăriei, singurul lucru de care m-am asigurat a fost că oamenii disponibilizaţi nu vor rămâne fără loc de muncă. S-a încercat transferul lor către societăţile Primăriei.

Domnul primar, doamna directoare Stamate au avut grijă ca ei să nu rămână fără serviciu, iar principala mea grijă este ca promisiunile conducerii să fie respectate. Sunt 65 de persoane în preaviz şi, cât li se asigură un loc de muncă, înseamnă că eu mi-am atins scopul.

Membrilor de sindicat le transmit că voi fi alături de ei şi voi încerca să le rezolv orice problemă cu care mă sesizează. Să nu se lase influenţaţi de faptul că fiind o persoană cu funcţii de conducere îmi urmăresc propriul interes.

Nu am absolut niciun interes personal! Când nu voi mai fi în stare să fac nimic pentru sindicat, îmi dau singură demisia de onoare.

Sunt aici pentru că pot să fac ceva. Nu pot, plec şi las pe altul mai bun. Sper într-o colaborare mai bună cu celălalt sindicat pe care mă străduiesc să o obţin. Dar e nevoie de concursul dumnealor.

Citit 1927 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.