Galaţiul nu a primit bani pentru digul de la Dunăre

Galaţiul nu a primit bani pentru digul de la Dunăre
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Imediat după ce am răsuflat, uşuraţi, cu toţii că Dunărea a făcut bine şi nu ne-a inundat, toţi politicienii sau guvernanţii vorbeau despre necesitatea realizării de lucrări de apărare împotriva inundaţiilor. Însă, lunile au trecut şi, o dată cu ele, şi entuziasmul declarativ al autorităţilor, pe această temă.

În afară de  recenta vizită, la Prefectură, a ambasadoarei Olandei la Galaţi, pe problema apărării împotriva inundaţiilor, nimeni nu a mai scos un cuvânt la Galaţi. Asta până acum, când Guvernul a alocat, în ţară, sume destinate refacerii obiectivelor afectate de inundaţiile din vară.

„Guvernul a alocat, în septembrie, 43 de milioane de lei pentru amenajarea a 13 lucrări de amenajare şi reamenajare a unor construcţii hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor. Judeţul Galaţi figurează cu o singură lucrare, supraînălţarea digului şi consolidări de mal în zona localităţii Şendreni, pentru care se alocă 7 milioane de lei”.

„Din păcate, municipiul Galaţi nu a beneficiat de niciun leu, deşi au fost făcute solicitări în acest sens, iar în timpul verii s-a considerat că situaţia era suficient de dramatică încât să se plimbe la digul improvizat la Dunăre preşedintele, premierul şi nenumăraţi miniştri. Cât priveşte pagubele înregistrate în această vară pe raza municipiului şi în imediata apropiere a acestuia, Administraţia Naţională «Apele Române» a transmis către Ministerul Mediului şi Pădurilor o listă cu obiectivele afectate”.

„Conform ANAR, digul Bădălan, de pe fluviul Dunărea, necesită refacerea protecţiei la taluzurile exterioare precum şi refacerea consolidărilor de mal, pagubele fiind de 9,2 milioane lei; îndiguirea râului Prut, la Brateşul de Jos, necesită completări la terasamentele în dig, pagubele fiind de 2,5 milioane de lei”.

„Atât timp cât nu vor fi luate măsuri de protecţie, ne putem trezi în primăvara anului viitor că trebuie din nou să ridicăm diguri improvizate şi să stăm cu teamă că Dunărea s-ar putea revărsa în Valea Oraşului. În această vară, intervenţia împotriva inundaţiilor a costat municipalitatea şi firmele din subordinea ei 633.000 de lei, fără a mai socoti sprijinul oferit de mediul de afaceri”, a declarat, ieri, nemulţumit,  viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Pe de altă parte însă, se ştie, „copilul care nu ţipă nu mănâncă”. Am încercat să aflăm de la viceprimar dacă Primăria municipiului Galaţi a făcut vreun demers în urma căruia să se identifice de ce sumă de bani ar avea nevoie, să spunem, pentru construcţia unui dig de protecţie, de-a lungul falezei, astfel încât viitura de pe Dunăre să nu le mai dea coşmaruri gălăţenilor?

„Primăria nu poate aloca bani pentru un astfel de studiu, pentru că aceste obiective nu sunt în administrarea CL, iar primăria nu poate aloca bani pentru lucruri care nu sunt pe domeniul public. Un astfel de demers ar trebui făcut de Apele Române, Ministerul Mediului, APDM, adică cei care sunt în măsură să facă acest lucru”, a mai spus viceprimarul, spunând că „pe plan local, colaborarea cu aceste instituţii a fost mai mult decât bună” şi că „nici măcar Prefectura nu cred că are un cuvânt de spus, cred că prefectul a făcut tot ce putea”.

Soluţia? Sprijin din partea parlamentarilor gălăţeni care ar putea face lobby, în Parlament.

Citit 719 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.