Legende electorale - De ce n-avem pod peste Dunăre?

Legende electorale - De ce n-avem pod peste Dunăre?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Podul peste Dunăre a ajuns, la fel ca aeroportul, un fel de promisiune legendară a campaniilor electorale din ’90 încoace. Fiecare dintre guvernările care s-au succedat a fost mai aproape sau mai departe de proiectul râvnit de gălăţeni. Social-democraţii, de exemplu, au expus chiar în Sala Mare a Palatului Administrativ o machetă a viitorului pod pe vremea când Miron Mitrea era ministrul Transporturilor.

Prezent în weekend la Galaţi, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a explicat de ce podul nu s-a putut concretiza în timpul mandatului său: „O lucrare de o asemenea anvergură depăşeşte posibilităţile administraţiei locale şi trebuie susţinut de bugetul central. Şi la nivelul unui buget central, lucrurile se fac în funcţie de priorităţi. În momentul de faţă, din punct de vedere economic şi social, construcţia unui pod de o asemenea valoare investiţională nu este economic sau social justificată. Dacă Galaţiul ar fi avut o parte a oraşului pe malul drept al Dunării şi Brăila la fel, atunci ar fi existat poate o raţiune socială, chiar dacă nu ar fi fost una economică în spate.

În cazul de faţă nu avem nici raţiunea socială şi nu există nici raţiunea economică suficient de puternică pentru a se lua o astfel de decizie înaintea altor obiective de investiţii cum ar fi Coridorul IV Pan-European, Autostrada Transilvania sau alte obiective care, la rândul lor, suferă şi ele astăzi de insuficientă finanţare, pentru că resursele bugetare sunt limitate. Asta nu înseamnă că mă opun funciar unui astfel de proiect. În momentul în care resursele vor fi un pic mai consistente, se va putea pune şi această problemă, însă n-aş putea să mă angajez că vom putea să susţinem un astfel de proiect în următorii doi-trei ani. Cel care va promite acest lucru, vă spun eu că va minţi cu neruşinare!”, ne-a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Citit 2340 ori Ultima modificare Luni, 12 Decembrie 2011 15:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.