Ministrul Fuia luat la întrebări - Ajutoare pentru legumicultorii gălăţeni păgubiţi de iarnă
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Ministrul Fuia luat la întrebări - Ajutoare pentru legumicultorii gălăţeni păgubiţi de iarnă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a dezamăgit legumicultorii din Matca atunci când le-a promis că va reveni peste zece zile pentru a le prezenta măsurile de ajutor acordate de Guvern, promisiune neonorată. Dacă de mătcaşi nu i-a păsat, ministrul va trebui să-i răspundă în scris deputatului PNL Victor Paul Dobre care i-a adresat o interpelare privitoare la acordarea de ajutoare legumicultorilor gălăţeni care au suferit pagube în urma căderilor abundente de zăpadă din această iarnă.

Liberalul îi aminteşte ministrului că ordin a fost înfiinţată o comisie pentru evaluarea pagubelor înregistrate la solariile din comuna Matca în urma căderilor masive de zăpadă.

„Se fac evaluări şi în comunele Barcea, Corod, Drăgăneşti şi Umbrăreşti. Până în acest moment, au fost primite aproximativ 400 de cereri, lista fiind în continuare deschisă. În primă fază, s-a constatat ca au fost afectate solarii de pe o suprafaţa de 38 de hectare. Ca valoare, a fost depăşită suma de 1,2 milioane lei, din care 609.487 lei - structura de rezistenţă, 525.000 lei - deteriorarea foliei şi 66.250 lei - valoarea seminţelor. În discuţiile cu cetăţenii din zonă s-a exprimat îndoiala că evaluările făcute de comisie sunt corecte, că în realitate pagubele au fost mult mai mari şi că evaluarea merge prea încet”, scrie Victor Paul Dobre în interpelare.

Pornind de la toate aceste aspecte, Fuia va trebui să-i răspundă parlamentarului la următoarele întrebări. Când estimează că vor fi finalizate evaluările privind valoarea totală a pagubelor şi numărul de fermieri afectaţi, dacă la evaluarea pierderilor, va ţine cont şi de munca depusă de legumicultori şi de cheltuielile de întreţinere a serelor pe care oamenii le-au avut de-a lungul iernii şi ce schemă de ajutor va adopta pentru recuperarea pagubelor.

Citit 1665 ori Ultima modificare Marți, 13 Martie 2012 23:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.