Rezultatele vorbesc: PDL, în cădere liberă sub conducerea lui Toader
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

Rezultatele vorbesc: PDL, în cădere liberă sub conducerea lui Toader
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mihai Capră, în cărţi pentru şefia PDL Galaţi * Mircea Toader tocmai a împlinit 12 ani de când conduce PDL Galaţi, iar rezultatele partidului sunt tot mai slabe * La cârma organizaţiei municipale Galaţi s-au perindat: Eugen Durbacă, Mihai Turcu, Cosmin Păun, Doruleţ Resmeriţă, Constantin Dumitriu şi Marius Necula * 


După 12 ani sub oblăduirea aceluiaşi lider, PDL Galaţi s-a întors exact acolo unde se afla în iunie 2000, când Mircea Toader a ajuns la cârma partidului: o mână de consilieri locali şi de primari. Criticat după fiecare alegeri, decapitat o dată pentru rezultate slabe, dar reconfirmat apoi, Mircea Toader a rămas preşedintele organizaţiei judeţene a PDL, în vreme ce la organizaţia municipală Galaţi preşedinţii s-au tot schimbat.  Pentru că oraşul are nevoie şi de o opoziţie puternică, iar PDL e departe de a face asta, vă prezentăm un istoric portocaliu cu Mircea Toader în rolul principal.

Longevitate politică

Toader a intrat în PD în iunie 2000 şi apoi a devenit preşedintele Comitetului Interimar al Organizaţiei Judeţene Galaţi. Biroul Permanent Naţional (BPN) al PD a hotărât să destituie conducerea filialei gălăţene pentru rezultatele nesatisfăcătoare înregistrate la alegerile locale, decizie surprinzătoare pentru şeful PD Galaţi, Ioan Alexandru Nicolau. După alegerile din 2000, PD a obţinut trei consilieri locali în CL Galaţi (cât are şi acum), patru consilieri judeţeni (acum are cinci) şi opt primării din judeţ (cât are şi acum). Ascensiunea lui Toader a fost rapidă: în decembrie 2000 a fost ales deputat apoi, succesiv, a fost reales preşedintele judeţenei PDL, fără contracandidaţi. La nivel naţional a deţinut funcţiile de secretar executiv în BPN şi lider al grupului din Camera Deputaţilor.

Sus şi iar jos

La alegerile locale din 2004, PD, condus vreme de patru ani de Toader, a scos în alegeri tot trei consilieri locali, cinci consilieri judeţeni, şi 15 primari în judeţ, cea mai importantă performanţă fiind câştigarea Tecuciului. La alegerile europarlamentare din 2007 a reuşit să obţină un fotoliu de europarlamentar, prin Constantin Dumitriu, pe care l-a pierdut la europarlamentarele din 2009. La localele din 2008, Mircea Toader a fost decapitat de la cârma PDL pentru rezultatele slabe (totuşi, mai bune faţă de cele obţinute în 2012): şapte consilieri locali, opt consilieri judeţeni şi 13 fotolii de primar. În realitate, Mircea Toader a trecut pentru câteva luni în linia a doua, ca prim-vicepreşedinte, lăsându-i cârma lui Eduard Finkelstain, pentru a reveni apoi la şefia  filialei. La alegerile din 10 iunie anul acesta, PDL n-a obţinut decât trei consilieri locali, cinci judeţeni şi opt primării, revenind la „performanţele” din 2000. Singurul care şi-a asumat ponoasele rezultatelor slabe a fost preşedintele municipalei, Marius Necula, care a şi demisionat.

Inflaţie de lideri la Municipală

Dacă la judeţ Toader a fost de neclinitit, organizaţia municipală a fost, însă, câmp de bătălie. În 2000, când Toader a ajuns lider, preşedinte la municipală era Liviu Grădinaru. În 2001, la cârmă a venit Eugen Durbacă, care a plecat după un an şi jumătate, nemulţumit că n-a izbutit să-i la locul lui Toader, la Judeţ. La conducerea Municipalei s-au succedat apoi Mihai Turcu, şi apoi Cosmin Păun. În 2008, după ce Păun şi-a depus mandatul, în mai puţin de trei săptămâni au fost numiţi trei preşedinţi interimari, care au fost înlocuiţi într-un timp foarte scurt: Doruleţ Resmeriţă, Constantin Dumitriu, care a fost debarcat în 2010 şi „exilat” la Brăila, şi Marius Necula. Acum, după demisia  lui Necula, interimatul este asigurat de consilierul local Victor Dobrea.

Ce urmează?

Noul lider PDL Vasile Blaga a declarat că rezultatele alegerilor se vor analiza „filială cu filială” iar deciziile nu vor fi luate „cu inima”. Bursa zvonurilor susţine că la cârma filialei judeţene PDL Galaţi ar putea ajunge fostul secretar de stat în Ministerul Administraţiei, Mihai Capră, care în acest moment nu deţine vreo funcţie de conducere în partid, dar care a lucrat în acelaşi minister cu Vasile Blaga. Contactat telefonic, Mihai Capră ne-a confirmat că există discuţii în acest sens, dar că nu s-a decis încă nimic. Şansele PDL depind de puterea de a găsi oameni de calitate care să reformeze partidul. Rămâne de văzut care va fi viitorul. Cu sau fără Mircea Toader.

 

Citit 2239 ori Ultima modificare Joi, 05 Iulie 2012 10:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.