"Lanţul scumpirilor": Preţul căldurii îi arde la buzunar pe gălăţeni

"Lanţul scumpirilor": Preţul căldurii îi arde la buzunar pe gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Din 2008 până în prezent, preţul energiei termice s-a dublat * Din cauza majorării preţului gazelor naturale, ne paşte o nouă scumpire

Numai astăzi nu e mâine, când la Curtea de Apel Bucureşti este programat primul termen în recursul privind falimentul societăţii Apaterm. E adevărat, SC Calorgal, operatorul regional care va trebui să asigure distribuţia agentului termic produs de Electrocentrale, stă gata să se nască pe ruinele economice ale falimentarului Apaterm.

În tot acest hăţiş cu reţele lungi de sute de kilometri, dar găurite ca şvaiţerul, cu unele puncte termice modernizate, dar şi cu multe dileme, singura certitudine este că agentul termic care (sperăm) ne va încălzi caloriferele va costa mai mult. Nu se ştie deocamdată cât de mare va fi creşterea, dar suportarea ei de la bugetul local, adică tot din banii noştri, este aproape imposibilă.

Mai trist este că gigacaloria s-a scumpit sistematic în ultimii patru ani. În 80 la sută din cazuri, Electrocentrale a majorat preţul pentru Apaterm, iar societatea de interes local a cerut la rându-i majorare. Aleşii s-au certat, apoi au aprobat. Iar noi a trebuit să plătim…

Iată ce salturi a făcut preţul local al energiei termice, preţ ce include toate costurile activităţilor de producere, transport, furnizare şi distribuţie.

A fost odată 120 de lei gigacaloria!

Vă vine să credeţi? 120 de lei pe gigacalorie cu TVA, atât plăteam în ianuarie 2008! Acelaşi preţ rămas, hăt, din octombrie 2006! Fericirea n-a durat mai mult! La finele anului 2008, pentru că erau vremuri electorale, Consiliul Local a decis să majoreze retroactiv subvenţia pentru ultimele şase luni, cu 20 de lei, să cumva să ne ardă buzunarele în preajma urnelor. Dar odată trecute alegerile, preţul pentru căldură a fost adus în 2009 la 140 de lei pe gigacalorie.

Începutul anului 2010 a adus un preţ local al energiei termice facturate populaţiei de 148,77 lei pe gigacalorie, cu tot cu TVA. Dar, după nici o lună, a venit altă majorare! Concret, din februarie 2010, gigacaloria a devenit şi mai preţioasă - 160,69 de lei. După cinci luni, altă "bucurie"! Aleşii locali au votat cea de-a treia scumpire din an, valabilă de la 1 iulie 2010: preţul local al energiei termice facturate populaţiei - 167,44 lei pe gigacalorie, cu o cotă de TVA de 24 la sută. Deci de data asta n-a mai fost Electrocentrale, ci TVA-ul! Am răsuflat uşuraţi doar până în decembrie, când a fost votat preţul pentru anul 2011 - 214,65 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA!

În vara lui 2011, aleşii locali au făcut ceea ce nu mai făcuseră până atunci: au spus „Nu” unei majorări cu 9,57 de lei a preţului gigacaloriei, creştere cerută de CET şi avizată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei! Discuţiile au fost lungi, replicile tăioase şi ţepoase, ba chiar s-a spus că Electroctentale “vinde căldura de la bec”. În toamnă, însă, s-a terminat cu „vitejia”. Gigacaloria s-a umflat la 247,73 de lei şi aşa a rămas până în ziua de azi. Numai că pentru ultima majorare nu CET este responsabil, ci Guvernul, care a renunţat la compensarea combustibililor!

La finele anului, noi scumpiri la orizont

Aşa cum v-am informat deja, scumpirea gazelor naturale va determina Electrocentrale să ceară bani mai mulţi pentru agentul termic livrat Apaterm. Însă, momentan, e greu de spus cât! Potrivit directorului CET, Tudor Petre, abia în octombrie va veni factura de gaze pentru luna septembrie şi abia atunci Electrocentrale va afla care este impactul scumpirii gazelor. Atunci se va face o analiză şi se va decide dacă sunt întrunite condiţiile de majorare a preţurilor şi, în acest caz, cu cât se va scumpi gigacaloria pentru Apaterm. Traseul pe care îl va parcurge solicitarea de tarif va fi ceva mai lung, aşa că ea ar putea ajunge pe masa Consiliului Local prin noiembrie. Dacă avem puţin noroc, mai ales că vin alegerile parlamentare, pe 9 decembrie, vom plăti gigacaloria mai scump abia din ianuarie 2013.

Citit 6113 ori Ultima modificare Marți, 25 Septembrie 2012 11:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.