FOTO/ Galaţi, oraşul gropilor de gunoi. Zeci de terenuri virane au devenit depozite de deşeuri

FOTO/ Galaţi, oraşul gropilor de gunoi. Zeci de terenuri virane au devenit depozite de deşeuri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conform normelor de mediu, sarcina salubrizării terenurilor cu proprietari necunoscuţi revine Primăriei Galaţi * Pe de altă parte, municipalitatea susţine că nu poate interveni pentru a salubriza un teren privat


Terenurile de la periferia Galaţiului şi din interiorul oraşului ai căror proprietari nu sunt cunoscuţi constituie în continuare o mare problemă pentru salubrizare. Galaţiul este plin de terenuri virane şi de case părăsite care s-au transformat cu timpul în adevărate depozite de deşeuri, tocmai pentru că proprietarii le-au abandonat sau nu au reuşit să le vândă. Practic, oriunde există cea mai mică bucată de teren viran sau de construcţie părăsită apare imediat un depozit de deşeuri necontrolat.

„Dacă este domeniu public este simplu, se dă dispoziţie să se salubrizeze zona de către Primărie, prin Serviciul Public Ecosal. Dacă este proprietate privată, trebuie să fie notificat proprietarul. Însă, în multe cazuri, nu reuşim să obţinem date despre cine sunt proprietarii. Aici este treabă de durată, ne chinuim câte două - trei luni să aflăm cine este proprietarul”, ne-a spus comisarul şef al Gărzii de Mediu, Mărioara Gătej.

Potrivit acesteia, evidenţele Primăriei nu sunt complete, iar pentru o cerere de informaţii la Cadastru trebuie să se achite o anumită taxă. „Spre ruşinea noastră, deşi suntem instituţie bugetară, pentru orice informaţie pe care o solicităm trebuie să plătim şi nu dispunem de aceste fonduri”, ne-a mai spus comisarul şef.

În acest caz, cu proprietar necunoscut, este şi un teren de pe strada Nufărului, despre care am scris în septembrie, dar şi mai multe zone reperate chiar de Garda de Mediu, în vara lui 2013, respectiv zona Real, ArcelorMittal, cartier Dimitrie Cantemir, drumul Galaţi-Tecuci, însă numărul exemplelor ar putea continua.

Garda de Mediu spune una, Primăria alta

În cazul terenurilor cu probleme reperate de Garda de Mediu, vara trecută, instituţia de mediu a luat decizia să-i impună autorităţii locale să facă salubrizare, iar apoi aceasta să identifice proprietarul, pentru a-şi recupera banii pe lucrarea respectivă. "Aşa prevede legea", subliniază comisarul. Acelaşi lucru se va întâmpla, probabil, şi în cazul străzii Nufărului. Dacă Primăria nu reuşeşte să identifice proprietarul, va fi pusă să salubrizeze zona. „Am avut toată bunăvoinţa, să ni se pună la dispoziţie datele, să acţionăm noi direct. Mai avem câteva zone în aceeaşi situaţie în Galaţi, pentru care nu ni s-au pus la dispoziţie datele de identificare a proprietarului”, a mai spus comisarul.

Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei şi cei ai Ecosal spun că nu pot folosi banii publici pentru a salubriza un teren privat. "Dacă terenurile sunt proprietate privată, Ecosal nu poate interveni. Dacă intervine, mă întreabă Curtea de Conturi de ce am cheltuit banii publici pentru salubrizarea unui teren privat, de ce nu mi-am recuperat banii. Nu ştiu dacă Primăria trebuie să ofere toate aceste informaţii referitoare la proprietarii terenurilor, Garda de Mediu trebuie să-i identifice pe proprietari", ne-a declarat directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

În perioada imediat următoare, Garda urmează să demareze un control pentru a verifica dacă Primăria a realizat măsurile impuse în vară.

Citit 2374 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Ianuarie 2014 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.