Cât de mare va fi bugetul Galaţiului pe 2014

Cât de mare va fi bugetul Galaţiului pe 2014
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Modernizarea Orăşelului Copiilor, două campusuri de locuinţe sociale, noul sediu al Primăriei, modernizarea străzii Mihai Bravu, dar şi finalizarea străzilor din Valea Oraşului, plus studiul de fezabilitate pentru subtraversarea Dunării sunt printre cele mai importante obiective de investiţii finanţate în proiectul de buget al Galaţiului pentru anul 2014


Nu mai puţin 604.458.000 de lei, adică peste 134 milioane de euro reprezintă bugetul consolidat estimat cu care Galaţiul ar putea porni la drum în 2014. Suma ar putea părea, la prima vedere, mai mică decât cea din 2013, când autorităţile locale se lăudau că au în vistierie peste 800 milioane de lei. Numai că, în aceşti bani, incluseseră şi creditul în valoare de peste 200 de milioane de lei pe care Primăria avea în plan să-l contracteze pentru realizarea unor obiective de investiţii, dar n-a mai făcut-o. În plus, mulţi dintre banii alocaţi generos în 2013 pentru dezvoltare s-au transferat, în cursul anului, la funcţionare. Aşa că, în ceea ce priveşte valorile, bugetul anului 2014 este similar celui din 2013, după cum ne-a explicat city-managerul Galaţiului, Aurel Vlaicu.

Funcţionare şi investiţii

Potrivit datelor afişate pe site-ul Primăriei, din bugetul consolidat al oraşului, 483 milioane sunt alocate pentru funcţionare, iar 120 milioane pentru dezvoltare. Bugetul local de venituri şi cheltuieli pe 2014 este de 445 milioane de lei - în condiţiile în care anul trecut era de 483 milioane de lei. Bugetul instituţiilor publice finanţate din surse proprii şi subvenţie este de 139 milioane de lei, ceva mai mare decât anul trecut, când număra 132 milioane de lei. Bugetul creditelor interne este de 20 milioane de lei, bani contractaţi pentru reparaţia străzilor la BRD.

Iată şi cele mai importante alocări bugetare. În bugetul local de venituri şi cheltuieli, pentru funcţionarea unităţilor şcolare şi salariile profesorilor au fost alocate 139 milioane de lei, în condiţiile în care anul trecut erau programate doar 126. În bugetul de subvenţii, pentru Sănătatea noastră şi spitalele aflate în grija Primăriei sunt rezervate 55,9 milioane de lei, mai mult decât în 2013, iar pentru Ordine publică, 12,4 milioane de lei. Pentru Cultură, distracţie şi religie sunt prinse în bugetul local 29,5 milioane de lei.

Ce construim   

„Printre cele mai importante obiective de investiţii cuprinse în proiectul de buget sunt: studiul de fezabilitate pentru tunelul pe sub Dunăre, sediul Primăriei, străzile din Valea Oraşului, un studiu de trafic, modernizarea Parcului Orăşelul Copiilor - pe care sperăm să-l şi finalizăm anul acesta, modernizarea străzii Mihai Bravu, construirea a două cartiere de locuinţe sociale. Pentru noi este important să terminăm strada Ana Ipătescu, să demarăm lucrări de apă şi canalizare pe strada Traian, dar şi să achiziţionăm un sistem de ticketing care să ne spună clar câte persoane folosesc transportul în comun şi ce rute sunt mai circulate”, ne-a declarat city-managerul Aurel Vlaicu.                                                                                                  „Noi am gândit bugetul, anul acesta, în două etape. Pentru primul semestru ne-am concentrat să asigurăm partea de cheltuieli pentru capitolele importante cum ar fi sănătatea, educaţia, iar în ceea ce priveşte obiectivele noi şi investiţii, în prima jumătate a anului vrem să facem studiile, proiectele şi apoi, după rectificarea din vară, vom stabili finanţările prioritare pentru finalizarea proiectelor”, ne-a explicat city-managerul Aurel Vlaicu.

Rămâne de văzut ce schimbări ar putea suferi bugetul pe 2014 în Comisiile Consiliului Local şi cum va arăta după ce va fi aprobat în şedinţa viitoare a Legislativului.

Citit 3529 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Ianuarie 2014 19:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.