Marius Stan: "De un an de zile n-am mai călcat în sediul PNL Galaţi"
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Marius Stan: "De un an de zile n-am mai călcat în sediul PNL Galaţi"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

- Domnule primar, e adevărat că vă doriţi să preluaţi şefia PNL Galaţi?

- Nu. Am spus-o tranşant de la început, în faţa actualului preşedinte al organizaţiei judeţene, a delegaţiei permanente, a primarilor din judeţ. Nu mă văd făcând muncă de partid. Activitatea de preşedinte necesită o plajă de timp extrem de mare, timp pe care nu-l am şi, sincer, nici nu vreau să mi-l rup. Am copii mici! Timpul care-mi mai rămâne la dispoziţie vreau să mi-l petrec cu ei.

Într-o discuţie bărbătească cu actualul preşedinte i-am spus să stea relaxat, că nu-mi doresc preşedinţia. Dar se practică în politichia noastră să omori tot ce e sub tine, să nu crească nimic, pentru că, în timp, poate deveni adversar.

Sunt totuşi primarul oraşului şi vicepreşedinte la nivel naţional. Asta presupune un respect minim. În momentul în care te duci la o şedinţă la organizaţia judeţeană a PNL, mi se pare normal ca preşedintele să te poftească lângă el, în capul mesei! Să stau prin sală e lipsă de respect. Recunosc, am un păcat mare, orgoliul, dar se manifestă când nu sunt respectat. Dacă oamenii n-au respect pentru poziţie, funcţie, vârstă, nu le fac educaţie, dar într-un loc neprimitor nu mai calc. De un an de zile n-am mai călcat în sediul PNL Galaţi şi nici n-o să calc prea curând.

- Credeţi că mai are Victor Paul Dobre puterea de a moderniza PNL?

- A moderniza un partid presupune a fi un om nou. E foarte greu, de la o vârstă, să te mai schimbi. Sunt sceptic. Nu-l fac bătrân pe Victor Paul Dobre, mă gândesc la părinţii mei cu care am avut probleme în încercarea de a le schimba nişte idei. Am spus public că PNL a alunecat pe o pantă care seamănă a bolşevism. Să taxezi o altă poziţie decât cea oficială a partidului ca trădare e bolşevism! Nu am nimic personal cu Victor Paul Dobre, am cu preşedintele care conduce un partid spre pierzanie.

Am tot auzit că m-a făcut primar. Dacă m-a făcut primar, înseamnă că se putea face şi pe el însuşi primar, de ce n-a candidat? M-a făcut primar votul cetăţenilor.

- Care sunt defectele lui Victor Paul Dobre?

- Nu-mi place să fac un rechizitoriu unui om cu care eu, personal, n-am mai stat niciun minut de vorbă de aproape un an de zile. Doar ne-am salutat. A-l judeca public mi se pare lipsit de bărbăţie. Ar trebui să avem obligatoriu o discuţie faţă în faţă. Uşa mea e deschisă la Primărie, dincolo o consider închisă pentru modul în care s-au comportat.

- Care sunt calităţile lui Victor Paul Dobre?

- Are foarte multe calităţi care îl recomandă pentru poziţia de preşedinte al unei organizaţii judeţene. E un om cu un CV politic, a fost în administraţia publică centrală, ceea ce îi dă greutate, îi place ce face! Eu n-aş putea să fiu omniprezent şi în municipiu, şi la judeţ, să iau fiecare om în discuţii separate… Are calităţi de organizator foarte, foarte bune. Păcat că n-a lăsat să crească ceva sub el, pentru că ar fi trebuit ca Galaţiul să aibă reprezentare naţională, în ministere, în structura partidului, la noi a fost parcă partidul unui singur personaj.

- Credeţi în coalizarea dreptei la Galaţi sau aţi prefera alianţe locale de conjunctură?

- În Consiliul Local, coalizarea dreptei nu înseamnă decât şapte voturi, cinci PNL şi două PDL, nesemnificativ ca să influenţez o hotărâre. Vreau să cred că, atâta timp cât vin în Consiliu cu proiecte care sunt pentru Galaţi, nu contează culoarea politică. Trebuie să treacă. Eu am fost consilier PNL şi patru ani nu ne-a chemat nimeni la partid să ne întrebe: ce e pe ordinea de zi, cum votaţi sau vedeţi cum votaţi. Niciodată! Şi aveam un primar care ne era adversar politic. În momentul când a devenit Stan primar, toţi consilierii au fost chemaţi să fie întrebaţi „cum votaţi, aveţi grijă”.

Faptul că proiectele importante pentru Galaţi au trecut denotă că nu-s chiar atât de inocent politic, cum mă taxează unii. Am făcut lobby, iar proiectele au trecut fără să fiu nevoit să fac compromisuri care să-mi deranjeze egoul. Un papagal căruia să-i spună alţii ce să facă şi eu să zic „Da, să trăiţi” n-o să fiu niciodată!

CV politic/ Cine este Marius Stan

Născut în 1957, Marius Stan este de profesie inginer. Activitatea lui profesională a însemnat exclusiv fotbal, cu excepţia perioadei iunie 1989 - ianuarie 1990, când a activat ca inginer în cadrul Combinatului Siderurgic Galaţi. A fost jucător şi apoi manager de fotbal, dar şi consilier local PNL. Stan este vicepreşedinte PNL la nivel naţional.

Citit 2072 ori Ultima modificare Joi, 20 Martie 2014 21:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.