Începe o modernizare aşteptată de ani buni/ Exproprieri pentru lărgirea străzii Traian

Începe o modernizare aşteptată de ani buni/ Exproprieri pentru lărgirea străzii Traian
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Programate să înceapă încă din 2013, lucrările de modernizare a străzii Traian vor demara în scurt timp * Trei firme vor executa lucrările de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare, în valoare de peste 6 milioane de lei, iar o a patra se va ocupa de asfaltare * Primăria a trimis notificări de expropriere gălăţenilor de pe tronsonul cuprins între străzile Tecuci şi Brăilei


Despre nevoia de reabilitare şi de modernizare a străzii Traian, pe tronsonul dintre Metro şi Brăilei, autorităţile locale vorbesc încă din anul 2011. După cum am mai scris, asfaltarea străzii era cât pe ce să înceapă în 2013, numai că SC Apă Canal a cerut înlocuirea instalaţiilor de apă şi canalizare expirate, pentru că era absurd să se toarne asfalt şi apoi să fie distrus pentru a se schimba conductele. Vestea bună este că, după atâta amar de vreme, lucrările mult aşteptate au ieşit din hăţişul licitaţiilor şi al contestaţiilor şi vor începe în scurtă vreme, pe trei segmente diferite ale străzii. Mai mult, Primăria a început deja pregătirile pentru exproprierile care vor permite lărgirea arterei la patru benzi pe tronsonul cuprins între străzile Tecuci şi Brăilei.

Cine, unde şi pe câţi bani lucrează

Potrivit directorului Direcţiei Generale de Infrastructură şi Lucrări Publice din cadrul Primăriei Galaţi, Radu Dinu, în prezent se aşteaptă autorizaţia de construire pentru lucrările de reţele de apă pe tronsonul Metro - strada Dumbrava Roşie, lucrări care vor fi executate de firma SC Rovis Lider SRL din Galaţi. Aceasta a câştigat licitaţia, cu o ofertă de 1.053.438 de lei, şi s-ar putea apuca de lucru chiar înainte de Paşti.

Pe segmentul cuprins într strada Dumbrava Roşie şi Parcul Rizer, inclusiv pe strada Al.Măcelaru, se va ocupa de reabilitarea reţelelor de apă potabilă şi de canalizare (proiectare şi execuţie) SC Constructa Mecanique SRL din Galaţi, care a câştigat licitaţia, cu o ofertă de 3.195.512 de lei. Aici lucrările ar putea începe, spune Radu Dinu, după 1 mai, când se obţin avizele. Trebuie precizat că SC Constructa Mecanique a fost susţinută la licitaţie de SC Atlas SA şi are deja subcontractanţi - ICMRS SA, Atlas şi SC Exinenerg SRL.

Pe cel de-al treilea tronson al străzii Traian, Parcul Rizer - strada Tecuci, se va ocupa de reabilitarea reţelelor de apă potabilă şi de canalizare (proiectare şi execuţie) firma Lemacons SRL din Tuluceşti. Societatea a câştigat licitaţia organizată de Primărie, cu o ofertă de 1.799.428 de lei.

De asfaltarea celor trei tronsoane se va ocupa numai SC Mari Vila Com SRL, care a câştigat, încă din octombrie 2012, asfaltarea întregii artere, cu o ofertă de 29.768.024 de lei. Iar Primăria plănuieşte ca în iunie firma să se apuce de treabă pe primul tronson.

Cu ochii pe lucrări ca pe butelie

Primăria va trebui să monitorizeze, astfel, nu mai puţin de patru lucrări, executate de tot atâtea firme, pe aceeaşi stradă. „Strategia de a diviza lucrarea am ales-o tocmai pentru a comprima timpul. Într-adevăr, ne asumăm un risc prin faptul că, în loc să lucrăm cu două entităţi, antrepriza de edilitare şi antrepriza de drumuri, lucrăm cu patru. Vom avea câte două şedinţe pe săptămână, pentru a vedea stadiul lucrărilor pe cele trei fronturi, vom folosi numai materiale aprobate de noi şi aceleaşi soluţii tehnice, ca să nu ne trezim cu surprize, că face fiecare lucrarea în legea lui”, ne-a declarat directorul Radu Dinu.

Parcarea din Barieră, aproape gata

În Bariera Traian, parcarea care va servi şi pe post de staţie pentru transportul local de persoane este aproape gata. Potrivit autorităţilor locale, mai e nevoie doar de câteva remedieri şi apoi se va turna stratul de uzură, la începutul lunii mai. Din păcate, nu în acelaşi stadiu se află proiectul care prevede înfiinţarea unei galerii comerciale şi demolarea tuturor chioşcurilor şi consignaţiilor din zonă, pentru care va fi nevoie de o licitaţie.

S-au trimis notificările

Potrivit directorului Radu Dinu, Primăria a trimis deja notificări pentru expropriere tuturor riveranilor de pe tronsonul Tecuci - Brăilei (Potcoava de Aur), zona în care se doreşte extinderea arterei Traian la patru benzi. Aşa cum au decis aleşii locali, la propunerea Primăriei, pe sectorul Brăilei - Tecuci, pe o lungime de 528 de metri, se va lărgi carosabilul la patru benzi, se va realiza trotuar nou în zona estică, rampe pentru persoane cu handicap şi vor fi deviate reţelele de iluminat, reamplasându-se noi stâlpi.

Pe tronsonul Tecuci - Piaţa "30 Decembrie", pe o lungime de 81 de metri, va fi modernizat carosabilul pe două benzi de sens, va fi reabilitat trotuarul existent pe o suprafaţă de 330 mp şi se va amenaja un trotuar nou pe o suprafaţă de 490 mp. Valoarea totală a investiţiei a fost estimată la 1.299.357 de lei, de la bugetul local.

De asemenea, şi pe acest tronson vor fi reabilitate reţelele de apă şi canalizare, însă licitaţia va fi organizată după rezolvarea problemelor cu exproprierile.

Ce va fi gata la finele anului

Potrivit unei tradiţii bine înrădăcinate, lucrările de modernizare sau reabilitare încep atunci când spune Primăria, dar finalizarea lor devine, adesea, un mister demn de Dosarele X. Şantierele neterminate de pe Ana Ipătescu şi Basarabiei o dovedesc cu prisosinţă. Aşa că, firesc, am fost curioşi care dintre tronsoanele pe care vor demara lucrările anul acesta vor fi gata tot în 2014. „Până la finele anului, modernizarea străzii Traian ar trebui să fie gata de la Metro până în Barieră, inclusiv Bariera Traian, strada Al.Măcelaru până la Transurb şi porţiunea de la Parcul Rizer până la Baia Comunală. De la Baia Comunală la strada Tecuci trebuie scoasă şi linia de tramvai şi pavelele, şi înlocuit sistemul rutier, deci va fi mult de lucru. Strada Traian va trebui să arate, în ceea ce priveşte carosabilul, aşa cum este Oţelarilor. Acesta este standardul de calitate pe care ni l-am impus”, ne-a declarat Radu Dinu.

Cât va costa totul

După cum v-am mai informat, investiţia pe strada Traian va fi finanţată în mare parte din suma de 25.954.375 de lei, rămasă din creditul contractat la BRD în 2011, pentru care Primăria a obţinut o prelungire a liniei de creditare pentru 2014. În acelaşi timp, pe lista investiţiilor propuse a se realiza din împrumutul de o sută de milioane de lei care va fi contractat de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) figurează şi "Modernizarea străzii Traian între Tecuci şi Brăilei - reţele de apă", cu suma de 4.298.000 de lei. Rămâne de văzut de unde va completa Primăria suma totală necesară investiţiei pe strada Traian, care depinde şi de valoarea exproprierilor.

Citit 7822 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Aprilie 2014 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.