EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Udrea: "Ţara este pregătită pentru o femeie preşedinte"
Foto: Foto: Corina Dobre

EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Udrea: "Ţara este pregătită pentru o femeie preşedinte"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prezentă în weekend-ul trecut la malul Dunării, la o întâlnire de partid, deputatul Elena Udrea a acceptat să acorde cotidianului „Viaţa liberă” un interviu în exclusivitate. Parlamentarul a confirmat că ar putea candida la alegerile prezidenţiale, ne-a dezvăluit când şi în ce condiţii partidele de centru-dreapta s-ar putea unifica, dar şi cum este viaţa unei femei politician.

- Adversarii spun că Partidul Mişcarea Populară este o făcătură. PDL Galaţi acuză că îi racolaţi membrii, iar USD afirmă că sunteţi PDL 2.  Cum comentaţi?

- Aceştia nu înţeleg de ce fel de oameni politici are nevoie România. Nu poţi să aduci numai oameni noi. Cu oamenii fără experienţă politică este foarte greu să câştigi alegeri, să conduci. Mişcarea Populară are în proporţie de 80 la sută oameni noi. Cei mai vizibili, logic, sunt cei cunoscuţi. Nu toţi care fac deja politică trebuie să fie aruncaţi la coşul de gunoi al istoriei. PMP îşi propune să adune toţi oamenii de bună-credinţă din ţara asta, că au mai făcut sau nu politică, dar care să dorească să construiască ceva. Nouă ne lipsesc oamenii politici care să fie în stare „să bată un cui”. Toată lumea are teorii, toată lumea pretinde că are soluţii, dar de 25 de ani ne merge prost. Noi vrem oameni care să fie în stare să construiască ceva: să repare un drum, să facă un pod, să modernizeze o localitate.

- Credeţi că USD va reuşi să-şi adjudece fotoliul de Preşedinte al României?

- Nu cred! USD îşi va mobiliza oamenii la vot, îşi va aduce electoratul la urne, unul consistent, însă tot electoratul USD este mai puţin decât cel al partidelor de centru-dreapta. USD va reuşi să ia undeva sub 45 la sută în alegerile prezidenţiale, cu Victor Ponta. Celelalte partide, dacă vin cu un candidat credibil, atractiv, în stare să scoată la vot electoratul, vor câştiga alegerile. Pe mine nu mă îngrijorează. Am văzut în analize că USD are între 38 şi 40 la sută, deci celelalte partide sunt 60 la sută. 

- Se pare că aveţi un pact de neagresiune cu PNL. Credeţi că se poate realiza o unificare a dreptei, cu un candidat unic la prezidenţiale?

- Nu aş vrea să uităm ce a făcut PNL împreună cu PSD, la guvernare, în timpul USL: suspendarea preşedintelui, faptul că şi-a ignorat electoratul, nu s-a preocupat de locuri de muncă, nu s-a opus majorării taxelor şi impozitelor, creşterii numărului acestora, nu au mai finanţat proiectele. Acum avem o guvernare PSD şi ne batem cu această guvernare. Ne putem alia doar cu cei care acceptă să implementeze acelaşi tip de măsuri ca şi noi: reducerea cotei unice, un sistem de taxe şi impozite care să permită clasei de mijloc să prospere, să permită investitorilor să creeze locuri de muncă. Nu asistenţă socială, ci sprijin pentru cei ce vor să muncească şi să creeze locuri de muncă. E foarte probabil să ne regăsim, în acest context,  alături de PNL. Însă numai după prezidenţiale, pentru că nu cred că se va merge cu un singur candidat. Cea mai probabilă soluţie este să se meargă cu doi candidaţi: unul al PNL şi unul al celorlalte partide de centru-dreapta. Şi atunci, o alianţă cu PNL se poate crea în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale şi apoi la guvernare, după prezidenţiale. Pentru că cine va câştiga preşedinţia României va schimba Guvernul. În Parlament se va schimba majoritatea. Parlamentarii vor fugi dintr-o parte în alta, pentru că aşa fac ei, vor fugi la putere.

- Aţi vorbit despre un candidat „credibil”. L-aţi identificat?

- Noi aşteptăm alegerile europarlamentare ca să îl identificăm. Avem câţiva candidaţi. PDL a ieşit cu un candidat, Forţa Civică are unul, PNL are un candidat, noi trebuie să vedem cine este candidatul care reuşeşte să atragă oamenii la vot. Noi aşteptăm să vedem rezultatele alegerilor europarlamentare pentru a vedea care este acel lider în stare să mişte masele de electorat. Nu poţi să te pui în fruntea listei de europarlamentare, spre exemplu, şi să nu treci pragul electoral. Atunci, cum să pretinzi că poţi să îl baţi pe Victor Ponta?

- Vă doriţi să fiţi unul dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale?

- Eu sunt un politician extrem de pragmatic. Vreau să fac în aşa fel încât lucrurile să iasă bine, să fie de succes proiectul pe care îl susţin. Dacă se va dovedi în alegerile europarlamentare că există un candidat care, de departe, îl poate învinge pe Victor Ponta, chiar şi dacă nu e din PMP, nu am o problemă să îl susţin. Dacă aceste condiţii se vor cumula în cazul Mişcării Populare şi al meu, dacă s-ar demonstra că electoratul mă susţine, atunci da. Ar fi un moment în care m-aş putea gândi să fiu candidatul Mişcării Populare. Însă numai după ce vedem cine aduce voturi la europarlamentare.

- Este pregătită România să aibă o femeie preşedinte?

- Este pregătită să voteze o femeie, pentru că a mai votat femei. Eu sunt o femeie care tot timpul a luat voturi. Chiar aşa contestată, criticată. Electoratul este extrem de polarizat cu patimă în ambele direcţii. Cu toate acestea, de câte ori am candidat, am ieşit printre primii, întotdeauna. Dar nu mi-a fost uşor. În 2012, de exemplu, am avut cea mai grea luptă,  am fost cea mai atacată. Cu toate acestea, am ieşit prima. Electoratul s-a obişnuit să voteze femei. Avem femei care au fost votate primari, parlamentari. Nu asta este problema. Important este, femeie sau bărbat, să fie candidatul potrivit. Iar eu cred că acum electoratul trebuie să înţeleagă ce îi trebuie României: nu mai putem face încercări pentru că mandatele sunt de cinci ani, nu de cinci luni. Dacă nu înţelegem că trebuie să votăm un om care să fie în stare să mişte România, să o împingă înainte, să îi pună cap la cap pe toţi cei care trebuie să muncească pentru ţara asta, iar la rându-i să fie un factor de evoluţie, de progres, atunci ne vom trezi doar cu candidaţi care vorbesc frumos la televizor în timp ce ţara rămâne pe loc.

- Cum vă simţiţi, ca femeie, în politică, într-o lume dominată de bărbaţi?

- Sunt şi bune şi rele. Tocmai glumeam mai devreme că fiind singura femeie sunt şi singura care primeşte flori. Atunci când eşti între colegi, să zicem că ai avantajul că sunt galanţi cu tine, că sunt atenţi. În schimb, când este vorba despre adversari, bătălia este foarte grea. Este fără menajamente, iar în cazul unei femei bătălia devine un atac la persoană, nici într-un caz o dispută pe idei, pe proiecte. Este o luptă care se concretizează în jigniri, în insulte, calomnii.

- Aţi devenit imună sau încă mai sunt lucruri care vă supără şi vă fac să suferiţi?

- Da, mă mai enervez, atunci când aud lucruri nedrepte, dar îmi trece repede şi m-am obişnuit să iau lucrurile aşa cum sunt. Am văzut din propria experienţă că ceea ce nu este adevărat nu se prinde. Poţi să demontezi neadevărurile. Sigur, îţi este mult mai greu. De ce nu ne-ar fi şi nouă, femeilor, uşor? Deocamdată, aşa stau lucrurile, şi cred că nu numai în România, nouă ne este mai greu. Trebuie să suportăm mitocănii, grosolănii, jigniri. Dar când, cu toate astea, câştigi în faţa bărbaţilor, satisfacţia este mult mai mare.

Citit 4935 ori Ultima modificare Marți, 29 Aprilie 2014 20:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.