FOTO/ Ce n-a vândut Nicolae, VINDE primarul Stan. CÂT COSTĂ metrul pătrat de parcare, spaţiu verde şi trotuar

FOTO/ Ce n-a vândut Nicolae, VINDE primarul Stan. CÂT COSTĂ metrul pătrat de parcare, spaţiu verde şi trotuar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aproape 300.000 de euro va încasa Primăria din vânzarea a 12 terenuri plasate pe marile artere ale oraşului * Suprafeţele au fost pe vremuri trotuare, parcări, terenuri sau spaţiu verde între blocuri, dar acum se află sub ditamai construcţiile, în marea majoritate cu un etaj, care au fost edificate pe terenuri închiriate


De 12 ori au ridicat mâna aleşii locali, la şedinţa trecută, pentru a aproba tot atâtea vânzări de terenuri situate pe străzile principale ale oraşului: Brăilei, Coşbuc, Regiment 11 Siret, Bălcescu, 1 Decembrie, Română şi Traian. Viceprimarul PSD Florin Popa a precizat că „sunt suprafeţele de teren de sub construcţiile existente, realizate cu documente legale – autorizaţii de construire de-a lungul timpului - pentru cei care şi-au exprimat dorinţa să le cumpere începând cu 2005, 2006, şi pentru care s-a făcut trecerea din domeniul public al oraşului în cel privat, pentru a fi vândute". Primarul Marius Stan a adăugat că, pentru aceste terenuri s-au emis ordine de prefect: „Primăria nu a vândut nici un teren din 2010 până în 2014. Abia astăzi s-a reuşit să se facă evaluarea acestor terenuri. Acesta este motivul pentru care au apărut abia acum, dar pe ele sunt cereri de dinainte de 2010 şi oamenii care doresc să cumpere, să investească, zic eu că ar trebui respectaţi”, a spus edilul.

Potrivit documentelor votate de aleşi, niciunul dintre terenuri nu este revendicat şi nu se află în litigiu pe rolul nici unei instanţe judecătoreşti, iar preţul de vânzare a fost stabilit în baza unui raport de evaluare întocmit de Serviciul Public al Primăriei Geotopocad-Expert. Pe baza adreselor şi a planurilor de amplasament şi delimitare din hotărârile aprobate, am încercat să identificăm ce anume vând aleşii locali în tandem cu Primăria.

Trei în Micro 19

Trei dintre cele 12 terenuri se află în Micro 19, la stradă. Strada Brăilei! Primul este un teren vândut cu 114 euro/mp, fără TVA, are 200 mp şi se află sub restaurantul şi spaţiul comercial al firmei Neacşu SRL, clădire cu etaj care "a crescut" între blocurile K1-A. Patronul restaurantului a cerut încă din 2005 cumpărarea terenului pe care l-a concesionat în două episoade: 100 mp în iunie 1998 şi încă 100 mp în decembrie acelaşi an, construcţia, edificată între cele două blocuri, la intrarea în Piaţa Micro 19, având autorizaţii de construire din 1999 şi 2003.

La doi paşi de cârciuma lui Neacşu, pe trotuarul străzii Brăilei, lângă blocul A, se află o clădire cu etaj care găzduieşte o bancă, dar care este proprietatea SC Cecilia SRL. Aceasta va plăti 107,00 euro/mp, fără TVA, pentru cei 60 mp pe care i-a închiriat în 2011 şi se luptă să-i cumpere din 2008. Ne întrebăm dacă acelaşi „noroc” îl va avea consignaţia betonată care îi ţine tovărăşie băncii.

Tot pe strada Brăilei nr.181, între blocurile S2 şi S3, pe spaţiul cândva verde, s-a ridicat, ca măgarul între oi (două spaţii comerciale extinse la parter de bloc), un magazin de haine de fiţe. Terenul de 119 mp aferent clădirii cu etaj i se va vinde lui SC Corys Group cu 114 euro/mp, fără TVA. Potrivit documentelor, firma a făcut cerere pentru cumpărarea lui în decembrie 2010, în condiţiile în care îl deţine cu contract de închiriere din martie 2011, construcţia fiind autorizată în 2006!

Ţiglina I şi Ţiglina II

Următoarele două terenuri vândute se află pe trotuarul străzii Regiment 11 Siret nr. 2, în Ţiglina 1. Este vorba de cei 70 mp pe care se află un magazin de piese auto, care vor fi vânduţi lui SC Carteam SRL cu 130 euro/mp, fără TVA. Terenul a fost închiriat pe baza a două contracte în ianuarie 2011, trei luni mai târziu firma cerând cumpărarea lui în condiţiile în care construcţia, cu demisol şi parter proprietatea firmei, a fost realizată în baza a două autorizaţii de construire eliberate în 1996.

La câţiva centimetri de magazin se află o clinică medicală, cu o arhitectură originală, proprietatea SC Petent SNC care va şi cumpăra cei 178,05 mp de sub ea cu 136 euro/mp, fără TVA. Potrivit actelor, Petent a cerut în 2013 cumpărarea terenului pe care îl deţine cu contract de închiriere din 2011, construcţia cu demisol parter şi un etaj fiind realizată în baza autorizaţiei de construire din 2006.

Trecem în Ţiglina II unde, pe trotuarul bulevardului George Coşbuc nr. 3A, în coasta blocului M1, se află, roşu ca para focului, cu etaj, un spaţiu ocupat de o firmă de creditare. Terenul aferent, 180,35 mp i se va vinde dnei Sorina-Mihaela Flutur, cu 124 euro/mp, fără TVA, care, până acum, l-a deţinut cu contract de concesiune încheiat în 2012 şi pentru care a cerut cumpărarea încă din 2011. Construcţia impozantă realizată în baza autorizaţiei din 2005 a fost cumpărată de dna Flutur în 2012.

Sub un fast-food

Coborâm pe strada Brăilei până dăm de un bar cu terasă, lipit de un (fost) fast-food, lipit de cabinetul mediatorului Romulus Pătraşcu, lipit de o terasă de cafenea. Terenul de 187,91 mp, situat pe strada Brăilei nr. 124 (fast-foodul din parcare) i se vinde dlui Ionel Pătraşcu la preţul de 142 euro/mp, fără TVA, care l-a deţinut cu contract de închiriere din 2012. Conform actelor, dl Pătraşcu a cerut cumpărarea terenului în 2010, construcţia fiind dobândită pe baza unui contract de schimb în 1999, autentificat la Biroul Notarial Ciucă şi a unui contract de vânzare-cumpărare din 2000.

În buricul târgului

Primăria vinde două terenuri de pe strada Bălcescu nr.2 şi, respectiv, nr. 4, lui SC Veromar SRL, care se poate considera norocos din moment ce a cerut cumpărarea în ianuarie 2014. Suprafaţa de 108 mp de pe Bălcescu nr.2 aferent clădirii cu etaj, de formă trapezoidală, care a înghiţit trotuarul de lângă Hotel Dunărea i se va vinde lui Veromar cu 189 euro/mp, fără TVA. Potrivit actelor, terenul cu pricina a fost închiriat firmei în 2012. Veromar a devenit proprietarul construcţiei de pe el, autorizată în 1996, printr-un contract de vânzare-cumpărare din 2000.

Tot Veromar va cumpăra şi terenul de 102 mp de pe Bălcescu nr. 4, la preţul de 189 de euro/mp, fără TVA, teren care i-a fost închiriat în 2012, aferent construcţiei proprietate, autorizate în 1992, pe care a cumpărat-o în anul 2000.

Extinderi de proprietate

Dl Ionel Ciocan, administratorul SC SIDIMPO LN.M SRL de pe stada 1 Decembrie şi-a exprimat încă din 2011 dorinţa de a cumpăra terenul de 37 mp pe care îl deţine cu contract de închiriere din 2008 şi care este adiacent construcţiei proprietate, cumpărată în 2008. Construcţia cu pricina este de fapt un minimarket de cartier, plasat pe aleea dintre blocuri, iar pe terenul dorit, lângă un garaj urât, este edificată o extindere a proprietăţii dlui Ciocan, autorizată în 2006. Preţul de vânzare stabilit de aleşi este de 100,00 euro/mp, fără TVA.

Tot aleşii au aprobat şi vânzarea terenului de 70,84 mp de pe strada Română nr.70 (colţ cu Mihai Eminescu), către dl Gheorghe Vânan, cu preţul de 103,00 euro/mp, fără TVA. Domnia sa a cerut încă din 2013 cumpărarea terenului adiacent construcţiei proprietate, cumpărate în 2003 şi pentru care a plătit chirie din 2011.

Ce mai valoros contract

Ultima vânzare, şi cea mai valoroasă, este a terenului de 1.500 mp situat în pe strada Traian – Bariera Traian către SC Arcada Company SA care îl deţine cu contract de închiriere din 2012. Arcada a cerut chiar în ianuarie anul acesta cumpărarea terenului aferent construcţiei proprietate, realizată pe baza autorizaţiei de construire din 2004 şi va plăti pe el 80,00 euro/mp, fără TVA.

Din toată afacerea cu terenuri Primăria va câştiga, potrivit calculelor noastre, 295.833 de euro, adică peste 1,3 milioane de lei. Mai trebuie spus că, toate cheltuielile ocazionate cu încheierea contractelor de vânzare-cumpărare vor fi suportate de către cumpărători, iar preţul final va fi plătit la cursul oficial al euro comunicat de BNR la data semnării contractului de vânzare-cumpărare.

CITEŞTE ŞI: Taxele locale, aproape de o nouă majorare/ Se fac schimbări ale zonelor de impozitare din Galaţi

 

Citit 7436 ori Ultima modificare Joi, 15 Mai 2014 18:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.