Nu mai avem unde să ne îngropăm MORŢII! Primăria şi Gospodărire Urbană îşi pasează RESPONSABILITATEA

Nu mai avem unde să ne îngropăm MORŢII! Primăria şi Gospodărire Urbană îşi pasează RESPONSABILITATEA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Chiar dacă Consiliul Local este obligat, prin Regulamentul pentru organizarea şi funcţionarea cimitirelor, să asigure locuri de înhumare pentru decedaţi, potrivit societăţii Gospodărire Urbană nu mai sunt locuri în cimitirele gălăţene * Primăria aruncă investiţia într-un nou cimitir pe umerii administratorului domeniului public *Până la amenajarea unui nou loc de îngropăciune, Gospodărire Urbană inventariază şi redistribuie locuri de veci


Dacă până acum mai erau locuri de veci în cimitirul „Ştefan cel Mare”, potrivit informaţiilor furnizate de către Gospodărie Urbană - societatea care administrează şi cimitirele „Eternitatea” şi „Sfântul Lazăr” - acum nu mai sunt locuri nici măcar acolo. Cea mai bună soluţie ar fi, evident, amenajarea unui nou cimitir, dar investiţia este pasată de la Primărie la Gospodărire Urbană. La ultima şedinţă de Consiliu Local au fost aprobate atât tarifele de concesionare ale locurilor de veci, care au rămas aceleaşi ca în anul trecut, cât şi tarifele pentru desfăşurarea activităţilor în cimitire, însă concesionarea nu se face decât în regim de urgenţă, pe locurile identificate la pas ca fiind nefolosite.

Redistribuirea locurilor de veci nefolosite

Situaţia este cu atât mai paradoxală cu cât, aşa cum scriam şi anul trecut, administratorul cimitirelor nu are date clare despre locurile de veci, respectiv câte sunt acestea, câte au rămas nefolosite şi unde sunt amplasate.

Anul trecut, Gospodărire Urbană ne furniza o serie de date estimative în legătură cu numărul total al mormintelor, astfel încât Cimitirul „Eternitatea” număra, mai mult sau mai puţin, 27.000 de morminte, „Sfântul Lazăr” - 48.000, iar „Ştefan cel Mare” - 13.000. Tot anul trecut, directorul Gospodărire Urbană, Eduard Grosu, explica faptul că cifrele sunt irelevante, deoarece arhivele s-au tot plimbat de la o instituţie la alta, iar numerotarea locurilor de veci, după rând, parcelă, solă, a fost făcută după cum a vrut fiecare. Tot atunci promitea o inventariere a locurilor de veci, pentru a vedea exact câte locuri sunt în total, câte locuri au mai rămas libere şi unde. Însă, de anul trecut şi până acum, cartarea Cimitirului „Eternitatea” a ajuns abia la jumătate, ea fiind încă curs de desfăşurare. Astfel, în acest moment singura soluţie a societăţii Gospodărire Urbană, potrivit purtătorului de cuvânt, Daniela Stroia, este să identifice locuri de veci nefolosite şi să le redistribuie în regim de urgenţă, „conform legii şi Regulamentului de funcţionare a cimitirelor”. Regim de urgenţă însemnând atribuirea de locuri doar pentru înhumarea imediată a unei persoane decedate, nu concesionarea de locuri de veci în beneficiul persoanelor care sunt în viaţă.

Întrebat cum se face această redistribuire a locurilor de veci în regim de urgenţă şi dacă este posibilă redistribuirea unui loc deja concesionat, dar care încă nu este ocupat, directorul societăţii Gospodărire Urbană ne-a răspuns printr-un exemplu: „Acele locuri în care Primăria a înhumat pe cei neidentificaţi sau pe cei fără aparţinători, urmând ca oasele să rămână în acelaşi loc”.

De asemenea, dacă ar fi finalizată inventarierea locurilor de veci, Gospodărire Urbană ar putea spune cu exactitate câte locuri de veci sunt în fiecare cimitir, câte şi pe ce termen sunt concesionate, dacă sunt pe şapte ani sau nelimitat, căror locuri de veci le-a expirat perioada de concesiune.

„Sunt concesionări vechi, din anii ’60, care au expirat, locuri de veci la care nu mai găsim concesionarii, la care nu s-a mai plătit taxa de întreţinere de ani de zile. Finalitatea cartării dă posibilitatea reintegrării unor locuri de veci din nou în circuit, pentru a le putea reconcesiona”, ne explica anul trecut directorul Gospodărire Urbană.

Un nou cimitir, o investiţie nesigură

Atât anul trecut, cât şi acum, directorul Eduard Grosu a spus că lipsa locurilor de veci ar putea fi rezolvată prin construirea unui nou cimitir, însă până acum demersurile au cam stagnat. Întrebat cine ar trebui să facă investiţia, reprezentantul societăţii ne-a spus că Primăria. Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Emanuela Turcu, ne-a spus că, de fapt, strategia este stabilită de către administratorul domeniului public, iar investiţia tot el o face.

„Ei stabilesc strategia, ei trebuie să ceară bani de la buget pentru investiţie, să pună problema, iar Consiliul Local aprobă”, ne-a spus Emanuela Turcu.

Pe de altă parte, Eduard Grosu spune că investiţia o face Primăria, apoi cimitirul ar fi trecut în administrarea societăţii Gospodărire Urbană. Cu tot jocul acesta dintr-o parte în alta, potrivit purtătorului de cuvânt al societăţii Gospodărire Urbană, Daniela Stroia, au fost făcute totuşi nişte demersuri pentru identificarea unor spaţii pentru construirea unui nou cimitir.

„Au fost făcute demersuri de către SC Gospodarire Urbană SRL către Primaria Galaţi pentru construirea unui nou cimitir în exteriorul oraşului, iar directorul în subordinea căruia se află cele trei cimitire, Dorian Secuianu, are cunoştinţă că au fost identificate două potenţiale locaţii în apropierea comunei Smârdan”, arată o informare a purtătorului de cuvânt al SC Gospodărire Urbană, Daniela Stroia. Pentru că de la Primărie nu am scos nimic, am încercat să aflăm mai multe detalii, tot pe filiera administratorului domeniului public. „Terenul este al Primăriei, ea îl găseşte şi investeşte, apoi noi preluăm administrarea acestuia. Noi nu am făcut niciodată o astfel de investiţie. Costurile creării unui nou cimitir nu ar trebui să fie prea mari. Ar fi vorba de alei, canalizare, apă şi iluminat. Acum nu cred că este prevăzut niciun ban pentru construirea unui nou cimitir în bugetul pentru anul acesta. Dar este posibil să se aloce la următoarea rectificare bugetară. Trebuie un nou cimitir, pentru că în acest moment suntem chinuiţi, tot timpul trebuie să numărăm şi să căutăm”, ne-a mai spus directorul Eduard Grosu.

Citeşte şi: Haos în cimitirele gălăţene

Bătaie de joc la căpătâiul morţilor

Citit 4273 ori Ultima modificare Luni, 09 Iunie 2014 08:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.