VITEZĂ de circulaţie REDUSĂ pe Faleza Superioară - propunere a inginerului Săvel Rotaru

VITEZĂ de circulaţie REDUSĂ pe Faleza Superioară - propunere a inginerului Săvel Rotaru
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Inginerul Săvel Rotaru, consilier local PNL, a tras un semnal de alarmă privind soarta Falezei Dunării, care se poate prăbuşi în apele fluviului dacă autorităţile nu vor lua cât mai repede măsuri. "Suntem într-un oraş cu foarte-foarte mari probleme. S-au făcut două studii, potrivit cărora alunecarea de teren în zona Falezei este foarte periculoasă şi oricând poate să apară o surpriză. Acum au apărut nişte găuri, care justifică, într-un fel, subteran, toate izvoarele ce sunt la circa 20-25 de metri. Timpul trece, noi nu facem nimic şi ne vom trezi într-o bună zi cu o surpriză extraordinară privind alunecările ce pot afecta şi locuinţele care sunt pe Faleză", a deschis discuţia Săvel Rotaru.

Inginerul a venit cu propuneri concrete privind protejarea acestui obiectiv. Prima măsură indicată vizează reducerea vitezei de circulaţie pe Faleza Superioară, pe motiv că vibraţiile sunt factorul numărul 1 în cazul alunecărilor de teren. Desigur, consolidarea este la fel de importantă. "Insist să gândim din timp un program eşalonat de execuţie a acestui zid de sprijin, astfel încât, în următori trei ani, să facem zidul, de la Ultimul leu până sus, spre ponton", a spus liberalul.

Studiile sunt gata

City-managerul municipiului Galaţi, Aurel Vlaicu, a ţinut să-l contrazică pe Săvel Rotaru şi să-i arate că se face, totuşi, ceva în privinţa Falezei. Concret, tocmai s-a terminat un studiu amplu făcut de către Universitatea Tehnică din Bucureşti şi Academia Română, în cadrul căruia, timp de un an, s-au studiat toate fenomenele de tasare şi infiltraţii care afectează Faleza. Vlaicu a promis că partea care contează a studiului va fi făcută publică, iar măsurile care vor decurge se vor reflecta în buget.

Primarul Marius Stan a declarat că deciziile în privinţa Falezei se vor lua după o analiză a studiului făcut de experţi. Edilul a subliniat că, în mod cert, banii sunt total insuficienţi pentru consolidarea întregii Faleze. "A fost o posibilitate, în anii trecuţi, de a accesa aproape 86 de milioane de euro, fonduri europene, dar s-a pierdut startul. Va trebui, probabil, să reluăm demersurile, să aplicăm pentru un proiect european, pentru că altfel nu se poate. Dar e de durată. Deşi, cred că şi pentru situaţii de urgenţă se poate accesa de la Guvern un fond special, pentru că situaţia prezintă, cu adevărat, un pericol mare pentru siguranţa Galaţiului", a spus Marius Stan.

Aşteptăm, cu nerăbdare, ca Primăria să prezinte concluziile specialiştilor în privinţa surpărilor care de ani buni macină Faleza şi măsurile care se vor lua.

Citeşte şi: A dispărut "FALEZOGAURA"/ MILIARDE de lei ACOPERITE "provizoriu" de autorităţi

Citit 2540 ori Ultima modificare Duminică, 03 August 2014 21:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.