Ce fel de preşedinte va fi Klaus Iohannis?

Ce fel de preşedinte va fi Klaus Iohannis?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* "Voi face politică în favoarea românului de rând, nu în favoarea baronilor locali cu probleme penale”, ne declara câştigătorul sufragiului din 16 noiembrie


Până acum, am avut un preşedinte ”pentru liniştea noastră” – Ion Iliescu, un preşedinte ”învins de sistem” – Emil Constantinescu, şi un preşedinte ”jucător” – Traian Băsescu. Ce fel de preşedinte va fi Klaus Iohannis? „Un altfel de preşedinte… Normal!”, ar fi primul răspuns la îndemână dacă ne amintim spotul său electoral. Şi totuşi, dincolo de propaganda electorală, este important să ştim ce fel de om am ales în fruntea ţării. Aşa că vi-l prezentăm pe Klaus Iohannis, aşa cum reiese din declaraţiile acordate în exclusivitate pentru ziarul „Viaţa liberă”.

„Voi fi preşedintele de care are nevoie România, un preşedinte mediator şi integrator, un preşedinte onest, serios, ferm, un preşedinte care să arate forţa consensului politic într-o democraţie”, ne mărturisea recent în interviul acordat ziarului nostru. De ce ne-ar trebui aşa ceva? „Cred că ceea ce le-a lipsit, până în acest moment, românilor este un preşedinte cu care să se simtă solidari, care să îi reprezinte cu adevărat. Şi credeţi-mă, nu este o frază lipsită de conţinut, voi face politică în favoarea românului de rând, nu în favoarea baronilor locali cu probleme penale”, ne-a mărturisit liberalul.

Cât contează să fii neamţ?

„România are nevoie de un neamţ”, au spus adesea românii amintindu-şi de vremurile de glorie în care ţara era condusă de Carol I sau de Ferdinand. Ei bine, a fi bun gospodar nu ţine doar de spiritul german. Cel puţin aşa crede Iohannis: „În realitate, nu cred că doar pentru că cineva e sas sau neamţ va face o treabă bună. Cred că, indiferent de etnie, trebuie să fii un bun gospodar pentru a fi un bun administrator. Sigur, în conştiinţa românilor a rămas faptul că nemţii au anumite calităţi care îi recomandă ca buni gospodari”, ne declara liberalul anul trecut.

Modelul „Sibiu”

Fără tăgadă, numele noului preşedinte al României se leagă de Sibiu, la cârma căruia se află de 14 ani neîntrerupt. Ce înseamnă, de fapt, modelul Sibiului? „Un model al capacităţii de schimbare a mentalităţilor, de înnoire a regulilor jocului politic. În loc de Sibiu, poţi spune Galaţi, Târgovişte, Ploieşti, România… nu are legătură ce nume propriu folosim, importantă este dorinţa de schimbare, este o dovadă clară că se poate. Sibiul s-a dezvoltat cu adevărat atunci când oamenii au văzut că există o administraţie care lucrează pentru ei şi nu pentru interese particulare. Sibiul este, deci, un exemplu de parteneriat transparent între primar şi cetăţeni. Eu cred că tot de un astfel de parteneriat avem nevoie la nivelul întregii ţări, de această dată între preşedinte şi români. Şi da, poţi spune azi în Sibiu, mâine în toată ţara!”, ne mărturisea viitorul şef de stat.

Citeşte şi: Candidatul la prezidenţiale Klaus Iohannis: "Nu înţeleg de ce există concurenţă între Galaţi şi Brăila"

Citit 3794 ori Ultima modificare Luni, 17 Noiembrie 2014 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.