Bani din fondul de rezervă pentru căldura Galaţiului. "Suntem CONDAMNAŢI să funcţionăm cu CET-ul"

Bani din fondul de rezervă pentru căldura Galaţiului. "Suntem CONDAMNAŢI să funcţionăm cu CET-ul"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Debranşarea, asta a cerut gălăţeanul Mihai Pălămidă, care a venit, ieri, la şedinţa Consiliului Local, pentru a solicita o derogare de la hotărârile care consfinţesc zonele unitare de încălzire, motivând că locatarii blocului sunt în imposibilitatea de a mai plăti. Tot pe linia căldurii, Mihai Popa, preşedinte sindicatului Electrocentrale Galaţi, a făcut apel către aleşii locali şi naţionali să apere de distrugere echipamentele retehnologizate, de ultimă generaţie, investiţie de 65 de milioane, realizată în ultimii patru ani.

Primarul Marius Stan a explicat că debranşarea nu va fi acceptată în zonele unitare şi a admis că, timp de cel puţin trei ani, "suntem condamnaţi ca oraş să funcţionăm cu CET-ul". "Trei ani a fost termenul pe care l-am estimat prin Strategia de termoficare pentru a dezvolta cele trei alte surse noi pe cogenerare, care să le furnizeze agent termic gălăţenilor la un preţ redus şi la o calitate bună", a precizat Stan. Primarul discută cu reprezentanţii Băncii Europene pentru Investiţii şi cu un fond de investiţii trimis de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare o finanţare a sistemului de termoficare, printr-un credit.

Până la credit, însă, aleşii au acceptat, la cererea lui Stan, să aprobe alocarea din bugetul de rezervă a sumei de 12.000 de lei pentru centrala termică a Grădiniţei 39, un caz de forţă majoră, deoarece micuţii stau în frig. De asemenea, au avizat şi centrale termice şi instalaţii de încălzire la Creşele 1 şi 36. Inclusiv cele 4,8 milioane de lei virate CET pentru ca oraşul să nu rămână fără apă caldă şi căldură au fost luate tot din fondul de rezervă. "În loc să fie folosiţi banii pentru infrastructură, în loc să facem străzile civilizate, să nu ne rupem maşinile cu toţii, le dăm celor care nu înţeleg că trebuie să plătească", a comentat nemulţumit Stan.

Reamintim că s-a ajuns la acest acord după ce discuţiile între reprezentanţii CET şi cei ai Primăriei au fost reluate marţi seară, la doar câteva ore după conferinţa de presă, aceştia ajungând la o înţelegere verbală, semnată miercuri de municipalitate, Apaterm şi Electrocentrale. Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale, ne-a declarat că CET a majorat parametrii agentului termic încă din cursul nopţii de marţi spre miercuri. „Convenţia este valabilă până pe 21 martie şi mai presupune ca Apaterm să livreze minimum 75 la sută din încasări către CET”, a afirmat Sinan Mustafa.

Înţelegerea dintre Primărie, Apaterm şi CET nu îi scapă însă pe datornici de „blindări”. Cele 45 de asociaţii de locatari cărora societatea de termoficare nu le mai distribuie agent termic rămân, în continuare, „blindate”, potrivit lui Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Apaterm.

Pentru moment, oraşul a scăpat de frigul din apartamente, dar rămâne de văzut ce se va întâmpla din 21 martie, când va expira acordul încheiat, iar istoria s-ar putea repeta.

Citit 4087 ori Ultima modificare Vineri, 27 Februarie 2015 10:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.