Primăria Galaţi vrea un nou ÎMPRUMUT/ Cât ne va COSTA un credit de o sută de milioane de lei

Primăria Galaţi vrea un nou ÎMPRUMUT/ Cât ne va COSTA un credit de o sută de milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi a împrumutat deja o sută de milioane de lei de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Primăria Galaţi susţine că tot nu-i ajung banii de investiţii pentru 2015. Aşa că a scos deja la licitaţie contractarea unui nou împrumut, în sumă de o sută de milioane de lei, şi aşteaptă ofertele.

Potrivit documentelor, Primăria vrea un credit cu o perioadă de rambursare de zece ani, cu perioadă de graţie de doi ani, pe care să-l ramburseze în 16 rate semestriale egale, dar, dacă va fi cazul, şi anticipat, fără perceperea unor costuri suplimentare. Împrumutul va fi garantat cu veniturile proprii ale municipiului şi va finanţa lucrări de investiţii de interes public local. Suma totală maximă pe care Primăria este dispusă să o ofere la finele celor zece ani, pentru dobânzi şi comisioane bancare, este de 46 de milioane de lei. Niciun leu în plus! Şi nu va accepta nici comision de neutilizare a sumei! Altfel spus, Primăria vrea să împrumute o sută de milioane de lei şi să dea înapoi maxim 146 de milioane, dacă nu chiar mai puţin.

Probleme noi

Primarul Marius Stan a admis că banii rezervaţi pentru studiul de fezabilitate al tunelului pe sub Dunăre vor rămâne pentru investiţii. Dar nu sunt suficienţi. "Avem nevoie, pentru a finaliza proiectele de anul acesta, de la 109 la aproximativ 170 milioane de lei, bani în plus, pe care nu-i avem şi vrem să accesăm un împrumut. Din păcate, Guvernul schimbă regulile jocului din mers. A mai apărut o Ordonanţă de Urgenţă care ne permite să accesăm împrumuturi doar pentru cofinanţări europene", a declarat Stan.

Aleşii locali au aprobat deja, în vederea contractării creditului, o listă de investiţii care cuprinde şi cofinanţări şi finanţări temporare ale unor proiecte europene. Este vorba de reabilitarea termică a 11 blocuri şi de sistemul inteligent pentru managementul traficului (unda verde) pentru care sunt alocate 25 milioane de lei din împrumut. Grosul banilor ar trebui să meargă, însă, pentru lucrări din bani locali: modernizarea străzii Traian între Brăilei şi Metro - 19,5 milioane de lei, modernizarea unor străzi din Micro 17 - 1,8 milioane de lei, construirea locuinţelor sociale din Micro 17 - 23 milioane de lei, amenajarea unor locuri de joacă - 5,7 milioane de lei, modernizarea Orăşelului Copiilor - 1,2 milioane de lei şi sediul Primăriei - 23,8 milioane de lei.

Rămâne de văzut în ce măsură aceste lucrări vor mai putea fi plătite cu bani de împrumut.


CITEŞTE ŞI: Master Planul de Transport, RESPINS la Bruxelles/ Primarul Marius Stan vrea TUNEL, deputatul Mircea Toader - AEROPORT

Citit 1728 ori Ultima modificare Sâmbătă, 21 Martie 2015 02:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.