Cum a scăpat Tecuciul de HAITELE DE MAIDANEZI, fără TAXA DE ECARISAJ (FOTO)

Cum a scăpat Tecuciul de HAITELE DE MAIDANEZI, fără TAXA DE ECARISAJ (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi nu plătesc taxă de ecarisaj precum gălăţenii, cetăţenii municipiului Tecuci au scăpat de ameninţarea haitelor agresive de câini comunitari. Primăria a construit un padoc şi a înfiinţat societatea Zooland Tec SRL care să se ocupe de ecarisaj şi de inventarierea câinilor cu stăpân. Sesizările privind prezenţa deranjantă sau periculoasă a unor patrupede fără stăpân nu mai sunt foarte dese, după cum susţine Tudorel Cazan, şef birou în cadrul Zooland, ci la două-trei luni. Semnalele de alarmă nu sunt ignorate sau amânate, inspectorul care preia sesizarea are obligaţia să facă un raport scris prin care să aducă la cunoştinţă Primăriei dacă a rezolvat problema. Fără a fi adeptul eutanasierii câinilor, primarul Tecuciului, Daniel Gerhardt Ţuchel, a preluat modelul aplicat cu succes de edilul din Baia Mare.

Inventarierea

„Nu câinii sunt vinovaţi că sunt pe stradă, oamenii sunt vinovaţi! Ritmul de înmulţire a câinilor este foarte rapid şi indiferent cât de repede am alerga noi să-i prindem pe cei care sunt în stradă, în trei luni vor fi alţii, din cauza neglijenţei cetăţenilor care îi lasă liberi să se înmulţească, iar puii îi abandonează. De aceea noi am mers pe două direcţii – capturarea celor de pe stradă şi adăpostirea lor în padoc, şi recensământul câinilor din gospodăriile populaţiei, care ne permite ca, la finalul activităţii, după microciparea lor, să identificăm dacă un câine pe stradă este accidental ajuns în Tecuci sau abandonat”, ne-a declarat primarul. Şi în Tecuci circulă legende că sunt aduşi câini de la Focşani ori din comunele din jur. De aceea, primarul va merge mai departe cu modelul băimărean şi intenţionează o înţelegere cu primarii comunelor din jur care să facă şi ei inventariere.

Până în acest moment, în Tecuci au fost inventariaţi peste două mii de câini cu stăpân, iar recensământul ar trebui să se încheie la finele anului. După echipele care merg din poartă în poartă şi iau datele stăpânilor, numărul şi talia câinilor, se va trece la microciparea patrupedelor. „Ambiţia mea e să controlăm numeric câinii din gospodării şi să impunem reguli cum ar fi obligaţia sterilizării gratuite a celor de rasă comună şi plata unei taxe de la un anumit număr de câini, pentru că de la 20 de câini nu mai eşti iubitor, ci crescător de câini”, spune Daniel Ţuchel.

Cât costă ecarisajul?

Potrivit edilului tecucean, la sfârşitul exerciţiului bugetar precedent, funcţionarea activităţii de ecarisaj a costat 600.000 de lei, din care 400.000 de lei au fost realizaţi chiar de societate. „Ca să nu ajungem în situaţia Galaţiului, să cerem tecucenilor taxă de câine – SC Zooland Tec SRL organizează anual tradiţionalul iarmaroc moldovenesc, o activitate conexă de unde încasează o sumă importantă de bani. Nu vrem profit de la Iarmaroc, vrem să dăm posibilitatea societăţii să funcţioneze autofinanţându-se din organizarea acestui eveniment”, explică primarul.

Padocul

„Când am venit la Primărie, Tecuciul avea pe stradă, probabil, cinci-şase mii de câini. Cea mai mare bucurie a mea este padocul pe care l-am realizat reabilitând o clădire existentă în incinta fostei unităţi militare”, ne-a declarat edilul. Condiţiile din padoc sunt decente. În cele 120 de boxe se află aproximativ 200 de câini şi e loc pentru încă pe atât. Câinii sunt deparazitaţi, crotaliaţi şi vaccinaţi antirabic. În ceea ce priveşte hrana, pe lângă cele patru tone şi jumătate de mâncare uscată, se primesc sponsorizări zilnice, în funcţie de efectivul de câini. Potrivit medicului veterinar Cosmin Leca, din 26 august 2013, de când Zooland Tec şi-a început activitatea, s-au înregistrat 300 de adopţii de câini din padoc.

Citeşte şi: Tecuciul şi-a dublat numărul de locuinţe ANL, în timp ce Galaţiul...

Citit 4858 ori Ultima modificare Luni, 23 Martie 2015 11:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.