FALIMENTUL Apaterm aruncă Galaţiul în aer! Mii de DATORNICI riscă să ajungă ÎN STRADĂ

FALIMENTUL Apaterm aruncă Galaţiul în aer! Mii de DATORNICI riscă să ajungă ÎN STRADĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Falimentul Apaterm "îmbogăţeşte" oraşul cu peste 500 de noi şomeri * Mii de gălăţeni datori la întreţinere riscă să ajungă în stradă, executaţi silit de firmele specializate * Reprezentanţii Apaterm spun că vor furniza în continuare apă caldă şi căldură atât timp cât parametrii CET o vor permite


O bombă socială este pe cale să explodeze în Galaţi! Oraşul se va „îmbogăţi” cu peste 500 de şomeri, iar mii de persoane datoare la întreţinere riscă să ajungă în stradă, executate silit de firmele specializate, care nu vor avea milă, cel puţin aşa anticipează primarul municipiului Galaţi, Marius Stan.

Mai grav, fără achitarea facturilor, nici Calorgal nu va avea viaţă lungă şi poate împărtăşi soarta Apaterm, care a intrat ieri în faliment, cu girul a două instanţe. După Tribunal, a venit rândul Curţii de Apel să decidă moartea societăţii de distribuţie a căldurii şi apei calde. Ieri, magistraţii instanţei de control au stabilit că decizia Tribunalului a fost corectă.

Reamintim că, pe 15 ianuarie, Tribunalul a spus clar că Apaterm intră în faliment din cauză că nu a respectat planul de reorganizare în ceea ce priveşte achitarea datoriilor. Falimentul a fost cerut de SC Electrocentrale, care de această dată a câştigat războiul.

Aflată, la rândul său, în reorganizare, Electrocentrale a motivat în acţiunile din instanţă că a fost adusă în această situaţie din cauza faptului că Apaterm nu i-a achitat căldura dată oraşului. Electrocentrale a mai solicitat "decesul" Apaterm în urmă cu doi ani. Tribunalul i l-a acordat atunci, dar Curtea de Apel Bucureşti a amendat soluţia, întorcând Apaterm la statutul de intrată în reorganizare, dându-i astfel încă o şansă.

Tot pe 15 ianuarie, magistraţii au decis şi "calendarul falimentului", care va fi pus în practică de lichidatorul CC Insol SPRL, Filiala Galaţi. După ce a dispus dizolvarea societăţii în cauză, judecătorul a dispus ca, până pe 28 februarie, Apaterm să predea întreaga gestiune către lichidator. Tot acesta urmează să primească tabelul definitiv al datoriilor, dar şi lista cu noile creanţe apărute în cursul celor aproape patru ani de reorganizare. De asemenea, s-a dispus şi sigilarea bunurilor Apaterm.

Cine mai dă căldură şi apă caldă oraşului

Potrivit Biroului de Presă al Apaterm, activitatea desfăşurată de această societate va fi preluată de Calorgal, o societate creată de Consiliul Local în 2012. "Conform Hotărârii Consiliului Local nr. 79 din 2012, activitatea de distribuţie a apei calde şi agentului termic va trece pe Calorgal. Vom continua distribuţia apei calde şi căldurii atât timp cât parametrii agentului termic livraţi de CET ne vor permite acest lucru", ne-au declarat reprezentanţii Apaterm.

Primarul pledează din nou pentru achitarea facturilor

"Nu ne surprinde decizia instanţei, am anticipat o asemenea situaţie, ale cărei premise au fost create de-a lungul timpului. Tocmai pentru că am prevăzut, am creat societatea Calorgal, care va putea prelua din mers activitatea, e adevărat, cu dificultăţi", ne-a declarat primarul municipiului Galaţi, Marius Stan.

Temerea edilului este ca falimentul Apaterm să nu atragă după sine plăţi şi mai mici din partea cetăţenilor, care, aflând despre decizia instanţei, să nu-şi mai achite facturile nici măcar la nivelul de până acum. "O asemenea reacţie va duce şi la falimentul Calorgal, ceea ce ar fi dramatic pentru noi! Tocmai de aceea am spus şi repet ca un tonomat că facturile trebuie plătite. În ceea ce priveşte datoriile populaţiei, acestea vor ajunge în masa credală a Apaterm şi vor fi preluate de firme de executare silită, care vor fi mult mai nemiloase decât a fost până acum Apaterm. Pericolul mare este ca, pe lângă cei 519 şomeri de la Apaterm, să ne trezim cu mii de oameni executaţi silit, rămaşi fără case, şi pe care Primăria nu-i va putea ajuta cu alte locuinţe, pentru că nu ne permite legea, deoarece ei au avut deja o locuinţă şi au pierdut-o! Situaţia este foarte delicată. De aceea, fac apel la oameni să înţeleagă şi să plătească facturile. Sper doar să câştigăm timp, ca să putem pune în aplicare strategia noastră privind încălzirea în sistem centralizat. Dacă se va ajunge, însă, şi la falimentul CET, atunci nimic nu ne mai salvează. Reţeaua primară va ajunge la masa credală a Electrocentrale şi niciun agent economic nu va mai investi într-un sistem alternativ de încălzire în Galaţi, iar consecinţele vor fi dramatice”, a mai spus primarul.

Solicitarea CET "a fost justificată"

Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale, ne-a declarat că decizia Curţii de Apel demonstrează că solicitarea CET "a fost una justificată" şi că, prin intermediul recursului formulat, "Apaterm şi sindicatul din cadrul acesteia au avut doar rolul de a tergiversa situaţia critică deja existentă".

 

    

Citit 10531 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Martie 2015 20:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.