Aerodrom şi cinematograf 3D, la Tecuci/ Fantasme sau proiecte de succes?

Aerodrom şi cinematograf 3D, la Tecuci/ Fantasme sau proiecte de succes?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Strategia de Dezvoltare pentru perioada 2014-2020, a fost postată pe site-ul Primăriei şi s-a aflat în dezbatere publică * Planurile Consiliului Judeţului şi ale municipalităţii gălăţene se lasă, în schimb, aşteptate


Nu mai puţin de 100 de proiecte, unele dintre ele finanţate din bani publici, altele din bugetul local ori prin parteneriate de tip public-privat, se regăsesc în Strategia de Dezvoltare a municipiului Tecuci pentru perioada 2014-2020.

În timp ce mulţi dintre gălăţeni încă aşteaptă să vadă ce proiecte îndrăzneţe pregătesc reprezentanţii Consiliului Judeţului şi cei ai municipalităţii, care să conducă la dezvoltarea şi modernizarea zonei noastre, ocolită de investiţii şi investitori, tecucenii au aflat deja ce planuri şi-a propus administraţia locală pentru a da viaţă oraşului în următorii cinci ani. Mai mult, în perioada 25 februarie - 12 martie, cetăţenii interesaţi de viitorul municipiului au putut transmite autorităţilor opinii şi sugestii privind strategia de dezvoltare a Tecuciului.

Străzi, trotuare şi locuri de parcare

Construcţia unui pasaj subteran auto în zona haltei Tecuci Nord, modernizarea străzilor din nordul municipiului, în prezent extrem de degradate, amenajarea a cel puţin 100 de locuri de parcare prin reconfigurarea spaţiilor publice, extinderea axului central al străzii Matei Basarab la patru benzi, amenajarea de piste de biciclişti şi modernizarea trotuarelor sunt doar câteva dintre proiectele prevăzute în Strategia de dezvoltare a municipiului Tecuci.

Conform documentului postat pe site-ul Primăriei, municipalitatea tecuceană intenţionează ca, în perioada 2018-2020, să pună la punct un sistem ecologic de transport în comun. Proiectul prevede înfiinţarea unei linii de transport în comun pe axa nord-sud a municipiului şi dotarea cu patru autobuze electrice, inclusiv amenajarea a minimum 10 staţii de transport în comun. Investiţia este estimată la 2,5 milioane de euro, iar finanţarea ar urma să fie asigurată prin Programul de Cooperare Româno-Elveţian şi bugetul local.

Aerodrom de un milion de euro

Brăila şi Galaţiul nu au reuşit să facă, în 15 ani, un aeroport, iar municipiul Tecuci se gândeşte să investească, printr-un parteneriat public-privat, într-un… aerodrom! Una dintre surprizele Strategiei de dezvoltare a municipiului Tecuci o constituie chiar construcţia acestuia, căruia cârcotaşii nu-i dau prea mari şanse de reuşită. Proiectul prevede crearea unui aerodrom, pe un teren de minimum cinci hectare, concesionat de municipalitate. Acesta va dispune, conform documentului oficial, de o pistă de decolare şi aterizare, de maximum 1.000 de metri lungime, cu instalaţie de balizaj, de împrejmuire, de o platformă de garare, de un hangar pentru mentenanţa aeronavelor şi nu numai. Conform proiectului, „aerodromul va deservi zborurile uşoare, de agrement, inclusiv în scop de instructaj, precum şi zborurile SMURD”, iar investiţia este programată pentru perioada 2018-2020.

Vom tânji la cinematograful tecucenilor?

Dacă proiectele cuprinse în Strategia de Dezvoltare a municipiului Tecuci nu vor rămâne doar pe hârtie, atunci gălăţenii amatori de filme au şanse maxime să privească, în viitorul nu foarte îndepărtat, cu jind înspre vecinii din Tecuci. Asta pentru că municipalitatea tecuceană intenţionează să pună pe picioare, printr-un parteneriat public-privat, un cinematograf 3D.

Proiectul prevede reconversia unei clădiri din proprietatea Primăriei şi amenajarea unui cinematograf 3D, cu o capacitate de maximum 100 de locuri, inclusiv scenă, foaier, ecran electric retractabil şi nu numai. Investiţia, estimată la 300.000 de euro, este programată să se deruleze în perioada 2019-2020. Tot la capitolul „dezvoltarea infrastructurii culturale”, în planul de acţiune al municipalităţii pentru 2014-2020 sunt prevăzute mai multe proiecte, printre care reabilitarea şi modernizarea Teatrului de Vară şi amenajarea sediului Muzeului Aviaţiei.

Tecuciul ia modelul Galaţiului

În lista proiectelor strategice prioritare propuse spre implementare, în special cu bani europeni, se regăsesc şi două iniţiative privind creşterea eficienţei energetice, dintre care unul vizează clădirile publice (cel puţin 20 de imobile ce aparţin municipalităţii), iar cel de-al doilea se referă la blocurile de locuinţe. Conform documentului, doar 30 la sută dintre locuinţele tecucenilor au fost reabilitate termic şi 60 la sută au tâmplărie termoizolantă.

Tot la acest capitol, municipalitatea tecuceană a prevăzut şi investiţii de un milion de euro în Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului „Anton Cincu”, pentru reabilitarea şi modernizarea acestuia. Astfel de investiţii sunt programate a fi derulate şi pentru Secţia Pediatrie a aceleiaşi unităţi sanitare. Proiectul prevede, printre altele, amenajarea saloanelor, a unei săli de joacă, săli de terapie, cabinetelor medicale, a sălii de tratamente, a bucătăriei, a grupurilor sanitare şi nu numai.

Interacţiunea cu mediul de afaceri

Conform Strategiei de Dezvoltare, municipalitatea tecuceană şi-a propus, printre altele, şi amenajarea unui Centru multifuncţional de afaceri, printr-un parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Galaţi, prin reconversia unei părţi din platforma unei foste unităţi militare, în suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi.

„Acesta va presupune demolarea construcţiilor existente, amenajarea terenului, construirea de platforme, drumuri, reţele de alimentare cu apă, canalizare şi gaze (…) Platformele cu acces la toate utilităţile vor fi concesionate/vândute către investitori interesaţi de investiţii greenfield, iar spaţiile din hală şi cele din clădirea multifuncţională pentru investitori şi întreprinzători locali din sfera IMM”. Documentul mai prevede şi organizarea lunară, de preferinţă în weekenduri, în sezonul cald, a unor pieţe volante, unde producătorii agricoli autentici din municipiu şi din zonă să îşi poată valorifica produsele. Municipalitatea intenţionează să achiziţioneze 20 de standuri de tip open-space, care vor fi închiriate producătorilor. Tot pentru producătorii de legume şi fructe este prevăzut şi un centru logistic transfrontalier, în parteneriat cu Republica Moldova, dar şi o staţie de sortare şi depozit frigorific pentru legume şi fructe.

Este drept că de la vorbe la fapte este cale lungă, iar politicienii noştri s-au dovedit, cu trecerea anilor, experţi în promisiuni şi proiecte „de succes” doar pe hârtie. Rămâne de văzut câte dintre cele 100 de proiecte ale municipalităţii tecucene, cuprinse în Strategia de Dezvoltare, vor ajunge să fie şi implementate.


CITEŞTE ŞI: "Sală plină" la protestul "Vrem cinematograf în Galaţi". VEZI FILMUL acţiunii

Citit 4054 ori Ultima modificare Joi, 16 Aprilie 2015 09:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.