VOM AVEA CĂLDURĂ! CET îşi reia activitatea - „Pornim imediat cum vom primi gaz”

VOM AVEA CĂLDURĂ! CET îşi reia activitatea - „Pornim imediat cum vom primi gaz”
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

* Contractul dintre Calorgal şi Electrocentrale a fost parafat


Electrocentrale se pregăteşte să reia producţia de agent termic, astfel că zecile de mii de gălăţeni dependenţi de sistemul centralizat vor beneficia de căldură cel târziu la finele săptămânii viitoare. Societatea, aflată în prezent în insolvenţă, a parafat, luni, contractul cu noua societate de termoficare, Calorgal, iar marţi conducerea CET aştepta să încheie noile contracte cu Romgaz şi Transgaz, astfel încât cele două companii să reia distribuţia şi transportul de gaz către producătorul de agent termic din Galaţi. Asta după ce, în şedinţa extraordinară de luni, aleşii locali au dat undă verde contractării împrumutului de 20 de milioane de lei, necesar resuscitării sistemului de termoficare. Tot atunci, primarul Marius Stan şi-a luat angajamentul că municipalitatea va efectua o plată anticipată către Romgaz, de trei milioane de lei, astfel încât compania din Mediaş să înceapă să livreze gaz către Electrocentrale, iar CET să-şi repună în funcţiune instalaţia.

"Pornim imediat cum vom primi gaz, dacă plăţile se fac. Preconizăm că acest lucru se va întâmpla, cel mai devreme, miercuri seară sau, cel mai târziu, în cursul zilei de vineri. Suntem pregătiţi din punct de vedere tehnic. Asta înseamnă că oamenii vor primi căldură cel târziu la sfârşitul săptămânii viitoare, întrucât, aşa cum am mai spus, sunt nişte paşi tehnologici care trebuie parcurşi", ne-a declarat Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale.

Apaterm generează probleme şi după moarte

Conducerea CET a precizat că a semnat şi convenţia de eşalonare a datoriilor curente pe care le are către Romgaz şi Transgaz, de aproximativ 50 de milioane de lei, din cauză că falimentata Apaterm nu a plătit contravaloarea agentului termic furnizat în sezonul rece 2014-2015. Reprezentanţii Electrocentrale spun că aceasta a fost, pe lângă plata în avans, cea de-a doua „condiţie esenţială” pentru reluarea activităţii.

„Singura sursă de plată a acestor rate sunt încasările de la fostul distribuitor, Apaterm, însă procesul de lichidare şi cel de efectuare a plăţilor merg foarte prost, din cauza contestaţiilor, tertipurilor, dacă vreţi, sindicatului Apaterm, acelaşi ca la Calorgal. Acesta poate reprezenta un element de blocaj, întrucât avem foarte mulţi bani de recuperat de la Apaterm. Fac un apel, pe această cale, la lichidatorul Apaterm şi la cei 54 de angajaţi ai societăţii, care se ocupă de recuperarea creanţelor, să efectueze o muncă extrem de responsabilă şi eficientă, astfel încât să nu ne trezim, la rândul nostru, în incapacitate de plată şi în imposibilitate de a funcţiona”, a afirmat Sinan Mustafa.

Potrivit reprezentantului Electrocentrale, în ultima perioadă, lichidatorul Apaterm a efectuat „plăţi total insuficiente”. Conform convenţiilor de eşalonare încheiate cu Romgaz şi Transgaz, CET va trebui să achite, în 12 luni, cele aproximativ 50 de milioane de lei (datorii curente), la care se adaugă penalităţi de întârziere.

Foto-arhivă "Viaţa liberă" (Bogdan Codrescu)

Citit 5155 ori Ultima modificare Vineri, 13 Noiembrie 2015 23:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.