PLANURILE PRIMĂRIEI GALAȚI/ Finanţare europeană pentru situl arheologic Tirighina - Barboşi

PLANURILE PRIMĂRIEI GALAȚI/ Finanţare europeană pentru situl arheologic Tirighina - Barboşi
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Ignorat de autorităţi, degradat, îngropat în gunoaie şi apoi scos la lumină printr-o acţiune în forţă de curăţenie, în primăvara lui 2014, apoi din nou uitat, situl arheologic Tirighina - Barboşi ar putea deveni un obiectiv turistic căutat, dacă ar fi pus în valoare aşa cum merită.

Vestea bună este că Primăria municipiului Galaţi pregăteşte aplicaţia de finanţare „Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina - Barboşi”, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, iar astăzi va avea loc conferinţa de prezentare a proiectului. La şedinţa de joi a Consiliului Local, aleşii ar putea aproba documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii la obiectiv şi indicatorii tehnico-economici, proiect de hotărâre rămas din mandatul trecut.

Conform documentelor, situl ar avea nevoie de o investiţie de peste 18,6 milioane de lei, în mare parte fonduri europene. Iată cum văd autorităţile salvarea lui.

În documentele care însoţesc proiectul de hotărâre se arată că situl arheologic Tirighina - Barboşi este înscris în Lista Monumentelor Istorice a judeţului Galaţi. Pentru reabilitarea şi punerea în valoare a sitului, autorităţile consideră că sunt necesare: desfiinţarea construcţiilor parazitare abandonate de pe amplasament, realizarea accesului în zonă şi organizarea unui spaţiu de parcare pentru vizitatori, realizarea unei scări de acces în zona Castellum şi a unor pasarele pietonale pentru vizitatori, necesare vizionarii vestigiilor arheologice dezgropate. Pentru informarea vizitatorilor sunt prevăzute panouri informative, hărţi, amenajarea unui mic amfiteatru, utilizând denivelările naturale ale terenului. Ar mai fi necesare lucrări de instalaţii electrice, hidroedilitare, instalaţii termice, ventilaţie şi sistematizare verticală.

În concluzie, pentru amenajarea întregii incinte ca un parc destinat destinderii şi recreerii ar fi necesară o investiţie de 18.683.016 lei, din fonduri europene şi guvernamentale.

Citit 4083 ori Ultima modificare Marți, 26 Iulie 2016 18:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.