Gălăţenii vor avea CĂLDURĂ şi APĂ CALDĂ doar cu PLATA ÎN AVANS, la IARNĂ. Ne vom îndatora din nou?

Gălăţenii vor avea CĂLDURĂ şi APĂ CALDĂ doar cu PLATA ÎN AVANS, la IARNĂ. Ne vom îndatora din nou?
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Pentru ca zecile de mii de gălăţeni care încă mai depind de sistemul public de termoficare, să beneficieze de căldură şi apa caldă la iarnă, municipalitatea va trebui să plătească în avans, la fel ca în sezonul rece trecut, combustibilul furnizat de Romgaz şi Transgaz către Electrocentrale (CET) pentru producerea agentului termic primar. Conducerea CET a anunţat că a finalizat strategia de funcţionare pentru sezonul rece 2016-2017, bazată pe necesarul de consum comunicat de Calorgal, iar documentul urmează să fie supus aprobării creditorilor (Romgaz şi Transgaz), „până cel târziu la jumătatea acestei luni, urmând apoi să demarăm semnarea contractelor”. „Şi pentru această iarnă, vom fi nevoiţi să găsim resurse pentru plata în avans, având în vedere istoria de toţi cunoscută, şi să găsim înţelegere la creditori pentru o noua reeşalonare a datoriilor create de Apaterm, aflat în prezent în faliment. Consider că, în acest moment, suntem în grafic cu demersurile necesare în vederea pregătirii pentru noul sezon rece şi e important să menţinem acest ritm, astfel încât, cel târziu la 1 septembrie, să avem tot ce e necesar aprobat şi semnat”, a precizat Sinan Mustafa, administratorul special şi directorul general al Electrocentrale.

Conform informaţiilor furnizate Primăriei de către reprezentanţii Calorgal, la sistemul centralizat de termoficare mai sunt branşate, conform datelor obţinute de la asociaţiile de proprietari, 35.910 apartamente. De reţeaua publică de termoficare mai depind şi 209 agenţi economici, 74 de unităţi bugetare şi 285 de clienţi privaţi.

În următoarea perioadă, reprezentanţii Primăriei, Electrocentrale şi Calorgal vor continua şedinţele de lucru pentru a conveni asupra condiţiilor de furnizare a agentului termic şi strategiei de viitor pentru restructurarea şi modernizarea sistemului. Reamintim că, în iarna trecută, sistemul centralizat de termoficare a fost „resuscitat” abia în a doua jumătate a lunii noiembrie, pe fondul unui compromis, când datorită creditului, de peste 15 milioane de lei (iniţial, intenţia autorităţilor a fost să se împrumute de 20 de milioane de lei), contractat de municipalitate, dar şi a altor sume consistente de la bugetul local, s-a putut asigura plata combustibilului în avans, astfel încât gălăţenii să nu mai tremure de frig în apartamente.

Rămâne de văzut ce surse financiare vor identifica, de această dată, conducerea municipalităţii şi Consiliul Local pentru a menţine funcţional acest sistem învechit şi supradimensionat, care a înghiţit, în ultimii ani, din bugetul local, peste 100 de milioane de lei, conform declaraţiilor fostului primar Marius Stan, din urmă cu câteva luni. Cert este că atât conducerea CET, precum şi cea a Primăriei au admis că, la acest moment, nu există o altă variantă pentru a le asigura oamenilor căldură şi apă caldă în sezonul rece.

CĂLDURA şi APA CALDĂ, la mâna viitorilor aleşi locali. CONCLUZIILE dezbaterii Electrocentrale şi PLANURI DE VIITOR

AFLĂ cum va fi asigurată CĂLDURA gălăţenilor în această IARNĂ. 100.000 de oameni aşteaptă o SOLUȚIE - CLICK AICI pentru DETALII

PREȚ NOU pentru o gigacalorie, de la 1 august. Cât vor PLĂTI gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat

Citit 7971 ori Ultima modificare Vineri, 05 August 2016 13:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.