Şcoala Verde, Rabla şi noua taxă de mediu. Ministrul Mediului are mai multe PROIECTE pentru o ROMÂNIE CURATĂ

Şcoala Verde, Rabla şi noua taxă de mediu. Ministrul Mediului are mai multe PROIECTE pentru o ROMÂNIE CURATĂ
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

La doar câteva zile după ce ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că are mai multe proiecte pentru mărirea salariilor, dar şi pentru stimularea angajatorilor - CLICK AICI PENTRU DETALII, ministrul Mediului, Daniel Constantin, a explicat că lucrează, deja, la elaborarea unui program numit "Şcoala Verde", dar şi la îmbunătăţirea unor programe mai vechi.

"În momentul de faţă sigur că preocuparea mea ca ministru de Mediu nu este aceea de a pune o nouă taxă, nu este aceea de a întregi veniturile de la Fondul de Mediu, ci preocuparea mea este să încercăm să construim pentru noi, pentru copiii noştri, un mediu mai prietenos, o poluare din ce în ce mai redusă. Din acest punct de vedere, sigur trebuie să venim cu anumite instrumente, nu aş spune taxe, mă feresc de aceste cuvinte", a declarat Daniel Constantin. 

Împărţirea circulaţiei nu este o soluţie

După ce în Madrid a fost impusă circulaţia pe numere pare şi impare a maşinilor, ca soluţie pentru reducerea poluării, ministrul Mediului a declarat că un asemenea pas nu este neapărat cel mai bun şi pentru oraşele mari din România. "Am experienţa de la ministerul Agriculturii, acolo unde am încercat să implementez Legea Cooperativelor pe principii moderne în care să încercăm să ajutăm fermierii să îşi vândă la comun produsele, chiar dacă le produc separat. M-am lovit de lucruri care vin din profunzimea societăţii româneşti. Când aud de cooperative, se gândesc la CAP-uri şi atunci există o oarecare reticenţă. Cam aşa se întâmplă şi cu măsura aceasta: într-o zi cu soţ, într-o zi fără soţ. Cred că asta ne aminteşte de trecut şi nu poate fi implementată prea curând", a mai explicat Daniel Constantin. 

Programe noi de mediu

După ce Casa Verde a fost un real succes în 2016, ministerul Mediului îşi doreşte implementarea programului "Şcoala Verde", care să le permită instituţiilor de învăţământ să îşi creeze autonomie energetică. "Vom încerca să oferim bani de la fondul de mediu pentru ca şcolile  să îşi cumpere sisteme fotovoltaice sau alte sisteme şi să reducem consumul de energie", a conchis ministrul Mediului, Daniel Constantin. 

Cum poate România să evite sancţiunile UE pentru gropile de gunoi

Potrivit ministrului Mediului, Daniel Constantin, România va acţiona în judecată decizia UE de a ne amenda pentru neînchiderea gropilor de gunoi. "Comisia a luat decizia, încă nu a făcut-o, să acţioneze în judecată la Curtea Europeană de Justiţie din cauza faptului că anumite gropi de gunoi, depozite nu au fost închise la momentul respectiv. Sunt termene din 2009, 2010 şi chiar mai târziu nu au fost respectate", a explicat acesta. 

Din punct  de vedere statistic, România este pe ultimul din UE la reciclarea deşeurilor. "Pentru prima dată încercăm să construim un instrument care să însemne, printre altele, instituirea unui prag minim de reciclare din ceea ce se colectează. Ţinta pentru anul 2017 este de 20 la sută. Până în 2020 ne dorim să ajungem la ţinta europeană de 50 la sută. Vom aplica şi o taxă penalizatoare, însă pentru felul în care se reciclează, adică pentru diferenţa între ceea ce se reciclează şi ceea ce ar fi trebuit să fie reciclat", a mai spus Daniel Constantin.

Ce vom plăti în locul timbrului de mediu

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat, săptămâna trecută, că trebuie găsită o alternativă la timbru de mediu, însă a ţinut să anunţe că, de această dată, va fi "un sistem modern, european, astfel încât să ne atingem obiectivele de mediu". "Aşa cum ştiţi, prin Legea celor 102 taxe, timbrul de mediu a fost eliminat. A existat, până acum, o gândire conform căreia trebuia să încasăm la bugetul AFM-ului taxa. Eu nu vreau să vizez chestiunea asta. Pentru mine este foarte important să trăim într-un mediu mult mai curat. Vă reamintesc că Bucureşti, Braşov şi Iaşi sunt, în momentul de faţă, sub procedură de infringement din cauza calităţii aerului. De aceea, eu gândesc împreună cu alte instituţii ale statului, în momentul de faţă, un sistem modern, astfel încât să nu venim cu taxare suplimentară pe cetăţean, dar în acelaşi timp să ne asigurăm că avem autoturisme din ce în ce mai puţin poluante care să fie pe străzile noastre, mai ales în zonele unde avem aglomerări urbane", a explicat ministrul Mediului.

Citit 2479 ori Ultima modificare Duminică, 26 Februarie 2017 19:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.