Vechimea pe care salariații o vor pierde de la 1 ianuarie 2024

Vechimea pe care salariații o vor pierde de la 1 ianuarie 2024
Evaluaţi acest articol
(48 voturi)

„Nu contestă nimeni faptul că nivelul pensiilor este unul redus, că rata riscului de sărăcie în rândul persoanelor în vârstă a crescut în ultimii șapte ani, că pensionarilor li s-a promis tot timpul foarte mult și de fiecare dată li s-a dat foarte puțin. Doar că promisiunile trebuie să fie acoperite de echilibru și responsabilitate”, se arată într-o analiză realizată de Blocul Național Sindical (BNS) a proiectului noii legi a pensiilor, care va intra luni în dezbaterea Camerei Deputaților.

Din cauza slabei colectări a veniturilor la bugetul consolidat, România nu are în acest moment suficient spațiu fiscal pentru o reformă majoră a sistemului public de pensii sau, mai corect spus, nu-și permite o dublare a pensiilor fără decizii care să însemne: 1. Creșteri ale vârstelor de pensionare pentru perioada următoare, 2. Creșteri ale nivelului contribuțiilor sociale pentru a susține financiar sistemul, 3. Înăsprirea condițiilor de pensionare (altele decât vârsta de pensionare) pentru generațiile următoare, se arată în documentul BNS.

„O piesă de teatru bine jucată”

BNS reamintește că Legea 127/2019, care urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024, prevedea deja mecanismul actual de calcul al pensiilor. Trebuia doar aplicat, dar Guvernul îl amână cu încă 9 luni, până în septembrie 2024.

„Asistăm la o piesă de teatru bine jucată de cele două partide aflate la guvernare ce se termină frumos cu anunțul public că ambele partide susțin creșterea pensiilor, vorbim desigur de pensiile aflate în plată, pentru că despre viitorii pensionari nu vorbește nimeni.

Ce li se întâmplă lor și nimeni nu dezbate despre asta: pentru femei, vârsta de pensionare va crește eșalonat la 65 de ani până în 2035; în noua lege se introduce noțiunea de stagiu de cotizare contributiv, adică pentru stagiul minim și stagiul complet sunt luate în calcul doar perioadele efectiv contributive”.

Stagii de cotizare care nu vor mai conta ca vechime în noua lege

Conform BNS, în (încă) actuala lege a pensiilor (Legea 263/2010), stagiul de cotizare minim pentru a putea ieși la pensie, respectiv 15 ani, este format atât din perioadele în care s-au plătit contribuții, cât și din perioade necontributive sau asimilate, așa cum sunt numite de lege. Acestea sunt perioadele în care persoana respectivă a beneficiat de pensie de invaliditate; a absolvit cu diplomă cursurile de zi ale învățământului universitar cu durată normală; a satisfăcut serviciul militar, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat; a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006, de indemnizații de asigurări sociale; a beneficiat, începând cu 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale; a beneficiat, începând cu 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului.

Deși recunoaște perioadele de mai sus, proiectul noii legi prevede luarea lor în calcul exclusiv la stabilirea valorii pensiei, fără să mai fie cuantificate în stagiul minim de cotizare. Excepție face concediul pentru creșterea copilului, care este asimilat de lege stagiului contributiv.

„Acest lucru înseamnă că cei care sunt la vârsta de pensionare și au stagiu minim format din perioade de contribuții și perioade asimilate cum sunt cele de mai sus nu se vor mai putea pensiona până nu vor atinge cei 15 ani de stagiu formați din perioade în care s-au plătit efectiv contribuții. Situația este similară în cazul stagiului complet de cotizare. Anumite reduceri de vârstă acordate, de exemplu, pentru condiții de muncă deosebite sau speciale sunt condiționate de existența stagiului complet de cotizare. Numai că legea nouă spune că acesta trebuie să fie contributiv, în ciuda faptului că angajatorii plătesc suplimentar astfel încât valoarea pensiei să nu fie afectată. De asemenea, accesul la reducerea vârstei de pensionare pentru femeile ce au născut și crescut mai mulți copii este condiționat de existența stagiului complet contributiv. Prin această prevedere, în fapt, Guvernul operează deja o creștere a stagiului de cotizare minim și a celui complet”, se arată în analiza BNS.

Prevederi ciudate vizând pensionarea anticipată și accidentele de muncă

„În mod absolut bizar, legea nouă pare să stimuleze pensionarea anticipată. Pensia anticipată din legea actuală se acordă cu maximum cinci ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare pentru cei ce aveau peste opt ani de stagiu peste stagiul complet de cotizare. În acest caz, pensia nu era diminuată, iar cei pensionați astfel nu aveau dreptul să cumuleze pensia cu salariul. Legea nouă consideră că te poți pensiona cu cinci ani înainte de vârstă dacă ai stagiu de cotizare de cel puțin cinci ani peste stagiul complet de cotizare, caz în care pensia este considerată pensie pentru limita de vârstă și se poate cumula pensia cu salariul. Chiar și pentru pensionarea anticipată parțială, penalizările sunt mai mici în noua lege. Cea actuală prevede o reducere de 0,5% pentru fiecare lună până la un an, până la 0,25% până la cinci ani, iar în legea nouă penalizările sunt între 0,4 și 0,2%”, conform documentului.

BNS remarcă și faptul că, în noua lege, accidentele de muncă au același tratament ca accidentele obișnuite, nu se precizează care este stagiul necesar pentru a beneficia de pensie de invaliditate. Punctajele acordate pentru stagiul potențial pentru persoanele pensionate pe caz de invaliditate se reduc semnificativ – pentru grupa 1 de la 0,7 la 0,25, pentru grupa 2 de la 0,55 la 0,2 și la grupa 3 de la 0.35 la 0.1.

Viitoarele majorări, condiționate de avizul Consiliului Fiscal

În cifre, noua lege înseamnă o creștere a pensiilor în plată cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024 și o creștere între 40 și 89% de la 1 septembrie 2024, DACĂ ea va fi aplicată. Pentru viitor însă, majorările de pensii sunt condiționate de procentul de creștere a veniturilor din contribuții. „Formularea este una ambiguă, nu se precizează dacă vorbim de creștere nominală, de creștere reală sau ca procent din PIB. Practic, se instituie un mecanism de creștere a pensiilor ce ar trebui să fie avizat de Consiliul Fiscal. Se precizează că, dacă raportul Consiliului Fiscal va indica abateri de la impactul financiar sau de la mecanismul de calcul din lege, Guvernul se obligă să ia măsuri de corecție (creșteri de vârstă de pensionare, creșteri de stagiu de cotizare, creșteri de contribuții sociale etc.)”.

Nu în ultimul rând, conform analizei BNS, mecanismul de stabilitate, așa cum este numit în proiectul de lege, creează la rândul lui inechitate raportat la contributivitate. Astfel, o persoană care a contribuit un număr mai mic de ani, dar cu baza de calcul formată din salarii mai mari obține o pensie mai mică decât o persoană care a contribuit 35 de ani cu baza de calcul formată din salarii mici, deși valoarea cumulată a contribuțiilor plătite în primul caz este mai mare decât cea din al doilea caz.

Citit 118082 ori Ultima modificare Joi, 16 Noiembrie 2023 17:43

26 comentarii

  • postat de soldatul
    Duminică, 10 Decembrie 2023 20:52
    5.13.142.***
    Pt cei ce nu au facut armata sau au facut armata la TR (termen redus) ori s-au descurcat nu mai aruncati cu noroi.
    Noi am depus jurământul militar și în caz de mobilizare suntem primii chemați la arme.
    Armata a fost folosită de Ceausescu in agricultura, la canal, la sosele samd unde sa muncit pe
    1
    7
  • postat de Lumea lui #PSD
    Marți, 21 Noiembrie 2023 10:35
    5.14.156.***
    Munca lucrată și necuatificata de angajatori cât și de stat o fac din 1995 și nu a interesat nici o instituție publica sa o vadă drept contribuție la binele statului Român. Sunteți doar în hârtie , pixeli, ecrane, publicare, etc. Și foarte chiori de dragul ,, LEGII"
    3
    3
  • postat de Marinela Bucovanu
    Luni, 20 Noiembrie 2023 11:03
    213.225.4.***
    Am devenit, un popor sărac , guvernat de Hoții , ne-au clasificat , și ne-au sărăcit ! Muncim pentru salariile lor și pensiile lor speciale și Nesimțite!
    4
    25
  • postat de Pisoi
    Duminică, 19 Noiembrie 2023 19:40
    188.25.96.***
    Să înțeleg că comentariul, care îl fac, trebui sa fie pe placul unora.
    Aicea e problema, forfecat comentariile sa rasa cum va convine, și sa reiasă ca suntem multumiti, abureala.
    3
    7
  • postat de Nicușor Avram
    Duminică, 19 Noiembrie 2023 15:04
    79.115.63.***
    Mare nedreptate s-a făcut cu scoaterea armatei de la vechime, eu am muncit 1 an si 4 luni de armată la construirea canalului navigabil Poarta Albă Midia Năvodari, de la km 1 Ecluza Năvodari pînă la Nazarcea, 7 km ,muncă foarte grea!
    4
    29
  • postat de Dobrisan Marioara
    Duminică, 19 Noiembrie 2023 02:00
    86.120.178.***
    Eu am lucrat 26ani grupa doua după am eșit la pensie de invaliditate gradul trei cu drept de munca și am lucrat 14ani.. jumătate de normă când am eșit la pensie in 2013pe decizie am 40ani de munca și cu grupa 52 și doua luni câti ani mi se pun la contribuitate ...
    15
    18
  • postat de Sorin
    Sâmbătă, 18 Noiembrie 2023 16:50
    46.97.169.***
    Pentru cei care vor să beneficieze de pensie minimă , obligatoriu 15 ani de muncă . Nu armată , studii și alte perioade asimilate . Dacă la 65 de ani n-ai adunat 15 ani de servici înseamnă că ai fost un trănror și o putoare . ( excepție bolnavii ) .
    9
    30
  • postat de Mary
    Sâmbătă, 18 Noiembrie 2023 10:15
    95.76.1.***
    Buna ziua! Majoritatea care ați scris aici, sunteți rupți de realitate, gândiți ca o turmă. Habar nu aveți de legislație, continut, contributivitate, condiții de muncă, etc. Tot armata e problema voastră. Vai de materia cenușie care v-a mai rămas în creier, in caz că îl mai aveți.
    24
    9
  • postat de Cumanul
    Sâmbătă, 18 Noiembrie 2023 10:06
    86.121.182.***
    Innainte de armata, unde nu am mers din placere ci obligat de acest stat, am lucrat doi ani. In armata am primit solda, mai precis 25% din solda, restul revenea la stat! Asa au primit toti soldatii. Practic mi-ai furat bani si vechime atunci iar acum imi spui ca nu recunosti timpul ce mi l-ai furat!
    4
    52
  • postat de Flo
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 22:08
    178.138.195.***
    Un stat slugarnic și mafiot
    4
    24
  • postat de Nicu
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 20:01
    94.53.231.***
    Toți pensionarii sunt nemulțumiți,dar ei vor vota în majoritate PSD.Să-i mai crezi?
    4
    23
  • postat de Chicos Stefan
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 18:37
    5.13.171.***
    Nu inteleg de ce s.a renunțat la ,,serviciu militar,,? Acolo, doi s.a muncit, nu glumă. Vezi armata făcută prin anii 1960, unii erau la constructii, altii șoferi, bucătari etc cu armata s.a construit Transfagarasanul !!
    2
    31
  • postat de Un viitor pensionar
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 17:50
    188.27.228.***
    Cei care au 65 ani si au muncit numai 13 ani si cateva luni si asteapta ca sa li se puna armata la stagiul minim de cotizare, ori au muncit la negru si acum vad consecintele sau...au fost oameni care nu prea le.a placut munca.
    13
    18
  • postat de Bacauanu Mihai
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 17:33
    86.35.195.***
    De ce nu se pune perioada stagiului militar și ca venit la pensie? Am muncit și în agricultură și instrucție pe timp de iarna în care nu mai reușeam să ne uscam hainele și bocancii. Ne-am distrus sănătatea. Și marii aleși stau 5 ani degeaba în parlament și iau pensii speciale.
    5
    62
  • postat de Sandu F
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 16:58
    86.120.154.***
    Buna ziua. Referitor la reducerea varstei de pensionare la femei cu 6 luni pentru fiecare copil crescut pana la varsta de 16 ani, consider ca se face descriminare droarece si mamele deja pensionate ar trebui sa beneficieze de bonus pentru perioada respectiva deoarece este perioada lucrata si chiar c
    8
    16
  • postat de Relu
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 16:24
    85.186.244.***
    M-am resemnat: NU mai apuc pensie de la stat. Indiferent cat as munci, indiferent cat as contribui.
    Banii mei sunt aruncati pe fereastra pentru privilegiile clasei conducatoare.
    4
    44
  • postat de Rodax
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 15:39
    92.83.34.***
    Unii români au început să nu mai respecte nici armata. În caz de nevoie, aceștia nu ar trebui ajutați.
    6
    16
  • postat de Mihai
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 10:01
    86.120.170.***
    Trebuie să ieșim la ei cu bățul că nu mai ține.Muncim o viață întreagă că să-și bată niste nemernici joc de noi.
    1
    69
  • postat de Ionel
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 09:33
    91.207.102.***
    Daca ai fost bolnav in incapacitate de ati desfasura activitatea
    se poate intelege. Dar daca ai fost sanatos tun si ai muncit
    doar 13 ani si 8 luni in 65 de ani de viata
    pentru noi toti esti un trantor, o putoare care vrea ca armata
    sa-i fie recunoscuta ca perioada asimilata. Legea e corecta!
    32
    43
  • postat de florin
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 08:43
    86.124.200.***
    Apoi ceea ce era prins in PNRR adica acel procent de 9,14% era mult mai corect de cit aceasta prevedere in care niste atirnati politici sa decida fara nici un criteriu ce se intimpla cu pensiile romanilor!Ceea ce au facut pesedistii este mult mai rau de ce au facut useristii si liberalii !
    10
    23
  • postat de florin
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 08:40
    86.124.200.***
    ''Viitoarele majorări, condiționate de avizul Consiliului Fiscal '' Banuiesc ca specialii tarii nu depind de specialistul Daianu!Cum se face ca la speciali orice interventie de reducere este neconstitutionala iar la fraierica este constitutional sa intervina in calcul niste atirnatori politici!
    4
    49
  • postat de Roman
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 08:08
    5.13.208.***
    Pensionari sunt 2 890 000.Restul sunt asistati.sociali,pensii de serviciu, armata, samd.E indusa problema sa duca la confuzie.Bine ca au bani ptr ei parlamentari ,primari, samd.Evaziunea cat casa,munca la negru se stie ce se face?Nimic.Vedem cu totii nu traim pe luna.Cereti va drepturile .
    4
    62
  • postat de un cetatean
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 03:32
    84.232.169.***
    irelevant cum se fac calculele atata timp cat statul oricum plateste mai mult decat poate duce. Daca este echitate intre pensionari, restul sunt baliverne. La pensie te pregatesti sa mori nu sa pleci in insule.
    16
    63
  • postat de Să vedem...
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 00:36
    92.82.217.***
    Bani se cer pentru hămesiții cu pensii speciale și salarii nesimțite. Dacă s-ar termina cu mârșăviile astea ar fi bani. Dar....unii dacă pleaca în RAI o vor duce rău acolo. RAI-ul pentru ei aici este.
    4
    97
  • postat de Adevarul
    Joi, 16 Noiembrie 2023 23:51
    89.137.224.***
    Guvernele lucreaza in defavoarea celor care i-au votat! Totul e impotriva noastra! Tradatorii vor plati! Miza este sa nu mai apucam pensie..sa murim si s-a rezolvat problema banilor pt pensii!
    6
    109
  • postat de Von Bergovicz
    Joi, 16 Noiembrie 2023 20:08
    109.166.132.***
    Absolut tot ce s a făcut în România după 89 a fost în detrimentul românilor. Numiți macar o lege dată după 90 care a fost cu adevărat în interesul românilor. Nu exista o astfel de lege!
    8
    169

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.