Nepăsarea din instituții a omorât-o cu zile pe Alexandra. Concluziile anchetei de la Bucureşti

Nepăsarea din instituții a omorât-o cu zile pe Alexandra. Concluziile anchetei de la Bucureşti
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Este concluzia la care au ajuns inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), la finalul controlului pe care l-au făcut la Galați, după moartea Alexandrei, fetița de 9 ani ucisă de mama bolnavă psihic. În ciuda "gravelor deficiențe constatate", un psiholog, un asistent social și șeful Direcției de Asistență Socială din Primărie au fost propuși pentru cercetare disciplinară, recomandarea fiind însoțită de o alta, implementarea unor "proceduri de lucru comune".

La momentul morții Alexandrei, ambele instituții abilitate cu monitorizarea și protecția celor trei surori din familia din care făcea parte copila omorâtă în bătaie de mamă, respectiv DGASPC Galați și Direcția de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei Galați, au susținut că situația minorelor și a familiei acestora, în general, fusese atent și responsabil ținută sub atenție. Chiar și "izolatele" cazuri care indicau comportamente violente ale mamei, cunoscută cu afecțiuni psihice care o impiedicau să fie total responsabilă de creșterea și educarea copiilor au fost calificate ca nerelevante. Ambele instituții dădeau asigurări că angajații lor își făcuseră treaba competent și că cele consemnate în rapoarte reflectau realitatea. Destul de fals, aveau să constate, după câteva săptămâni de anchetă reprezentanții ANPDCA, care au ajuns la Galați după ce Alexandra Vasilache a fost ucisă în chinuri de mamă, sub privirile unchiului și ale mătușii. Nu doar că angajații fiecărei structuri în parte nu și-ar fi făcut treaba cu responsabilitate, dar și schimbul de informații între instituții a fost aproape inexistent. Într-o asemenea măsură încât, neștiind stânga ce a făcut dreapta, un copil a murit, deși putea fi salvat.

Mutări și cercetări disciplinare

Verificările de la Galați i-au dus pe reprezentanții corpului de control la concluzia că cei implicați direct în anchetele făcute în familia Vasilache sunt primii răspunzători de felul în care au evoluat evenimentele care au culminat cu decesul Alexandrei. Este vorba despre psihologul și asistentul social care au făcut ancheta anul trecut, în primăvară, când de la grădinița unde învață una dintre surorile Alexandrei au venit semnale că minora prezenta semne de violență. Incidentul a fost catalogat ca unul "izolat" după ce reprezentanții DGASPC au mers în casa familiei și au primit asigurări de la unchiul și mătușa copilelor că "situația este sub control".

"Educatoarea a constatat atunci mai multe vânătăi pe corpul uneia dintre fetițe și, având suspiciunea unui abuz în familie, a sesizat DGASPC Galați. La acel moment, psihologul care a evaluat toate cele trei fete nu a considerat că acestea prezintă semnele unui abuz și a recomandat doar implicarea unchilor materni în creșterea și educarea minorelor, având în vedere că mama nu se putea ocupa singură de acestea, din cauza unei dizabilități mintale. De asemenea, psihologul a considerat că a fost vorba doar de un episod izolat, așa încât monitorizarea situației copiilor trebuie să aibă loc la domiciliul familiei pentru prevenirea unei situații de risc în dezvoltarea fizică și psihică. În plus, la acel moment, specialiștii DGASPC Galați nu au întreprins niciun demers în vederea evaluării medicale a fetiței și surorilor ei, pentru a stabili dacă în cazul vreuneia dintre ele a fost vorba despre violență, deși asistentul medical din cadrul grădiniței a recomandat consultarea minorei de către medicul de familie", se precizează în raportul făcut public de ANPDCA, la finalul anchetei.

În acest sens, corpul de control a dispus mutarea psihologului și a asistentului social într-un alt serviciu din cadrul DGASPC Galați, precum și cercetarea disciplinară a acestora.

La Primărie, totul "roz"

Nici nu ar fi avut cum să fie altfel dacă ar fi să dăm crezare altor concluzii pe care le-au tras și comunicat cei de la Centru. Asta pentru că, ulterior verificărilor DGASPC, misiunea monitorizării familiei a fost pasată către serviciul de profil din cadrul Primăriei Galați, ai cărui asistenți ar fi trebuit să facă niște verificări competente și pe cât posibil inopinate, pentru a verifica dacă cele trei fetițe sunt bine crescute și îngrijite. Nu a fost așa, pentru că cele două anchete derulate în ultimul an au arătat că totul era cum nu se poate mai bine în familia Alexandrei. Nici nu avea cum să fie altfel, pentru că vizitele, anunțate, se făceau în condițiile în care funcționarele de la Primărie nu prea aveau habar de tot istoricul, deoarece nu primiseră (nu știm și dacă sau ar fi trebuit să solicite!), toate informațiile de la DGASPC, instituția care le pasase responsabilitatea monitorizării.

"Echipa de control a mai constatat că, deși DGASPC Galați a solicitat DAS Galați monitorizarea situației minorelor și comunicarea apariției unei situații de risc, nu a oferit prea multe detalii despre caz și nu a transmis planurile de reabilitare și/sau reintegrare socială a copiilor. Prin urmare, fără a avea acces la întregul istoric al cazului, specialiștii din cadrul serviciului de asistență socială al Primăriei au constatat că fetițele erau bine îngrijite și nu se aflau într-o situație de risc, motiv pentru care acestea au rămas în familie, alături de mamă și de familia unchiului matern, care locuia în aceeași casă", se mai arată în documentul care rezumă rezultatele anchetei de la Galați.

În aceste condiții, la care se adaugă și neglijența funcționarilor din Primărie, care nu ar fi transmis către DGASPC rezultatele celor două anchete "favorabile", pe lista cercetaților disciplinar se mai adaugă o persoană: șefa Serviciului de Asistență Socială din cadrul Primăriei Galați, fără ca în cazul acesteia să se propună mutarea/ destituirea din funcție, așa cum s-a întâmplat în cazul celor două angajate ale DGASPC.

În altă ordine de idei, tragedia de la Galați, care a declanșat o anchetă ale cărei concluzii vizează carențe grave la capitolul proceduri și comunicare, devine, cel puțin declarativ, un punct de reper pentru revizuirea practicilor la nivel național. DGASPC-urile trebuie ca, în cazul minorilor aflați în situații de risc sau victime ale violențelor, să stabilească proceduri clare de intervenție și cooperare, cu termene mai scurte și clare, cu autoritățile locale din domeniul asistenței sociale.

"Ne conformăm"

La scurt timp după ce concluziile raportului de anchetă au fost făcute publice și comunicate instituțiilor vizate, ambele structuri, respectiv DGASPC Galați și DAS, au transmis că se vor conforma dispozițiilor și măsurilor dispuse. Astfel, în ambele instituții au anunțat că s-au organizat deja comisiile pentru anchetarea disciplinară a funcționarilor vizați și că se vor urma pașii pentru îmbunătățirea procedurilor de colaborare. Mai mult, chiar își vor trimite angajații la cursuri de formare și perfecționare, această ultimă precizare venind din partea Biroului de Presă al Primăriei Galați.

Citit 2930 ori Ultima modificare Marți, 27 Februarie 2024 17:57

13 comentarii

  • postat de Cristea
    Miercuri, 06 Martie 2024 13:39
    109.166.128.***
    Pacat de biata fetiță... Atat DGASPC cat si Primaria Galati, sunt condusi de PSD. Ce mai vreti? Iau salarii si sporuri pe stat degeaba. Psd, in functie cu primarul. Explicabil. Ii mai votati? Sau stati in casa, ca sa castige tot ei?
    0
    0
  • postat de Laur
    Miercuri, 28 Februarie 2024 13:40
    80.233.62.***
    Coruptie. Incompetență. Nepotisme. Prostie.Indiferenta.Toate acestea ,adunate le regăsim în toate instituțiile publice. Iar ei la rândul lor pun ,,placa,, cu Europa nu ne lasă să trăim bine. Noi suntem buni dar străinii ne vor răul... și sunt mulți creduli . Nu ca suntem praf,dormim pe noi..
    0
    15
  • postat de Traian
    Miercuri, 28 Februarie 2024 12:29
    86.120.239.***
    De aceea nici nu există democrație in România pt că instituțiile publice care trebuie să protejeze drepturile și libertățile cetățenilor nu există sau își mimează activitatea.
    0
    14
  • postat de Șerbu
    Miercuri, 28 Februarie 2024 10:25
    5.13.208.***
    Ce ticăloșie~mizerie...NE00menia.⬆️

    P.S.: https://www.viata-libera.ro/actual/220521-la-galati,-numai-cine-nu-doreste,-nu-munceste

    Hai nu zău...Dar DINAMICĂ(UMANIZARE) a salariilor de SCLAVI, pe când...!?? Ține tot de NE00menia din societate, îngăduită de mai marii țărișoarei/societății.
    2
    7
  • postat de Cristi
    Miercuri, 28 Februarie 2024 09:30
    5.2.209.***
    20% din salariu pe 3 luni si gata, copilul mort, ingropat, treaba rezolvata de autoritati. Multumim incompetentilor din institutiile publice, atat cele care ar fi trebuit sa se asigure ca asa nenorocire nu se poate intampla cat si a organelor judiciare care nu trag la raspundere persoanele vinovate.
    2
    26
  • postat de Adi V.
    Miercuri, 28 Februarie 2024 09:29
    213.233.88.***
    Atât DGASPC Galați cât și Primăria sunt conduse de PSD. Oare are legătură tragedia cu "competența" celor care conduc cele 2 instituții? Parcă e prea mare coincidența.
    2
    26
  • postat de gigel
    Miercuri, 28 Februarie 2024 08:57
    188.26.125.***
    neamuri ,amante si alte lichele angajate in primaria Galati,unde o hartie face 30 de zile de la partier la etajul 1 . Salarii nesimtite si sporuri de calculator si praf . Fabrica de voturi a lu Puchi nu se dezminte . In acest oras toate institutiile locale capusate de lepre si purtatori de voturi.
    1
    34
  • postat de eu
    Miercuri, 28 Februarie 2024 08:29
    5.2.238.***
    Așa,și?Țineți minte în 2009 la Tucă în emisiune,când a spus directorul de la Ericsson că i-a dat geanta cu 9 mil euro lui nica pe holul Casei Poporului?După care a plecat în PE?manon e a lui,ce dacă ucide copii?Proștii tot îl vor vota,doar nu-s copiii lor!
    0
    19
  • postat de Vise
    Miercuri, 28 Februarie 2024 07:39
    5.13.130.***
    "Psihologul a constatat"! Care psiholog? Cel de la D.G.A.S.P.C? Aceasta instituție înghite bani degeaba! Aceia ce sunt numiti"specialistii" lui peste sunt niște habarnisti! Vai de acei copii ce ajung pe mana acestor" specialosti"!
    0
    16
  • postat de Mihai
    Miercuri, 28 Februarie 2024 07:34
    5.13.155.***
    Spune bugetari, majorari de salarii, tichete de vacanta, tichete de masa, drepturi, drepturi si iar drepturi. ATAT. Munca si responsabilitati cat mai putin. Vorba romanului, "Fata vaca si moare vitelul" sau "Ori moare magarul ori se rupe samarul".
    0
    16
  • postat de Bleah
    Miercuri, 28 Februarie 2024 07:24
    5.13.177.***
    Se aștepta cineva la altceva..? . La functionari care să-și fi făcut treaba?... Nu, e bine bugetar.....
    0
    14
  • postat de Furios
    Miercuri, 28 Februarie 2024 07:00
    193.230.156.***
    Platim degeaba salariatii din Primarie, ca nu fac nimic. Motiveaza ca sunt putini si nu pot face, asa ca mai bine stau degeaba pe bani multi. Ar trebui sa plateasca toti, de la cel mai mic la cel mai mare...
    0
    17
  • postat de Au găsit acarii păun și gata, sunt bine-mersi. Își fac de cap în continuare. Nu le pasă de viața copiilor
    Miercuri, 28 Februarie 2024 06:11
    51.179.111.***
    Cum spuneam. Oameni numiți politic pe funcții care nu au scrupule și nici o doză de umanitate. Uitați-vă ce partid i-a pus în funcții pe ăștia. Au găsit repede niște țapi ispasitori, ma mir cum a scăpat femeia de servici. Directorii rămân în funcții bine-mersi. Și nimic despre poliție. Oare de ce
    0
    22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.