VOM AFLA cât contează pentru politicieni APA ALEGĂTORILOR - Deputaţii ar putea pune punct CALVARULUI GĂLĂŢENILOR

VOM AFLA cât contează pentru politicieni APA ALEGĂTORILOR - Deputaţii ar putea pune punct CALVARULUI GĂLĂŢENILOR
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

* Două iniţiative legislative care au rolul de a proteja consumatorii bun-platnici aşteaptă votul aleşilor din Camera Deputaţilor * Adoptarea acestora „este de natură a transforma sistarea furnizării apei potabile pentru cetăţenii corecţi într-un coşmar al trecutului”, ne-a spus expertul în administraţie Liviu Coman - Kund


Faptul că Societatea Apă Canal a modificat, de curând, Regulamentul, în urma solicitărilor exprese ale primarului Marius Stan, pentru a da posibilitatea încheierii de contracte individuale cu beneficiarii bun-platnici din condominii, este lăudabil. În acest fel, bun-platnicii cu dare de mână scapă de spectrul sistării furnizării apei reci din cauza rău-platnicilor şi/sau a administratorilor incorecţi de asociaţii de proprietari. Dar nu trebuie să uităm că sistarea furnizării apei la grămadă este o problemă de anvergură naţională care trebuie soluţionată prin lege.

În acest sens, arătăm că există la Camera Deputaţilor două iniţiative legislative, aprobate deja de Senat. Este vorba despre iniţiativele senatorilor Leonard Cadăr şi Haralambie Voichiţoiu, care propun câteva modificări ale Legii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare nr. 241/2006.

Primul proiect de lege are în vedere soluţia separării fizice, cu îndeplinirea unor condiţii suportabile, a bun-platnicilor de rău-platnici, prin branşamente individuale, în timp ce al doilea proiect legislativ (despre care v-am şi informat în luna aprilie, atunci când a fost adoptat de Senat) introduce un alineat (5) la art. 32 din Legea 241/2006 prin care li se interzice operatorilor să sisteze furnizarea de apă rece pentru consumatorii care nu înregistrează datorii. Conform noii prevederi, debitele utilizatorilor care nu achită contravaloarea serviciilor furnizate şi pentru care nu există modalitate tehnică de debranşare individuală vor fi recuperate în instanţă.

Operatorilor nu le place soluţia

„Se remarcă simplitatea şi eleganţa soluţiei avansate de cel de-al doilea proiect, de natură preponderent juridică, care evită complicaţiile de natură tehnică uneori dificil de surmontat şi costisitoare, venind astfel în sprijinul cetăţenilor care îşi achită datoriile, dar nu deţin resursele financiare necesare pentru realizarea unui branşament individual. Mai observăm că acest al doilea proiect de lege întăreşte demersul primului, suscitând interesul operatorilor pentru încheierea de contracte individuale. Evident că operatorilor nu le este pe plac această soluţie, pentru că elimină instrumentul de forţă pe care îl aveau la îndemână pentru recuperarea debitelor. Afirmaţia lor cum că o asemenea măsură este inaplicabilă pentru că n-au raporturi directe cu utilizatorii individuali datornici şi nu-i pot acţiona în justiţie, ceea ce va determina o creştere a debitelor care i-ar aduce la faliment, nu este întemeiată”, susţine prof. dr. Liviu Comand - Kund.

Expertul în administraţie a explicat pentru „Viaţa liberă” că „în realitate, recuperarea debitelor se poate face pe două căi. Prima cale este acţiunea în justiţie împotriva asociaţiei debitoare, care la rândul ei se va îndrepta împotriva restanţierilor. De ce se omite existenţa contractului cu asociaţia, invocat atunci când se sistează apa la grămadă, în situaţia în care este vorba de recuperarea debitelor? A doua cale se întemeiază pe art.28 din Legea nr.230/2007 privind asociaţiile de proprietari, potrivit căruia asociaţia poate intermedia contracte de furnizare cu caracter individual, stabilindu-se astfel o relaţie directă operator-furnizor.

De asemenea, operatorii pot solicita autorităţilor locale medierea şi soluţionarea conflictelor cu beneficiarii privind plata facturilor, potrivit dispoziţiilor Legii nr.51/2006 a serviciilor de utilităţi publice şi ale Legii nr.241/2006". O implicare mai activă a autorităţilor locale ar putea evita acumularea de datorii.

Teza Apa - un drept al omului, asumată de Camera Deputaţilor!

Prof. dr. Liviu Comand – Kund a subliniat că tocmai Camera Deputaţilor a adoptat, pe data de 9 septembrie a anului trecut, Hotărârea nr. 40, favorabilă iniţiativei europene care consideră apa un drept al omului, un bun public şi nu o marfă. În aceste condiţii, suntem îndreptăţiţi să credem că aceasta va fi consecventă şi va da undă verde proiectelor aprobate de Senat.

„Adoptarea ambelor proiecte, de către Camera Deputaţilor, care este for decizional, în forma votată deja de Senat, este de natură a transforma sistarea furnizării apei potabile pentru toţi cetăţenii corecţi într-un coşmar al trecutului. Atragem însă atenţia că operatorii sunt bine organizaţi în Patronatul Serviciilor Publice din România, care le apără cu cerbicie interesele, pe când zecile de mii de gălăţeni şi milioanele de cetăţeni corecţi de la nivel naţional nu sunt apăraţi de vreo organizaţie şi nu sunt uniţi. În aceste condiţii, facem apel la reprezentanţii noştri în Camera Deputaţilor şi la partidele cărora le aparţin ca să-şi manifeste respectul faţă de alegători prin adoptarea acestor proiecte”, a conchis prof. dr. Liviu Coman - Kund.

Foto Bogdan Codrescu

Citit 6093 ori Ultima modificare Marți, 26 Mai 2015 13:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.