Marius Stan, obligat să ia înapoi BANII daţi de Primărie OŢELULUI

Marius Stan, obligat să ia înapoi BANII daţi de Primărie OŢELULUI
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, ar putea ajunge în situaţia de a le cere fostului primar Dumitru Nicolae şi fostei directoare economice a Primăriei, Doina Stamate, banii acordaţi de la bugetul local clubului de fotbal Oţelul Galaţi, în 2012, pe când edilul era preşedinte. Este vorba despre o sumă de peste 500.000 de euro, plus dobânzi şi alte foloase nerealizate, finanţare pe care Camera de Conturi Galaţi, Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi a României, dar şi Tribunalul Galaţi au considerat-o nelegală.

Constatările auditorilor

După cum aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, Primăria oraşului a fost ţinta unui audit efectuat de Camera de Conturi Galaţi, structură a Curţii de Conturi a României, pentru anul 2012. Cea mai gravă dintre abaterile cauzatoare de prejudicii constatate a fost finanţarea de la bugetul local a clubului Oţelul. Prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) 112 din 2012, s-a dat undă verde unui contract de asociere între club şi Primărie, iar Oţelul a primit 2.410.000 de lei de la bugetul oraşului.

Camera de Conturi afirmă, în Decizia nr. 43, că alocarea şi plata acestor bani încalcă prevederile Legii educaţiei fizice şi sportului, pentru că suma nu a fost destinată „finanţării unor programe sportive de utilitate publică, aprobate prin ordin al ministrului Tineretului şi Sportului, iar beneficiarul finanţării este o structură sportivă de drept privat cu scop patrimonial, organizată ca societate pe acţiuni, în vederea obţinerii de profit”.

În fapt, spune Camera de Conturi, au fost decontate cheltuieli privind achiziţionarea de materiale şi de echipament sportiv, servicii de închiriere a bazei sportive, vestiarelor şi spaţiilor de recuperare, transport la competiţii, cazare şi masă, plata arbitrilor, servicii medicale şi ordine publică la competiţii, alimentaţie de efort, salarii, premii, indemnizaţii, prime şi drepturi pentru sportivi şi antrenori.

Prin decizia organului de control, Primăria a fost obligată să stabilească întinderea prejudiciului reprezentat de finanţarea din buget a clubului Oţelul, inclusiv a dobânzilor/ foloaselor nerealizate şi să ia măsurile legale pentru recuperarea acestuia.

Ce-a făcut primarul Marius Stan

Decizia Camerei de Conturi a fost contestată de Primărie, dar contestaţia a fost respinsă de către Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi a României.

„Mergem mai departe în instanţă. Evident, contestăm imputarea Curţii de Conturi şi vom urma toate căile legale pentru a anula această decizie aberantă. Până la urmă, banii aceia, atribuiţi clubului Oţelul, chiar au avut un rezultat extraordinar, câştigarea campionatului şi participarea în Champions League, fapt care a adus un câştig de imagine fantastic pentru oraş. Cred că este cea mai eficientă finanţare care s-a făcut până acum pentru sportul gălăţean”, declara primarul Marius Stan, în august 2014, la finalul şedinţei de Consiliu Local.

Atunci, aleşii au fost informaţi despre demersurile Primăriei, după ce Curtea de Conturi a impus recuperarea banilor acordaţi clubului Oţelul. Astfel, au aflat că, prin dispoziţia lui Stan, fostul primar Dumitru Nicolae şi fosta directoare economică a Primăriei, Doina Stamate, au primit somaţii privind recuperarea prejudiciului. De asemenea, au fost notificaţi şi consilierii locali prezenţi la şedinţa din aprilie 2012 în care s-a aprobat hotărârea privind finanţarea. Printre ei, însă, nu se numără şi Marius Stan, care, la acea vreme, era consilier local. Stan a lipsit de la respectiva şedinţă, însă, chiar dacă ar fi fost prezent, nu ar fi putut vota pentru că, la acel moment, era preşedintele clubului Oţelul.

Ce spune instanţa de contencios administrativ

Reprezentate de avocatul Sergiu Oancea, Instituţia Primarului şi Municipiul Galaţi au dat în judecată Camera de Conturi Galaţi şi Comisia de soluţionare a contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi a României, contestând deciziile acestora şi cerând anularea lor. Totodată, au cerut suspendarea executării măsurilor dispuse, până la soluţionarea definitivă a cauzei, solicitare cu care judecătorii au fost de acord.

Instanţa de contencios administrativ a apreciat că „municipiul Galaţi a finanţat în mod nelegal acest club sportiv, cu încălcarea dispoziţiilor articolului 67 din Legea 69/2000, iar HCL 112 din 5 aprilie 2012 şi contractul de asociere încheiat nu au suport legal, în condiţiile în care FC Oţelul SA este o structură sportivă de drept privat, cu scop lucrativ. În concluzie, finanţarea acestui club sportiv de la bugetul local, chiar în baza HCL 112 /2012 şi a contractului de asociere invocat nu respectă condiţiile legale, motiv pentru cate instanţa va respinge contestaţia cu privire la acest punct ca nefondată”, se arată în hotărârea instanţei judecătoreşti.

Decizia nu este definitivă şi irevocabilă, iar reprezentanţii Primăriei ne-au declarat că vor exercita toate căile de atac. Dacă, însă, va pierde şi la instanţa superioară, primarul Marius Stan va fi nevoit să pună în executare măsura stabilită de Curtea de Conturi, adică recuperarea prejudiciului, în caz contrar riscând închisoare de la şase luni la trei ani. Buni de plată vor fi primarul Dumitru Nicolae şi directorul economic Doina Stamate. Aceştia, la rândul lor, pot chema în garanţie Consiliul Local, care, la rândul său, se poate întoarce împotriva secretarului Consiliului Local de la acea vreme, Grigore Matei, şi a prefectului judeţului Galaţi.

Citit 5747 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Iulie 2015 15:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.