"CE NU VĂ PLACE ÎN ORAŞUL GALAŢI"/ N-avem locuri în cimitire, dar oraşul este plin de cruci
Foto: Foto: Florin Răvdan

"CE NU VĂ PLACE ÎN ORAŞUL GALAŢI"/ N-avem locuri în cimitire, dar oraşul este plin de cruci
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

* Pe marginea străzilor, fie ele principale sau secundare, dar şi pe Faleză sau printre blocuri găseşti zeci de monumente funerare improvizate

Pe adresa redacţiei a venit o sesizare de la un cetăţean, Marcel Onose, care ni s-a plâns de faptul că oraşul Galaţi, în care s-a născut şi şi-a trăit toţi cei 54 de ani, se transformă, uşor, într-un cimitir improvizat. „Nu mi se pare normal să dau cu ochii de cruci pe marginea drumului, de fiecare dată când ies din casă. În alte oraşe, mult mai dezvoltate decât Galaţiul, nu se vede aşa ceva. La noi, peste tot cruci. Pe Faleză, printre blocuri, printre case, pe străduţe, chiar şi la baza blocurilor. Oriunde moare câte cineva, hop şi noi cu o cruce”, ne-a spus omul.

„Pe Faleză ar trebui să se vândă locuri de veci”

Domnul Onose nu este, însă, singurul care crede că oraşul arată foarte urât şi din cauza crucilor de pe drumuri. Andrei Popescu, un tânăr de 29 de ani care locuieşte în zona Elice, ne-a spus că nu i se pare deloc normal ca faleza inferioară a Dunării, un loc de promenadă şi relaxare, să fie împodobită cu elemente funerare. „Dacă tot se pun atâtea cruci, mâine poimâine o să ne trezim că se va transforma faleza în cimitir de-a binelea şi că se vor vinde locuri de veci. Locul ăsta nu are nevoie de elemente care să aducă tristeţe, ci de lucruri care să provoace bucurie. De când eram copil tot văd crucile astea şi nu le văd rostul. Nu vine nimeni să aprindă lumânări la ele, lumea se duce la cimitir. Trebuie să ne civilizăm şi să ieşim un pic din gândirea asta bisericească habotnică”, ne-a explicat tânărul. 

La unele dintre ele, însă, se mai aprind şi lumânări, ba chiar se aduc şi flori. Un astfel de caz este al crucii de pe faleza superioară, acolo unde un tânăr a murit acum câţiva ani într-un accident de motocicletă. 

Când şi dacă aceste cruci vor dispărea, încă nu ştie nimic exact. Tot ce pot face gălăţenii este să le ocolească cu privirea.

 

 

Citit 3772 ori Ultima modificare Luni, 07 Septembrie 2015 00:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.