SMURD Galaţi şi Ambulanţa din Namibia şi-au dat mâna. Salvatori de vieţi, întâlnire peste continente

SMURD Galaţi şi Ambulanţa din Namibia şi-au dat mâna. Salvatori de vieţi, întâlnire peste continente
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* „Viaţa liberă” şi Asociaţia Danube Media Center au organizat o întâlnire între gălăţeanca Gabriela Teleman, fondatoarea celui mai eficient serviciu de ambulanţă din Namibia şi dr. Angel Trifan, coordonatorul UPU-SMURD Galaţi

„Mi-aş dori o întâlnire cu colegii mei de la SMURD Galaţi. Uniformele noastre sunt tot roşii. M-aş bucura dacă aş primi uniforme cu tricolorul pe mânecă. M-aş simţi ca acasă, pentru că şi ambulanţele noastre au, la oglinzi, tricolorul într-o parte şi steagul Namibiei în cealaltă parte”. Aşa mărturisea, în luna februarie, în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”, gălăţeanca Gabriela Teleman, fondatoarea şi coordonatoarea "St.Gabriel Community Ambulance Trust" din Namibia, cel mai rapid, mai eficient şi mai cu suflet serviciu de ambulanţă din ţara africană, nu doar din localitatea în care trăieşte de peste 20 de ani, Walvis Bay.

Plecată de 24 de ani în Africa, Gabriela Teleman, o veritabilă "Raed Arafat" a Africii, a revenit, în vacanţă, în ţară, iar noi i-am îndeplinit dorinţa de se întâlni cu colegii ei de breaslă de aici. Ieri, a avut ocazia de a vizita UPU-SMURD Galaţi, avându-l ca ghid pe dr. Angel Trifan, coordonatorul salvatorilor gălăţeni. Mai mult, a îmbrăcat, pentru scurtă vreme, haina SMURD Galaţi.

„Un serviciu performant”

„Din punctul meu de vedere acesta este un serviciu performant, care face diferenţa în viaţa oamenilor”, a mărturisit Gabriela Teleman, încântată de tot ce a văzut. „Structura serviciului e diferită: aveţi doctori şi asistente care pot merge cu echipajul în funcţie de situaţie. Noi nu ne permitem asta! Noi nu avem doctori şi nici asistente pe ambulanţe, noi suntem pregătiţi să intervenim ca paramedici. Am fost antrenaţi să facem tot posibilul să aducem pacientul în viaţă la spital, unde-l aşteaptă doctorii”, a mărturisit Gabriela Teleman.

Gabriela, de profesie tehnician dentar, a ajuns în medicina de urgenţă după ce Silvana, fiica ei, a făcut o formă foarte agresivă de pericardită, şi a trebuit să fie transportată cu avionul în capitala Windhoek. În avion i-a cunoscut pe cei care i-au salvat viaţa Silvanei şi i-au schimbat ei destinul. A studiat la Universitatea din Cape Town, a apoi lucrat în "Paramedical Service" din 1994 până în 2003, când a început serviciul de urgenţă "St. Gabriel".

"Noi suntem într-o ţară în care jumătate din populaţie nu are un loc de muncă. Nu vă puteţi imagina nivelul de sărăcie şi de mizerie! Intram într-o colibă fără lumină, fără aer, şi nu vedeai decât nişte ochi strălucitori care se uitau la tine că au nevoie de ajutor. Acestor persoane nu le mai poţi trimite factura. Şi atunci m-am gândit că pot să fac un serviciu caritabil, valabil pentru toţi”, îşi aminteşte Gabriela.

A avut de înfruntat nepotismul şi dificultăţile financiare, ba chiar şi-a ipotecat casa pentru a cumpăra maşini noi, pe care le transforma în ambulanţe, dar n-a renunţat: „Este o realitate dureroasă, dar eu tot cred în steaua mea norocoasă”.

„De neimaginat”

„Ceea ce a reuşit să facă doamna Teleman acolo este de neimaginat! Tenacitatea, ambiţia, şi lupta pe care a dus-o pentru a înfiinţa un serviciu de urgenţă într-o ţară africană sunt incredibile", ne-a declarat dr. Angel Trifan, coordonatorul UPU-SMURD Galaţi.

Bucuroasă că a reuşit să-i cunoască pe colegii de la SMURD Galaţi, Gabriela Teleman îşi doreşte acum o înfrăţire, un schimb de experienţă. "Ca un soi de premiu, cei mai buni paramedici să fie trimişi să lucreze cu noi, cu forme legale. Şi pentru personalul meu ar fi frumos să vină să practice în România”, spune gălăţeanca.

"Am fi onoraţi să ajungem în Namibia să dăm o mână de ajutor. Să nu uităm că acolo poate patologia cu care noi ne confruntăm mai rar va fi mai frecventă, iar condiţiile sigur vor fi mai precare. Zi de zi, noi ne lovim de tot felul de impedimente peste care trecem. Ne-am putea testa capacitatea de tolerabilitate la anumite situaţii limită”, ne-a declarat, la finalul întâlnirii, dr. Angel Trifan.

Citeşte şi: O gălăţeancă a devenit un Raed Arafat al Africii (II) - "Salvăm nu numai vieţi, ci şi suflete"

Citit 4224 ori Ultima modificare Luni, 07 Septembrie 2015 00:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.