Din parcare în amânare: DE CE NU AVEM încă parcări cu plata prin SMS

Din parcare în amânare: DE CE NU AVEM încă parcări cu plata prin SMS
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Chiar dacă societatea Gospodărire Urbană vorbeşte de patru ani despre acest tip de plată a parcării, gălăţenii vor mai avea de aşteptat până când sistemul va fi implementat * Proiectul a fost aprobat în Consiliul Local, dar procedura de achiziţie a softului necesar a fost amânată pentru anul viitor


Gospodărire Urbană are acum între 1.800 şi 2.000 de locuri de parcare pe străzile principale, în 12-14 parcări, dar nu sunt folosite toate. Astfel de cazuri sunt întâlnite în parcările din Micro 19, de la Neacşu în sus, sau de pe Siderugiştilor. Pentru cele aproape 2.000 de locuri sunt circa 20 de parcometre, unele parcări neavând niciunul, pentru că, potrivit reprezentanţilor societăţii, respectivele locuri nu sunt folosite.

În acest moment, parcometrele nu sunt un sistem prea sigur de plată, fie şi numai dacă ne gândim că unele dintre ele se pot defecta sau, pur şi simplu, pot rămâne fără hârtie de bon. Aşa se face că nu puţine au fost sesizările unor cetăţeni care au plătit parcarea, dar în schimb parcometrul nu le-a eliberat bonul care să dovedească acest lucru. Tocmai pentru a acoperi parcările lungi, dar şi pentru a-i oferi clientului o variantă de plată mai comodă, conducerea Gospodărire Urbană vorbeşte despre plata parcării prin sms încă din 2011, dacă nu chiar mai demult.

„Parcometrele se pun în zonele cu locuri de parcare compacte. Pentru a gestiona, de exemplu, locurile de parcare de la Spitalul Judeţean până la ieşirea spre Tecuci, singura variantă ar fi sistemul de parcare prin SMS. Când intru în parcare, trimit un SMS cu numărul maşinii şi parcarea la un număr afişat vizibil”, declara la acea vreme Eduard Grosu. Numai că proiectul a rămas mult timp doar la nivel de idee, iar negocierile s-au oprit, pentru a fi reluate abia în 2012.

„Negocierile s-au oprit pentru că nu-mi convenea preţul. Trebuia să acoperim costul dispozitivelor de verificare - 1.000 de euro bucata şi aveau nevoie de cinci asemenea aparate. Dar vom relua discuţia, pentru că sistemul funcţionează în alte localităţi. În plus, aplicaţia îmi permite să ştiu câte maşini sunt parcate într-o zonă”, se mai arăta declaraţia directorului de atunci, Eduard Grosu.

Promisiuni reluate

În luna martie a acestui an, discuţiile, dar şi promisiunile au fost reluate. "Este un serviciu mult mai comod. Eşti anunţat pe telefon când ţi se termină parcarea. Cu parcometrele au fost mereu discuţii, ba că nu se dau bilete, ba că se fură, ba că se defectează. Aşa, prin SMS, e foarte simplu. Vom merge în continuare şi cu parcometrele, pentru că trebuie să-i oferim clientului variante de plată”, ne explica directorul adjunct al SC Gospodărire Urbană, Marius Bocăneală, acum director interminar. Acesta dădea ca termen pentru implementarea sistemului două- trei luni.

Proiect aprobat pe hârtie, implementat de la anul

Ce-i drept, în cam trei luni, proiectul a fost aprobat în Consiliul Local şi ar fi trebuit să fie demarată şi procedura de achiziţie. Dar au trecut alte trei luni de la aprobare şi nu s-a achiziţionat nimic. Potrivit noilor informaţii, Gospodărire Urbană a hotărât să amâne achiziţia softului necesar pentru funcţionarea sistemului. „Mai sunt trei luni până la sfârşitul anului şi am hotărât că este mai convenabil să contramandăm achiziţia. Este vorba de achiziţie directă, pentru că suma necesară pentru a obţine sistemul este sub pragul de 30.000 de euro”, ne-au explicat reprezentanţii departamentului Achiziţii din cadrul Gospodărire Urbană.

Propriu-zis, societatea trebuie să încheie un contract cu o firmă de telefonie mobilă, să achiziţioneze aparatura şi softul necesare verificării achitării taxei de parcare prin SMS, pentru că, în acest caz, plata parcării va fi verificată de către controlorii de trafic ai Gospodărire Urbană prin introducerea numărului maşinii într-un aparat electronic special. Potrivit proiectului aprobat în Consiliul Local, plata taxei de parcare se va putea face printr-un SMS, cu 0,43 euro/oră, cu TVA. Utilizatorul trimite un sms care conţine corespondentul timpului şi numărul de înmatriculare al autovehiculului, iar acesta va primi pe telefon un mesaj de confirmare a plăţii, precum şi timpul alocat parcării.

Sistemul va fi funcţiona, dacă într-un final va fi achiziţionat, concomitent cu vechile variante, de plată prin parcometru, cât şi la taxatori.

Foto arhiva "Viaţa liberă", Bogdan Codrescu

Citit 2539 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2015 12:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.