CĂLDURA gălăţenilor, întârziată pe circuitul financiar/ Convenţia cu ArcelorMittal ar putea fi prelungită

CĂLDURA gălăţenilor, întârziată pe circuitul financiar/ Convenţia cu ArcelorMittal ar putea fi prelungită
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Calorgal a virat către Electrocentrale o parte din avansul necesar asigurării căldurii abia în cursul zilei de ieri, astfel că procedurile pentru repunerea în funcţiune a sistemului centralizat vor fi demarate luni

Conducerea Electrocentrale ne declara recent că, cel mai probabil, la sfârşitul săptămânii viitoare, gălăţenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor primi căldură. Cu toate acestea, cele aproximativ 3,6 milioane de lei pe care municipalitatea le-a virat în contul unei părţi din avansul necesar repunerii în funcţiune a sistemului au fost livraţi de către Calorgal în contul Electrocentrale, conform reprezentanţilor CET, de-abia în cursul zilei de vineri. Motiv pentru care, cel mai probabil, zecile de mii de gălăţeni dependenţi de sistemul public de încălzire se vor putea bucura de agent termic după data de 23 noiembrie.

"Banii viraţi de către distribuitor vor ajunge luni în contul nostru, moment în care vom face plăţile imediat către Romgaz. Tot luni, Romgaz va începe să livreze către noi şi, după cum am mai spus, avem nevoie de o perioadă cuprinsă între şapte şi 10 zile pentru a pune în funcţiune sistemul în întregime, oprit de la data de 1 aprilie, din motivele pe care le-am expus în repetate rânduri. Facem însă toate eforturile ca la sfârşitul săptămânii viitoare să dăm căldură. Încercăm să scurtăm această perioadă", ne-a spus Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale.

De luni, oraşul ar trebui să rămână fără apă caldă

Întrucât parteneriatul cu ArcelorMittal pentru apa caldă menajeră a Galaţiului expiră pe data de 15 noiembrie, autorităţile iau în calcul o nouă prelungire a convenţiei cu compania siderurgică, de aproximativ o săptămână, până când sistemul de termoficare va fi repus în funcţiune. Această informaţie ne-a fost confirmată de către conducerea Electrocentrale. „Noi avem acceptul Combinatului pentru menţinerea acestei soluţii, cât şi disponibilitatea de a o face”, a afirmat conducerea CET.

Totodată, reprezentanţii municipalităţii ne-au declarat că luni vor efectua o analiză cu privire la „oportunitatea unei eventuale prelungiri a convenţiei” cu ArcelorMittal. „Luni se va face o analiză privind oportunitatea unei eventuale prelungiri a convenţiei. Până atunci, Electrocentrale trebuie să accelereze ritmul operaţiunilor de pornire a sistemului, astfel încât gălăţenii să aibă cât mai repede căldură în locuinţe. Nu mai există nici un impediment. Acum, totul ţine de operativitatea celor de la Electrocentrale”, ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Reamintim că, pe data de 1 aprilie, Electrocentrale a intrat în conservare, pe fondul blocajului generat de datoriile înregistrate de Apaterm către producătorul de agent termic, moment în care sistemul de termoficare a intrat în colaps. Timp de aproximativ patru luni, gălăţenii nu au beneficiat de apă caldă, însă de la jumătatea lunii iulie serviciul a fost reluat datorită parteneriatului încheiat între autorităţi şi ArcelorMittal, CET funcţionând, de atunci şi până în prezent, pe o soluţie neconvenţională de furnizare a apei calde, bazată pe aburul tehnologic livrat de combinatul siderurgic.

Foto arhivă: Bogdan Codrescu

Citit 4403 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 11:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.