Cum sunt OBLIGAȚI gălăţenii să ÎNCALCE LEGEA. Slalom printre maşini şi buruieni, pentru informare (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Cum sunt OBLIGAȚI gălăţenii să ÎNCALCE LEGEA. Slalom printre maşini şi buruieni, pentru informare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Multe dintre panourile stradale pentru promovarea electorală a candidaţilor şi partidelor nu pot fi consultate * Lipsă de inspiraţie sau necunoaşterea realităţii din teren?


În lipsa unor mesh-uri şi bannere de mari dimensiuni, interzise de lege în campaniile electorale începând cu acest an, gălăţenii vor fi nevoiţi să acorde o importanţă mult mai mare afişelor electorale, pe care partidele şi candidaţii acestora le vor posta pe cele 20 de panouri stradale, puse la dispoziţie de municipalitate în mai multe zone ale oraşului.

Dacă în campaniile electorale precedente ofertele formaţiunilor politice ori candidaţilor independenţi erau, în mare parte, ignorate, întrucât figurile aspiranţilor la funcţii alese şi siglele partidelor care îi promovau puteau fi observate la orice pas, de această dată alegătorii dornici să afle câte ceva despre candidaţi (chiar şi doar pentru nume şi chip) vor trebui să se oprească, preţ de câteva minute, în faţa panourilor stradale pe care le vor descoperi în oraş. Din păcate însă, reprezentanţii municipalităţii nu au dat dovadă de prea multă inspiraţie atunci când au stabilit locurile destinate afişajului electoral. Sau, poate, cei care au luat decizia nu au făcut un tur al oraşului, înainte de a lua o hotărâre în acest sens.

Traversezi neregulamentar sau te laşi păgubaş

Dacă panourile montate pe strada Domnească (în Campusul Studenţesc şi parcul Primăriei), pe Brăilei (în zona Stirex şi în imediata apropiere a parcului din faţa fostului cinematograf "VIP"), pe bulevardul Coşbuc (la Casa de Cultură a Sindicatelor), pe Regiment 11 Siret (în Complexul Francezi) sau pe strada Tecuci (la Piaţa Centrală, unde staţionează microbuzele şi autobuzele) sunt uşor accesibile fiecărui gălăţean, panourile din alte zone ale oraşului se află amplasate în sensuri giratorii sau pe scuarurile care separă sensurile de mers! Cum este cazul celor aflate pe Siderurgiştilor, în sensul giratoriu de la General (în imediata apropiere a Pieţei Energiei) sau pe scuarul din apropierea „Casei Roşii”, pe Oţelarilor (colţ cu Brăilei sau bulevardul Galaţi), pe Basarabiei (în celebra intersecţie „Fără Rost”), pe scuarul din apropierea Pieţei Micro 39A şi nu numai.

Niciun alegător nu va putea ajunge lângă un astfel de panou, dacă nu va încălca legea, cu bună ştiinţă, pentru a traversa neregulamentar, punându-şi viaţa în pericol, în acelaşi timp, sau nu va călca în picioare spaţiul verde. Cel mai probabil, pentru a nu risca să ajungă pe capota sau sub roţile unei maşini, mulţi vor renunţa la intenţia de a-i „cunoaşte” pe competitorii care au intrat de astăzi, oficial, în campania electorală dedicată alegerilor locale. În aceste condiţii, oamenii se vor întreba, cu siguranţă, cui mai serveşte amplasarea în oraş a multor panouri, destinate exclusiv afişajului electoral stradal?

Bălării până la genunchi

Joi, 5 mai, când am făcut un tur al zonelor în care au fost montate panourile pentru promovarea electorală a candidaţilor şi formaţiunilor politice, am descoperit că multe nu doar că se află în zone inaccesibile pietonilor, dar numeroase panouri erau înconjurate de buruieni de mari dimensiuni, semn că reprezentanţii societăţii Gospodărire Urbană nu au mai cosit iarba de mult timp nici măcar în zonele intens circulate. Cum este şi strada Portului, în apropierea Palatului Navigaţiei, pe unde circulă mii de oameni atât zilnic, cât şi în weekenduri. Nici în Micro 16, în apropierea supermarketului Billa (3), unde se află amplasat un alt panou electoral, priveliştea nu era mai încântătoare.

Poate nu ar fi rău ca municipalitatea să ia în calcul mutarea panourilor stradale în locuri accesibile tuturor, astfel încât toţi gălăţenii să aibă acces la informaţii.

Regulile anunţate de municipalitate

Biroul de Presă al Primăriei a anunţat, săptămâna aceasta, că, potrivit legii, utilizarea locurilor speciale destinate afişajului electoral este permisă numai partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, organizaţiilor minorităţilor naţionale care participă la alegeri şi candidaţilor independenţi. Aceştia pot folosi un singur loc pentru afişul electoral, loc ce se stabileşte prin tragere la sorţi la birourile electorale. Este interzisă folosirea altor locuri de afişaj decât cele stabilite prin dispoziţia primarului. De asemenea, este interzisă împiedicarea formaţiunilor politice sau electorale, organizaţiilor minorităţilor naţionale ori candidaţilor independenţi să îşi posteze afişele pe locurile desemnate prin tragere la sorţi. Sunt interzise de lege afişele electorale care combină culori sau semne grafice astfel încât să evoce simbolurile naţionale ale României sau ale altui stat. Integritatea afişelor electorale, a panourilor stradale de afişaj şi a altor materiale de propagandă electorală amplasate în locurile autorizate este asigurată de Poliţia Locală.

Citit 5483 ori Ultima modificare Luni, 09 Mai 2016 00:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.